Joudunko kohtaamaan rikoksen tekijän oikeudenkäynnissä?
Pääsääntöisesti rikoksen osapuolet kohtaavat oikeudenkäynnissä. Useimmissa oikeustaloissa on vartijat ja sisään tullessa tutkitaan, ettei tulijalla ole vahingoittavia esineitä mukanaan.
Vaikka fyysisestä turvallisuudesta on huolehdittu, toisinaan rikoksen tekijän kohtaaminen voi tuntua ahdistavalta. Näissä tilanteissa voi neuvotella mahdollisuudesta järjestää oikeudenkäynti siten, että uhrin ja syytetyn kohtaaminen voidaan välttää.
Uhria voidaan esim. kuulla siten, että syytetty poistetaan salista kuulemisen ajaksi. Tällöin syytetty on toisessa huoneessa josta hän kuulee uhrin kertomuksen, mutta ei näe häntä. Joissakin käräjäoikeuksissa on käytössä irralliset sermit suojaamassa syytetyn ja uhrin näköyhteyttä. Uudemmissa oikeussaleissa on ns. pelkäävän todistajan aitio, jossa uhri voi istua peililasin takana, jolloin syytetty ei näe häntä. Joissakin harvemmissa tapauksissa voi olla mahdollista kuulla uhria tai todistajaa pelkästään videon välityksellä, jolloin hänen ei tarvitse saapua oikeussaliin lainkaan.
Näistä toiveista on hyvä kertoa hyvissä ajoin käräjäoikeudelle, joko oman oikeusavustajan tai RIKUn tuella. Uhri voi pyytää esimerkiksi RIKUn tukihenkilön mukaan oikeudenkäyntiin.