Mitä tarkoittaa asianomistajarikos tai viralliseen syytteen alainen rikos?
Suurin osa rikoksista on ns. virallisen syytteen alaisia rikoksia, jolloin poliisi voi tutkia niitä ja syyttäjä syyttää niistä, vaikka asianomistaja ei vaadikaan niistä rangaistusta. Jotkut lievemmät rikokset ovat asianomistajarikoksia, jotka poliisi voi ottaa tutkittavakseen vain siinä tapauksessa, että asianomistaja on ilmoittanut poliisille tai syyttäjälle vaativansa rikokseen syyllistyneelle rangaistusta.
Jos asianomistaja peruuttaa rangaistusvaatimuksensa kesken esitutkinnan, poliisi keskeyttää tutkinnan. Syyttäjällä on oikeus nostaa syyte yleisen edun nimissä myös tietyistä asianomistajarikoksista – esimerkiksi perheväkivallasta – silloinkin, kun asianomistaja ei vaadi rikokseen syyllistyneelle rangaistusta.
Esimerkkejä asianomistajarikoksista
- näpistys
- kunnianloukkaus
- lievä pahoinpitely (pois lukien lähisuhteessa tapahtunut)
- lievä petos
- vahingonteko, jos se on kohdistunut yksityiseen omaisuuteen
- yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen
- kotirauhan rikkominen
- laiton uhkaus (poikkeuksena uhkaus hengenvaarallisella välineellä tai teko on kohdistunut henkilöön hänen työtehtävänsä tai julkisen luottamustehtävänsä vuoksi)
- täysi-ikäiseen kohdistunut seksuaalinen ahdistelu tai seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen
On hyvä huomioida, että monissa asianomistajarikoksissakin syyttäjällä on syyteoikeus, jos erittäin tärkeä yleinen etu vaatii syytteen nostamista. Esimerkiksi tilanne, jossa sama tekijä on ahdistellut useita henkilöitä, voi vaatia virallista syytettä. Tai vahingonteko on kohdistunut useampaan kohteeseen – esimerkiksi useampaa autoa on vahingoitettu saman tekijän toimesta.
Esimerkkejä virallisen syytteen alaisista rikoksista
- Pahoinpitely perusmuotoisena ja törkeänä. Myös lievänä, jos se on tapahtunut lähisuhteessa.
- Kaikki seksuaalirikokset paitsi kahdeksantoista vuotta täyttäneeseen henkilöön kohdistuneesta seksuaalisesta ahdistelusta tai seksuaalisen kuvan luvattomasta levittämisestä, ellei erittäin tärkeä yleinen etu vaadi syytteen nostamista.
- Ihmiskauppa
- Varkaus (pois lukien tilanne, jos kohteena on perheen, lähisukulaisen tai samassa taloudessa asuvan omaisuus)
- Petos ja törkeä petos
- Ryöstö