Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Sijoituspetokset eli sijoitushuijaukset

Sijoituspetoksessa uhri huijataan sijoittamaan rahaa esimerkiksi osakkeisiin, kryptovaluuttaan tai vaihtoehtoisiin energiamuotoihin. Sijoituspetosten eli sijoitushuijausten määrä on kasvussa, ja ne ovat useimmiten ammattimaista kansainvälistä rikollisuutta. Uhrit menettävät sijoituspetoksissa pahimmillaan miljoonia euroja.

Tältä sivulta löydät tietoa sijoituspetoksista, toimintaohjeita sijoituspetoksen uhrille ja uhrin läheiselle sekä tietoa auttavista tahoista.

Tällä sivulla: Epäiletkö joutuneesi sijoituspetoksen uhriksi  |  Jos olet taloudellisessa ahdingossa  |  Näin sijoituspetos tapahtuu  |  Muistilista sijoituspetoksen uhrin läheiselle

Näin tunnistat sijoituspetoksen

Paras keino suojautua sijoituspetokselta ja ehkäistä uhriksi joutumista on tunnistaa itse niin sanotut hälytysmerkit verkkosivustoilla ja mainoksissa, pankkitilin tapahtumissa tai yhteyttä ottaneen ”sijoitusneuvojan” käytöksessä.

Sijoituspetoksen tunnusmerkkejä

 • Sijoitus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.
 • Päätöksentekoa kiirehditään tai sinua painostetaan.
 • “Vain juuri sinulle”, “rajoitettu erä”. Loistavaa sijoituskohdetta tarjotaan vain hyvin rajatulle joukolle. Mieti, miksi juuri sinä olet valikoitunut samaan erinomaisia sijoitusvinkkejä.
 • Puhelu tai sähköposti tulee ulkomailta ja entuudestaan tuntemattomalta taholta. Asiointi tapahtuu yleensä englanniksi.
 • Palveluntarjoajalla ei ole toimilupaa. Tämä on ehkä varmin merkki huijauksesta. Sijoituspalvelujen tarjoamiseen Suomeen tarvitaan joko Finanssivalvonnan toimilupa tai toimilupa toisesta maasta ja Finanssivalvonnan notifioiminen sijoituspalvelujen tarjoamisesta Suomeen. Finanssivalvonnan sivuilla olevasta valvottavien luettelosta löytyvät kaikki palvelutarjoajat, joilla on toimilupa Suomessa. Pidäthän kuitenkin mielessä, että uusia toimijoita ilmaantuu niin nopeasti, että kaikki niistä eivät löydy ajoissa Finanssivalvonnan listoilta. Finanssivalvonta

Ole erityisen varuillasi, jos sinulta pyydetään seuraavia tietoja

 • verkkopankki- tai luottokorttitietoja
 • virtuaalivaluuttalompakon kirjautumistunnuksia
 • henkilötietoja
 • salasanoja

Edellä mainittuja tietoja ei tulisi koskaan luovuttaa muille ihmisille. Sijoituspetoksen lisäksi tällaisten henkilökohtaisten tietojen kalastelu voi liittyä esimerkiksi identiteettivarkauksiin tai rahanpesuun.
Identiteettivarkaus  |  Kyberrikollisuudella on monta eri muotoa

Sijoituspetos on suurella todennäköisyydellä käynnissä, jos…

 • joku muu tekee pankkitililtä epätavallisia nostoja
 • sijoitusten voitot eivät saavu rahana pankkitilille
 • sijoitusneuvojan yhteydenotot ovat aggressiivisia ja hän painostaa sijoittamaan.

Epäiletkö joutuneesi sijoituspetoksen uhriksi?

1. Ota välittömästi yhteys pankkiin

Kerro pankille mitä tapahtui ja tee palautuspyyntö menettämistäsi rahoista. Nopea toiminta on erittäin tärkeää.

2. Tee rikosilmoitus poliisille: Poliisi


 

Henkilötietojen suojaaminen rikoksen jälkeen

Rikoksen jälkeen omien henkilötietojen suojaaminen on erityisen tärkeää.

1. Suojaa luottotietosi omaehtoisella luottokiellolla

Luottokielto on maksullinen palvelu, jota tarjoavat Asiakastieto ja Dun & Bradstreet (entinen Bisnode). Luottokielto kannattaa tehdä molemmille yrityksille, jotta se on kattava.

Kun teet omaehtoisen luottokiellon, henkilötiedoillasi on vaikeampi ottaa luottokorttia tai pankkilainaa tai tehdä ostoksia osamaksulla. Tämä hankaloittaa tietojesi väärinkäyttöä. Voit kuitenkin itse ottaa lainaa esittämällä todistuksen luottokiellosta. Kielto on voimassa kaksi vuotta, mutta sen voi keskeyttää myös aikaisemmin.

Jos sinulla ei ole varaa maksaa luottokieltoa, selvitä mahdollisuutesi toimeentulotukeen.

2. Estä muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoituksen lomake-esto Postille tai pyydä muuttosuojaus Postilta ja Digi- ja väestövirastolta.

Jos henkilötietosi on varastettu, lomake-esto varmistaa, ettei kukaan voi tehdä paperista muuttoilmoitusta nimissäsi. Tällöin muuttoilmoituksen voi yhä tehdä netissä tunnistautumalla verkkopankkitunnuksilla.

Muuttosuojaus taas estää täysin kaikenlaisten osoitemuutosten tai jakelun keskeytysten tekemisen.

Ohjeet Suomi.fi-sivustolla

3. Tietojen luovuttamisen kieltäminen Digi- ja väestövirastolle

Kun kiellät yhteystietojesi luovuttamisen eri rekistereistä, ulkopuoliset eivät saa hankittua sinusta tietoja osoite- ja yhteystietopalveluista. Digi- ja väestövirasto

4. Rekisteröintikielto Patentti- ja rekisterihallitukseen

Kun sinulla on rekisteröintikielto, tietojasi ei voida muuttaa, eikä nimeäsi voi merkitä yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi kaupparekisteriin, yhdistysrekisteriin tai säätiörekisteriin ilman erillistä suostumustasi. Patentti- ja rekisterihallitus

Kaikki tarvittavat kiellot ja niiden vaikutukset ovat listattuna myös Suomi.fi-sivustolla.

Jos olet taloudellisessa ahdingossa

Jos olet velkaantunut huijauksen myötä ja tarvitset apua talouden hallintaan, harkitse velkajärjestelyyn hakeutumista. Ota yhteyttä oman kuntasi talous- ja velkaneuvojiin tai Takuusäätiöön. Molempien palvelu on maksutonta.

Talous- ja velkaneuvonta  |  Takuusäätiö

Näin sijoituspetos tapahtuu

Tänä päivänä sijoituspetokset käynnistyvät yleisimmin sosiaalisessa mediassa tai hakukoneessa julkaistusta maksetusta mainoksesta. Tällaisissa mainoksissa tyypillisesti luvataan kuu taivaalta: ainutkertaisia sijoitusmahdollisuuksia ja mahdollisuutta suuriin tuottoihin nopeasti.

Usein mainoksissa korostuu asian kiireellisyys. Sijoittajalle uskotellaan, että hänen pitää toimia heti, jotta ainutkertainen mahdollisuus rikastua ei mene sivu suun. Tavoitteena on, että mainoksen nähnyt henkilö toimisi harkitsemattomasti eikä pysähtyisi pohtimaan esimerkiksi, vaikuttaako mainostava taho luotettavalta tai onko sivusto, jolle käyttäjä mainoksesta ohjataan, tietoturvallinen.

Uhri manipuloidaan luopumaan rahoistaan

Petoksissa liikkuvat isot rahat, ja tekijät käyttävät tehokkaita keinoja uhrin manipulointiin. Keskusteluissa on välillä maanitteleva ja välillä painostava sävy. Petokseen liittyvät verkkosivustot on tehty uskottavan näköiseksi, ja petoksen huomaaminen voi olla vaikeaa.

Yleisimmin rikollinen houkuttelee uhrin sijoittamaan rahaa esimerkiksi Bitcoin-virtuaalivaluuttaan, mutta ei kuitenkaan välttämättä todellisuudessa tee sijoitusta, vaan vie vain rahat tai vähintään pitää tilinkäyttöoikeudet virtuaalivaluuttalompakkoon itsellään. Sijoituspetokseen kuuluu olennaisesti se, että rikollinen saa haltuunsa uhrin luovuttamat verkkopankkitunnukset tai luottokorttitiedot, jolloin hän saa tilinkäyttöoikeudet, joilla ”sijoittaa” uhrin rahoja tämän puolesta.

Lue myös: Virtuaalivarkaat ja vorot webissä – onko mitään tehtävissä?

Huijauksen uhriksi voi joutua kuka tahansa

Ihmiseen on helppoa vedota tunteen tai tarpeen kautta, kun on oikea hetki. On tärkeää ymmärtää, että kyse ei ole uhrin erityisestä hyväuskoisudesta. Huijarit ovat huijauksen ja manipuloinnin konkareita, jotka hiovat taitojaan koko ajan.

Verkossa keskustelut ovat usein hyvin luottamuksellisia ja huijari vaikuttaa todella kiinnostuneelta juuri sinusta ja sinun mahdollisuuksistasi vaurastua. Hän on avulias ja kertoo useista menestystarinoista.

On tavallista, että ensin sijoitetaan pieniä summia, jonka myötä näyttäisi, että sijoitukselle on saatu tuottoa. Sen jälkeen saatetaan rohkaista ainutlaatuiseen mahdollisuuteen sijoittaa suurempia summia, jolla saadaan myös huomattavasti suurempia voittoja. Luodaan kiireen tuntu, jolloin harkintakyky saattaa pettää ja kun on ensimmäisen kerran sijoittanut tai lähettänyt rahaa jollekin, kynnys on jo matalampi jatkossa.

Monilla voi olla unelma vaurastumisesta tai suoranainen tarve saada talous kuntoon pikaisesti. Joskus voi koukuttua mahdollisuuteen todellisesta jättipotista.

pienoismallihahmo maahan piirrettyjen nuolien äärellä

Moni häpeää huijatuksi tulemista

On tavallista, että uhri kokee häpeää siitä, että on tullut huijatuksi. Voimakas häpeän tunne voi estää uhria toimimasta rikoksen selvittämiseksi. Läheiset ovat saattaneet jo aiemmin varoittaa, mikä voi lisätä uhrin häpeää ennestään.

Ihminen voi jäädä jumiin häpeän tunteeseen, jolloin toimintakyky voi laskea. Muita seurauksia voi olla terveydelliset ongelmat, kuten unettomuus, sydämen rytmihäiriöt, masennus, päihteiden liikakäyttö ja jopa itsetuhoiset ajatukset.

Ammattiauttajalle puhuminen voi helpottaa häpeän tunteen käsittelyä. Myös läheisistä voi olla suuri tuki. Läheisen tai ammattiauttajan kanssa voi pohtia erilaisia mahdollisuuksia selviytyä tilanteestaan. Rikosuhripäivystyksen palvelut ovat tarkoitettu myös sijoituspetoksen uhreille tai uhrien läheisille.

Auttavia tahoja

Rikosuhriasiat

Keskusteluapu ja henkinen tuki

Raha-asiat


 

Muistilista sijoituspetoksen uhrin läheiselle

 • Älä lähde liikaa työstämään uhrin häpeää tai pelastamaan uhria – et ole terapeutti
 • Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi ja varo, ettet itse väsy
 • Kannusta uhria puhumaan tapahtumista ja tunteistaan ammattilaiselle
 • Vahvista niitä asioita, mistä näyttää olevan uhrille apua
 • Palauta mieleen positiivisia asioita suhteestanne, vaikka asiat näyttäisivät synkältä.

Jatkuvasti kehittyvä ilmiö

Edellä mainitut ovat vain joitakin esimerkkejä tyypillisistä tavoista toteuttaa sijoituspetos. Kannattaa muistaa, että tapoja tehdä sijoituspetos on lukemattomia ja ne kehittyvät jatkuvasti. Vanhojen petostapojen tilalle syntyy jatkuvasti uusia.

– Pidemmän aikaa on yleistynyt sellainen trendi, että ihmisiä houkutellaan seuranhakupalveluiden kuten Tinderin kautta sijoittamaan virtuaalivaluuttoihin ja viedään rahat näin. Eli se alkaa rakkauden etsimisenä, mutta rahat häipyvät sijoituspetoksen kautta, sanoo Marko Erämaa Keskusrikospoliisin tiedusteluosastolta. Lue myös: Rakkauspetokset verkossa

Sijoituspetos lukuina

Keskusrikospoliisin mukaan poliisille tehtiin vuonna 2021 noin 530 rikosilmoitusta erilaisista sijoituspetoksista. Näistä tapauksista 90 prosenttia oli jo täyttyneitä tekoja. Kaikki sijoituspetoksen uhrit eivät tee asiasta rikosilmoitusta.

Rikosilmoituksen tehneistä hieman alle 500 henkilöä menetti rahaa rikoksen seurauksena. Kaikkiaan uhrien tileiltä vietiin sijoituspetoksissa vuonna 2021 noin 17,2 miljoonaa euroa. Suurin yksittäiseltä ihmiseltä viety summa oli vuonna 2021 noin 1,4 miljoonaa euroa.

Poliisilla ei ole tiedossa tarkalleen, kuinka moni rikoksen uhreista sai rahojaan takaisin. Jos uhrin rahoista edes osa saadaan takaisin, prosessissa voi kestää hyvinkin kauan.

Vuonna 2021 sijoituspetoksen uhreista 70 prosenttia oli miehiä. Vaikka yleinen käsitys on, että tyypillinen sijoituspetoksen uhri on heikot tietotekniset taidot omaava iäkäs ihminen, uhreista noin 40 prosenttia on 30–50-vuotiaita.


Lue lisää

Petokset
Keinoja rakkaushuijauksen selvittämiseen
Verkon petkuttajat löytävät helposti uhrin heikot kohdat
Omaisuusrikos

Muualla verkossa

Petosrikokset | Poliisi
Huijarit kuriin! -hanke | Kuluttajaliitto
Henkilötietojani on viety tai vuotanut | Suomi.fi
Tukinet