Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Mitä tehdä, jos rikos on tapahtunut ulkomailla?

Rikosuhripäivystys (RIKU) on Suomessa toimiva järjestö, joka tarjoaa tukea ja neuvontaa rikoksen uhreille ja heidän läheisilleen sekä rikosasiassa todistaville.  On mahdollista, että ulkomailla rikoksen uhriksi joutunut henkilö tarvitsee tukea ja neuvoja rikosprosessin osalta sekä kriisipalveluita palattuaan Suomeen. Myös Suomessa oleskeleva ulkomaalainen voi joutua rikoksen kohteeksi Suomessa ja tarvitsee apua ennen paluutaan kotimaahansa tai asioiden selvittämisessä ulkomailta käsin.

Rikosprosessin hoitaminen toisesta maasta käsin on yleensä monimutkaista. Rikosuhripäivystys auttaa uhreja prosessin eri vaiheissa sekä tarvittaessa yhteyksien luomisessa paikallisiin rikosuhritoimijoihin.

Rikosuhripäivystyksen palvelupisteisiin voi olla yhteydessä myös ulkomailta. Voit jättää yhteydenottopyynnön täyttämällä yhteydenottopyyntölomakkeen tai soittamalla suoraan palvelupisteeseen.

Yleiseurooppalainen rikoksen uhrien tukipuhelin 116 006 yhdistyy soittomaassa tuotettuun palveluun. Numero on käytössä noin kymmenessä EU-maassa.

Eurooppalaisten rikosuhrijärjestöjen kattojärjestön Victim Support Europen (VSE) kautta löytyy yhteystietoja Euroopan maiden tukipalveluita tarjoaviin tahoihin. Kunkin maan auttajat tuntevat parhaiten juuri sen maan käytännöt ja lainsäädännön, ja RIKU tekee heidän kanssaan yhteistyötä.

VSE toimii rikoksen uhrien aseman parantamiseksi Euroopassa ja yhteistyöverkostojen kehittämiseksi käytännön auttamistilanteissa. EU:n rikosuhridirektiivissä on säädöksiä toisessa jäsenvaltiossa oleskelevan uhrin oikeuksista (17 artikla).

Lue lisää

Tietoa rikoksen uhrin oikeuksista (Oikeusministeriö)
suomeksi | på svenska