Ihmiskaupan uhri voi olla kuka tahansa
Ihmiskauppaa voi olla monenlaista ja sen eri muotoja yhdistää se, että uhri on asetettu sellaiseen tilanteeseen, ettei hän ole syystä tai toisesta vapaa päättämään omista toimistaan. Tällaiseen tilanteeseen ihminen voidaan saattaa esimerkiksi hyväksikäyttämällä hänen haastavaa elämäntilannettaan, kiristämällä häntä, uhkailemalla häntä tai hänen läheisiään, käyttämällä hyväkseen hänen päihderiippuvuuttaan tai sairautta, tai vaikka pelottelemalla häntä esimerkiksi maasta poistamisella tai häpäisyllä.
Mikäli epäilet ihmiskauppaa muttet ole varma, täyttyvätkö sen kriteerit, ole aina yhteydessä ihmiskaupan uhrien kanssa toimivaan toimijaan. Järjestöissä, kuten Rikosuhripäivystyksessä, voit asioida myös anonyymisti. Myös valtion ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmää voi konsultoida aluksi anonyymisti.
Miltä ihmiskauppa voi näyttää?
Ihmiskaupan uhri voi olla ulkomaalainen tai suomalainen. Tilannetta ei usein voi helposti havaita ulkopuolelta.
Ihmiskaupan eri muotoja esiintyy myös Suomessa. Eri ihmiskaupan muotoja ovat esimerkiksi:
- Työperäinen hyväksikäyttö: uhri on saatettu tilanteeseen, jossa hän työskentelee huonommin työehdoin, kuin mihin hänellä olisi lain ja työehtosopimuksen mukaan oikeus.
- Seksuaalinen hyväksikäyttö: uhria voidaan painostaa myymään seksiä tai hän joutuu alistumaan muunlaiseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.
- Rikolliseen toimintaan pakottaminen: uhri on pakotettu tekemään rikoksia – esim. varkauksia tai huumausainerikoksia. Tässä tilanteessa uhria ei tulisi lain mukaan rankaista rikoksista, joihin hänet on pakotettu.
- Pakkoavioliitto ja ihmiskauppa parisuhdekontekstissa: henkilö on joko alun perin pakotettu suhteeseen, johon voi liittyä monenlaista väkivaltaa, tai hän on alun perin suostunut suhteeseen, mutta joutunut sen jälkeen tilanteeseen, josta hän ei enää pääse halutessaan pois.
- Muut muodot: ihmiskauppaa voivat olla kaikki sellaiset tilanteet, joissa uhri on asetettu ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin: mikäli epäilet tätä, ole yhteydessä asiantuntijatoimijaan pohtiaksesi heidän kanssaan yhdessä, voisiko kyseessä olla ihmiskauppa.
Mitä teen, jos epäilen, että minä itse tai joku muu henkilö voi olla ihmiskaupan uhri?
Voit saada Rikosuhripäivystyksestä luottamuksellista neuvontaa siitä, miten asiassa voi edetä ja mitä se sinulle tarkoittaa. Rikosuhripäivystys ei välitä mitään tietoja yhteydenotoista muille tahoille.
Ota yhteyttä:
- Sähköpostitse: help@riku.fi
- Puhelimitse arkisin kello 13-16: 040 632 9293 (myös tekstiviestit tai Whatsapp)
Lue lisää
- Rikosuhripäivystyksen esitteet 22 eri kielellä
- Lisätietoa työvoiman hyväksikäytöstä sekä animaatiot työntekijän oikeuksista 16 kielellä
- RIKUn palvelut mahdollisille työperäisen hyväksikäytön uhreille
- Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ylläpitämä ihmiskauppa.fi -sivusto
- Pro-tukipisteen Iris-akatemia
- Ihmiskaupan vastainen järjestöverkosto
- Neliapilajärjestöjen yhteistyön linjaus 3.5.2021
Palvelu ihmiskaupan ja lähirikoksen uhreille