Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Somekiusaaminen – Tietoa ja toimintaohjeita uhreille

Somekiusaaminen tarkoittaa kiusaamista ja häirintää sosiaalisessa mediassa. Se voi ilmetä esimerkiksi loukkaavina viesteinä tai kommentteina, uhkailuna, yksityisyyden loukkaamisena tai kuvien ja tietojen levittämisenä ilman lupaa.

Somekiusaaminen voi olla satunnaista tai jatkuvaa ja vaikuttaa vakavasti uhrin elämään. Somekiusaaminen voi joissakin tapauksissa täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Toimintaohjeita somekiusaamisen uhreille 

1. Ota näyttökuvia eli ruutukaappauksia todisteeksi

Tallenna kiusaamiseen liittyvät viestit, kuvat ja muut tiedot, jotta voit käyttää niitä tarvittaessa todisteena myöhemmin, jos päädyt tekemään rikosilmoituksen. 

2. Estä kiusaaja

Useimmissa somepalveluissa voit estää käyttäjiä, jotka häiritsevät sinua. Estäminen estää heitä ottamasta sinuun yhteyttä kyseisen palvelun kautta. 

3. Ilmoita asiasta palveluntarjoajalle

Useimmissa sosiaalisen median palveluissa voi ilmoittaa ylläpidolle käyttäjistä, jotka rikkovat palvelun sääntöjä tai lainsäädäntöä. 

4. Puhu luotettavalle ystävälle tai ammattilaiselle

Somekiusaamisen käsittely yksin voi olla vaikeaa. Jaa kokemuksesi luotettavan ystävän kanssa, joka voi auttaa sinua käsittelemään tilannetta. Maksutonta keskusteluapua tarjoaa myös esimerkiksi Valtakunnallinen kriisipuhelin. 

5. Ota yhteyttä Rikosuhripäivystykseen

Rikosuhripäivystys tarjoaa maksutonta tukea ja neuvoja kaikille rikoksen uhreille. Jos epäilet rikoksen tapahtuneen, voit olla yhteydessä Rikosuhripäivystykseen. Sinun ei tarvitse tietää, onko rikos tapahtunut tai mikä rikosnimike olisi kyseessä. Tarvittaessa RIKU auttaa sinua löytämään oikeat tahot, joiden puoleen voit kääntyä somekiusaamiseen liittyvissä asioissa. 

Rikosprosessi somekiusaamisessa 

Ilmoita poliisille 

Jos somekiusaaminen on vakavaa ja jatkuu, tee rikosilmoitus poliisille. Poliisi arvioi tapauksen ja päättää, onko syytä käynnistää esitutkinta. 

Esitutkinta 

Esitutkinnassa poliisi kerää todisteita ja kuulustelee asianomistajia, epäiltyjä ja todistajia. On tärkeää, että olet säilyttänyt mahdolliset viestit, kuvat ja muut vastaavat tiedot. 

Syyteharkinta 

Syyttäjä arvioi esitutkinnassa kerätyn aineiston ja päättää, onko näyttöä rikoksesta ja syytä nostaa syyte. Jos syyte nostetaan, asia etenee oikeudenkäyntiin. 

Oikeudenkäynti 

Oikeudenkäynnissä tuomioistuin käsittelee asian ja kuulee osapuolia sekä todistajia. Tuomioistuin tekee päätöksen syyllisyydestä ja mahdollisista rangaistuksista tai korvauksista. 

Tuomio ja seuraamukset 

Jos tuomioistuin katsoo, että tekijä on syyllistynyt rikokseen, se voi määrätä rangaistuksen, kuten sakkoja tai ehdollista vankeutta. Lisäksi tekijä voi joutua korvaamaan uhrille aiheutuneet vahingot.

Mikä voi olla rikosnimikkeenä somekiusaamisessa? 

Somekiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön, ja rikoksen tekijä voi joutua rikos- ja vahingonkorvausvastuuseen. Somekiusaamisessa rikosnimikkeenä voi olla esimerkiksi: 

  • Kunnianloukkaus 
  • Yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen 
  • Laiton uhkaus 
  • Vainoaminen 
  • Identiteettivarkaus 
  • Petos 

Tukea somekiusaamisen uhreille 

Muista, että et ole yksin somekiusaamisen kanssa. Somekiusaamisessa voi täyttyä rikoksen tunnusmerkistö. Rikosuhripäivystys tarjoaa tukea ja neuvontaa rikosten uhreille. Voit ottaa yhteyttä Rikosuhripäivystykseen puhelimitse, sähköpostitse tai verkkosivujen kautta: 

Rikosuhripäivystys 116 006
RIKUchat
Juristin puhelinneuvonta 0800 161 177
Henkilökohtainen apu palvelupisteeltä

Somekiusaamisen ennaltaehkäisy ja turvallinen somekäyttäytyminen 

Somekiusaamisen ehkäisyssä on tärkeää omaksua turvallinen ja vastuullinen käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa. Somekiusaaminen on vakava asia, johon tulee puuttua. Tässä muutamia vinkkejä:

1. Mieti, mitä jaat

Mieti tarkkaan, mitä henkilökohtaisia tietoja, kuvia tai videoita jaat sosiaalisessa mediassa. Jaa vain sellaista sisältöä, joka ei voi aiheuttaa haittaa sinulle tai muille. Muista, että sinulla on kuitenkin oikeus tehdä oman näköistä somesisältöä ilman häirintää. Jos koet somen käytön liian raskaaksi, niin voit myös pitää pientä taukoa mahdollisuuksien mukaan. Se voi hetkeksi helpottaa omaa oloa. 

2. Yksityisyysasetukset

Tarkista somepalveluiden yksityisyysasetukset ja varmista, että ne ovat sopivalla tasolla. Näin voit rajoittaa, ketkä voivat nähdä tietosi ja sisältösi. Tarkista myös, jakaako puhelimesi sijaintiasi muille käyttäjille ja pohdi onko se tarpeellista. 

3. Älä osallistu kiusaamiseen

Älä osallistu muiden kiusaamiseen tai houkuttele muita siihen. Kiusaamisen vastustaminen ja kiusaamiseen puuttuminen on jokaisen vastuulla. 

4. Auta kiusaamisen uhreja

Jos näet somekiusaamista, auta uhria ja puhu tilanteesta jollekin. Voit myös kannustaa uhria ottamaan yhteyttä Rikosuhripäivystykseen tai tekemään rikosilmoituksen poliisille. 

5. Keskustele lasten ja nuorten kanssa

Aikuisena on tärkeää keskustella lasten ja nuorten kanssa somekiusaamisesta ja opettaa heille turvallista somekäyttäytymistä. Olethan somessa hyvänä esimerkkinä lapsille ja nuorille. 


Ota yhteyttä Rikosuhripäivystykseen 

Rikosuhripäivystys 116 006
RIKUchat
Juristin puhelinneuvonta 0800 161 177
Henkilökohtainen apu palvelupisteeltä

Lue lisää muualla verkossa