Blogi
Kun keskustelemme vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneiden kanssa, saattaa toimintaan hakeutuva olla huolissaan turvallisuudesta. On hyvä ymmärtää, että maailmaan mahtuu monenlaisia turvattomuutta aiheuttavia tekijöitä, mutta myös turvallisuutta lisääviä. Kaikkea ikävää ei voi välttää, mutta tässäkin asiassa hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Varautumalla asioihin ja luomalla käytäntöjä voimme ennaltaehkäistä monia turvallisuusuhkaksi koettuja tilanteita.
Toiminnassamme on paljon joskus ehkä joustamattomiksikin koettuja rajoja ja ohjeita. Rajat kuitenkin luovat turvallisuutta. Jokainen toimintatapa on tarkkaan pohdittu ja perusteltu sekä vapaaehtoistemme, työntekijöidemme että asiakkaan turvallisuuden kannalta. On ohjeistettu, missä saamme tavata asiakkaitamme tai millaisissa tehtävissä ja milloin voimme asiakkaan tukena toimia. Vapaaehtoisemme eivät ole käytettävissä 24/7, mikä on turvallisuustekijä myös asiakkaallemme. Ahdistuksen hetkellä hänen tulee tietää, mistä tavoittaa ihmisen, joka odottaa sitä yhteydenottoa ja jolla on juuri sillä hetkellä aikaa pysähtyä asiakkaan huolen äärelle tai järjestää välitöntä apua.
Pieneltäkin tuntuvat seikat voivat olla merkityksellisiä turvallisuuden kannalta.
Muistutamme, että olemme tukihenkilöitä, emme vastaamassa asiakkaamme fyysisestä turvallisuudesta. Emme missään tilanteessa anna henkilökohtaisia yhteystietojamme asiakkaalle etunimeä lukuun ottamatta, emmekä kuljeta asiakasta tai ole hänen kyydissään. Pohdimme kuinka toimia päihtyneen tai mahdollisesti aggressiivisesti käyttäytyvän asiakkaan kanssa.
Toimintatapojemme lisäksi olemme ottaneet huomioon myös fyysiset turvallisuustekijät toimitiloissamme. Turvajärjestelyt ulko-ovilla, ohjeistukset poistumisteistä sekä tietty istumajärjestys asiakastapaamisissa ovat arkipäivää. Olemme myös vakuuttaneet vapaaehtoisemme tapaturmien varalta.
Pieneltäkin tuntuvat seikat voivat olla merkityksellisiä turvallisuuden kannalta. Olemme miettineet, miten suhtaudumme rikoksesta epäiltyihin, niin kohtaamisissa oikeudenkäynnissä tai sovittelussa kuin yleisellä tasolla. Toimimmeko provokatiivisesti vai rauhoittavasti? Emme ilmeillämme, eleillämme tai julkisilla kannanotoillamme ota kantaa rikoksen tekijän sanomisiin, tekemisiin tai seuraamuksiin. Meidän tehtävämme on keskittyä tukemaan asiakkaamme selviytymistä rikoskokemuksesta niin arjessa kuin viranomaisprosesseissa.
RIKUssa joudumme kohtaamaan pahoja ja raskaita tekoja, jotka ovat koetelleet asiakkaidemme turvallisuutta. Toisaalta voimme samalla kokea turvallisuutta siitä, että apua on tarjolla ja yhteiskunta välittää. Osallisuuden ja yhteenkuuluvuuden kokemus on merkittävää myös turvallisuuden näkökulmasta. Kaikki RIKUn tarjoama koulutus, työohjaukselliset menettelyt, yhteiset ja yksilölliset ammatillisen ohjaamisen menetelmät tuovat turvallisuutta ja lisäävät turvallisuuden tunnetta.
Tuoreessa riskien arviointikyselyssämme pyysimme vapaaehtoisiamme arvioimaan turvallisuutta asteikolla 1-5, siten, että 1 = korjattavaa ja 5 = kunnossa. Arvioitavana olivat tehtävän kuormittavuus, väkivalta tai sen uhka, vaaratilanteiden menettelytavat, toimitilojen turvallisuus, epäasiallinen kohtelu, tehtävän selkeys, riittävä koulutus, tehtävään perehdyttäminen, ammattilaisen tuki, toimintaohjeet, tiedon saaminen ja kuulluksi tuleminen. Kaikkien näkökulmien keskiarvo sijoittui 4,3 ja 4,9 välille. Vastausten perusteella uskomme, että vapaaehtoisemme kokevat turvallisuudesta huolehtimisen olevan erittäin kunnossa.
Jaana Koivukangas
RIKUn kehitysjohtaja
RIKUteema on Rikosuhripäivystyksen verkkojulkaisu. RIKUteeman 1/2024 aiheena on vapaaehtoistoiminta. Tilaa uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.
Lue lisää
- RIKUteema: Vapaaehtoiset
- Miten RIKUn tukihenkilön rooli näkyy poliisin työssä, rikoskomisario Petri Korpisammal?
- Miten RIKUn tukihenkilön rooli näkyy asianajajan työssä, Liisa Pellinen?
- Miten RIKUn tukihenkilön rooli näkyy syyttäjän työssä, Yrjö Reenilä?
- Pääkirjoitus: 30 vuotta vapaaehtoistoimintaa rikoksen uhrien hyväksi!
- Rikosuhripäivystys sai alkunsa yhteisestä hyvästä uhrien eteen
- “Olen päässyt hyödyntämään omia erityistaitojani”- Aleksi on vapaaehtoinen Juristin puhelinneuvonnassa
- ”On hienoa olla tukemassa ihmistä vaikeina aikoina” – Lisa toimii vapaaehtoisena RIKUssa
- ”Parasta on, että saa kuulua näin upeaan porukkaan” – RIKUn vapaaehtoinen Pirjo
- ”Näkee konkreettisesti oman kätensä jäljen” – Markku toimii RIKUn vapaaehtoisena Joensuussa
- Pirkko on ollut RIKUn vapaaehtoisena 30 vuotta – ”Saa oppia uutta ja olla avuksi toisille”
- Koulutuksia, ammatillista ohjausta ja virkistysiltoja – RIKUn vapaaehtoisista pidetään huolta
- Myötätunto ja myötäinto ovat avaintaitoja niin vapaaehtoistoiminnassa kuin työelämässä