Pääkirjoitus
Kevään RIKUteeman aihe oli itsestään selvä. Juhlimme tänä vuonna 30-vuotista RIKUa erityisen tärkeällä teemalla, vapaaehtoistoiminnalla. Ilman vapaaehtoisia ei RIKU olisi läheskään sellainen kuin se on tänä päivänä, emmekä mitenkään pystyisi palvelemaan yli 30 000 asiakasta vuodessa. Vapaaehtoisten tekemä työ on korvaamattoman arvokasta.
Vapaaehtoisten merkitys rikosuhrien tukemisessa ei ole suuri vain Suomessa. Yhdistelmä ammattilaisia ja vapaaehtoisia on yleinen toimintamalli muissakin Euroopan maissa. Aikoinaan RIKUa perustettaessa mallia otettiin Ruotsista, jossa toimii vahvasti vapaaehtoistoiminnalle rakentuva sisarjärjestömme Brottsofferjouren.
Siellä toiminta perustuu vapaaehtoisten perustamiin paikallisyhdistyksiin, joita on tällä hetkellä toiminnassa noin 60. Tukholmassa sijaitseva keskustoimisto on näiden yhdistyksen valtakunnallinen kattojärjestö, joka huolehtii toiminnan koordinoimisesta ja kehittämisestä, yhdistysten tukemisesta ja valtakunnallisista palveluista. Paikallisyhdistysten pääasiallinen rahoitus tulee kunnilta.
Kasvokkaisen tuen aika ei ole ohi.
RIKU on valtakunnallinen toimija ja me tarvitsemme vapaaehtoisia Suomen joka kolkkaan. Vaikka etäyhteydet ovat totta kai myös arkeamme, ovat vapaaehtoiset tukihenkilöt usein paikan päällä uhrin, uhrin läheisen tai joskus myös todistajan tukena oikeudenkäynneissä. Suomessa on tällä hetkellä 20 käräjäoikeutta ja kun mukaan lasketaan kaikki istuntopaikat, pidetään käräjäoikeiden istuntoja 36 eri paikassa. Näiden lisäksi tulevat viisi hovioikeutta ja korkein oikeus. Tukihenkilöt voivat olla mukana myös poliisikuulusteluissa tai vaikka asianajajan tapaamisessa. Kasvokkaisen tuen aika ei ole ohi.
Ihmiseltä ihmiselle, aitoa välittämistä ja oman ajan ja osaamisen antamista lähimmäiselle. Sitä kaikkea on vapaaehtoistoiminta ja RIKUssa se toteutuu haastavassa toimintaympäristössä, haavoittuvassa asemassa olevia kanssaihmisiä tukien ja auttaen.
Ihmiseltä ihmiselle, aitoa välittämistä ja oman ajan ja osaamisen antamista lähimmäiselle.
Vapaaehtoiset tekevät monenlaisia tehtäviä. He toimivat tukihenkilöinä, päivystävät 116 006 -puhelimessa ja RIKUchatissa sekä joillakin paikkakunnilla käyvät myös kouluissa vierailemassa ja kertomassa toiminnastamme ja rikoksen uhrin asemasta. Juristivapaaehtoiset antavat oikeudellista neuvontaa Juristin puhelinneuvonnassa ja tukevat työtämme oikeudellisella asiantuntemuksellaan. Meillä on myös oma vapaaehtoisryhmä ihmiskaupan uhrien auttamisessa. Noin 70 vapaaehtoista on mukana valmiustoiminnassa eli heille voidaan laajassa kriisissä lähettää hälytys, jossa pyydetään mukaan päivystyksiin.
Vapaaehtoistoimintaa on myös ruotsin kielellä. Ruotsinkielisiä vapaaehtoisia on eniten Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla, mutta myös muualla Suomessa. Ruotsinkielisten asiakkaiden määräkin on ilahduttavasti kasvanut vuosi vuodelta.
RIKUssa toteutettava vaativa vapaaehtoistyö ei olisi mahdollista ilman työntekijöitä, jotka rekrytoivat, kouluttavat, ohjaavat, tukevat, kannustavat, järjestävät virkistystoimintaa ja kouluttautuvat vapaaehtoisasioissa. RIKUssa on kehitetty oma Vapaaehtoistyön johtamisen ja koordinoinnin elementit – koulutus (JOKO), jonka suurin osa työntekijöistä on käynyt. Haluamme vahvistaa ja vaalia tätä erityisosaamista, joka liittyy niin olennaisesti kansalaisjärjestötoimintaan. Korkeatasoinen vapaaehtoisjärjestelmämme on osaavien työntekijöidemme ansiota.
Vapaaehtoistyö ei olisi mahdollista ilman työntekijöitä, jotka rekrytoivat, kouluttavat, ohjaavat, tukevat, kannustavat, järjestävät virkistystoimintaa ja kouluttautuvat vapaaehtoisasioissa.
Se on selvää, että vapaaehtoistoiminta muuttuu ajassa. Viime vuodet on paljon puhuttu pop-up-vapaaehtoisuudesta eli kasvaneesta kiinnostuksesta lyhytaikaisiin tehtäviin. Se ei ole kuitenkaan koko totuus. RIKUssakin on iso määrä erittäin sitoutuneita, pitkään toiminnassa olevia vapaaehtoisia. Onhan meillä myös vieläkin mukana Pirkko – vapaaehtoinen numero yksi! Se on jotain niin käsittämättömän hienoa, 30 vuoden sitoutuminen. Kiitos Pirkko ja kaikki RIKUn toiminnassa olevat ja olleet upeat vapaaehtoisemme ja mahtavat työntekijämme. On teidän ansiotanne, että RIKU on arvostettu ja tunnettu uhrien tukija kaikkialla Suomessa!
Lue Pirkon haastattelu täältä.
Leena-Kaisa Åberg
toiminnanjohtaja
Rikosuhripäivystys
RIKUteema on Rikosuhripäivystyksen verkkojulkaisu. RIKUteeman 1/2024 aiheena on vapaaehtoistoiminta. Tilaa uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.
Lue lisää
- RIKUteema: Vapaaehtoiset
- Miten RIKUn tukihenkilön rooli näkyy poliisin työssä, rikoskomisario Petri Korpisammal?
- Miten RIKUn tukihenkilön rooli näkyy asianajajan työssä, Liisa Pellinen?
- Miten RIKUn tukihenkilön rooli näkyy syyttäjän työssä, Yrjö Reenilä?
- Rikosuhripäivystys sai alkunsa yhteisestä hyvästä uhrien eteen
- “Olen päässyt hyödyntämään omia erityistaitojani”- Aleksi on vapaaehtoinen Juristin puhelinneuvonnassa
- ”On hienoa olla tukemassa ihmistä vaikeina aikoina” – Lisa toimii vapaaehtoisena RIKUssa
- ”Parasta on, että saa kuulua näin upeaan porukkaan” – RIKUn vapaaehtoinen Pirjo
- ”Näkee konkreettisesti oman kätensä jäljen” – Markku toimii RIKUn vapaaehtoisena Joensuussa
- Blogi: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – turvallisuusasioissakin
- Pirkko on ollut RIKUn vapaaehtoisena 30 vuotta – ”Saa oppia uutta ja olla avuksi toisille”
- Koulutuksia, ammatillista ohjausta ja virkistysiltoja – RIKUn vapaaehtoisista pidetään huolta
- Myötätunto ja myötäinto ovat avaintaitoja niin vapaaehtoistoiminnassa kuin työelämässä