Miehiin kohdistuva väkivalta
Väkivalta luo väkivaltaa, ja tästä vaikeneminen luo väkivaltaa. Jos kokemusta ei pureta puhumalla, voi väkivalta löytää uuden kohteen. Se voi suuntautua itseemme tai muihin. Vaikenemalla ylläpidämme tätä kierrettä. Voimme laittaa tälle stopin puhumalla ystävälle tai ammattiauttajalle.
Väkivalta voi koskettaa ketä tahansa, ja avun hakeminen on tärkeä askel toipumisen tiellä. Rikosuhripäivystys tarjoaa kaikille sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta tukea ja käytännön neuvoja rikosprosessissa.
Jos kohtaat väkivaltaa, puhu, hae apua, tee rikosilmoitus. Vaikeneminen ei tee kenestäkään parempaa.
Miehenä väkivallan kohteena
Väkivalta ilmenee monin eri tavoin ja sillä on monenlaisia vaikutuksia. Miehet voivat joutua niin fyysisen kuin henkisenkin väkivallan kohteiksi. Miessakit ry:n tekemän Normaalia väkivaltaa – Miehet katuväkivallan kokijoina (2021) kyselytutkimuksen mukaan väkivalta voi aiheuttaa kokijalle psyykkistä ja fyysistä kärsimystä. Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoi masennuksesta, ahdistuksesta ja itsetunnon heikkenemisestä väkivallan seurauksena.
Tilastokeskuksen tutkimus Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta Suomessa 2021 osoittaa, että väkivallan kokeminen on Suomessa yleistä: 46 prosenttia miehistä on kokenut elämässään jonkinlaista fyysistä väkivaltaa, uhkailua tai seksuaalista väkivaltaa. Nykyisen tai entisen parisuhdekumppanin taholta vastaavaa väkivaltaa on kokenut 18 prosenttia miehistä. Miesten kokema väkivalta on usein kertaluonteista, ja se tapahtuu tyypillisesti parisuhteen ulkopuolella tuntemattoman tai tuttavan tekemänä fyysisenä väkivaltana. Miesten kokemukset lähisuhdeväkivallasta ovat useammin henkistä kuin fyysistä väkivaltaa. Myös henkisestä väkivallasta on seurauksia uhrille, ja siihenkin kannattaa hakea apua.
Avun hakeminen ja omat oikeudet
Selvitä, onko tapahtuneella todistajia
Selvitä mahdollisuuksien mukaan silminnäkijöiden ja muita havaintoja tehneiden henkilöllisyys, jos et ole kutsunut poliisia tai poliisi ei ole vielä ehtinyt paikalle.
Hakeudu lääkäriin
Hakeudu lääkäriin, vaikka vammat eivät vaatisikaan lääkärin hoitoa. On tärkeää, että lääkäri toteaa lievätkin ruhjeet ja mustelmat. Jos kyse on seksuaalisesta väkivallasta, hakeudu SERI-tukikeskukseen, joita on eri puolilla Suomea. Älä peseydy tai vaihda vaatteita ennen lääkäriin menoa. Kerro lääkärille, kuka vammat on aiheuttanut ja milloin. Kerro myös henkisestä voinnistasi. Lääkärinlausunto on tärkeä todiste myöhemmin, jos teet rikosilmoituksen.
Tee rikosilmoitus mahdollisimman pian
Rikosilmoituksen tekeminen on tärkeä askel, sillä se auttaa poliisia selvittämään rikoksen ja varmistaa oikeusturvasi.
Vakavimmissa henkeen ja terveyteen kohdistuvissa rikoksissa kannattaa tehdä rikosilmoitus lähimmällä poliisiasemalla, jotta asiasi kiireellisyys voidaan arvioida nopeammin. Rikosilmoituksen voi tehdä myös verkossa.
Joissakin tapauksissa poliisi voi tulla kuulemaan rikoksen uhria esimerkiksi sairaalaan, jos hän on siellä potilaana.
Rikosilmoituksen voi tehdä, vaikka tapahtuneella ei olisi todistajia.
Säilytä todisteet
Kaikki tapahtumiin liittyvät todisteet, kuten viestit, kuvat ja kuitit, voivat olla tärkeitä todisteita oikeudenkäynnissä. Säilytä kaikki asiaan liittyvät dokumentit.
Hae tarvittaessa lähestymiskieltoa
Jos tunnet olosi uhatuksi, voit hakea lähestymiskieltoa. Tämä voi estää väkivallan tekijää ottamasta sinuun yhteyttä millään tavoin. Lähestymiskielto-sivulla kerrotaan tarkemmin esimerkiksi, miten lähestymiskielto haetaan ja mitä se pitää sisällään.
Älä jää yksin
Rikoksen uhriksi joutumiseen liittyy monenlaisia tunteita ja ajatuksia. Kokemuksiin reagoiminen on normaalia. Puhu tapahtuneesta sekä sen aiheuttamista tunteista ja muista seurauksista läheisillesi. Voit hakeutua erilaisiin tukipalveluihin, joista saat apua niin oikeudellisissa kysymyksissä kuin henkisessä jaksamisessasi.
Tukea saa esimerkiksi RIKUsta, Miessakeista ja Nollalinjalta
Rikosuhripäivystys eli RIKU tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista tukea kaikille rikoksen uhreille ja uhrien läheisille, myös miehille:
- Rikosuhripäivystys 116 006
- RIKUchat – palvelu verkossa
- Juristin puhelinneuvonta 0800 161 177
- Jätä yhteydenottopyyntö
Kaikki palvelut ovat ilmaisia, ja voit ottaa yhteyttä myös nimettömänä. Meiltä voit kysyä lisätietoa muun muassa rikosilmoituksesta, kuulustelusta, lähestymiskiellosta ja korvausasioista sekä muista rikosprosessiin liittyvistä asioista.
Miessakit tarjoaa erityisesti miehille suunnattuja tukipalveluja, jotka auttavat käsittelemään väkivaltakokemuksia.
Nollalinja auttaa kaikkia, jotka ovat kokeneet lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinja palvelee ympäri vuorokauden joka päivä puhelinnumerossa 080 005 005. Lisäksi voit keskustella väkivaltatyön ammattilaisen kanssa myös Nollalinjan chat-palvelussa.
Kokemus väkivallasta voi olla raskas, ja toipuminen voi vaatia aikaa. Puhuminen luotetulle ystävälle tai ammattilaiselle voi olla askel eteenpäin. RIKUn Pään aukominen kannattaa -kampanja muistutti, että vaikka väkivaltakokemukset eivät ole sinun syytäsi, toipuminen ja elämäsi hallinta ovat käsissäsi.
Lue lisää
- Miehet tukipalveluissa ja kapeasti käsitetty mieheys
- Lähisuhdeväkivalta
- Naisiin kohdistuva väkivalta
- Ikäihmiset rikosten uhreina
- Sateenkaari-ihmisiin kohdistuvat rikokset
- Ulkomaalaistaustainen ihminen rikoksen uhrina
- Vammaisiin ihmisiin kohdistuva väkivalta