Turussa järjestettiin huhtikuun lopussa viranomaisille suunnattu koulutus lähisuhdeväkivallan uhrin kohtaamisesta.
Miten omat asenteet vaikuttavat seksuaaliväkivallan uhrin kohtaamisessa? Millaisia haasteita lähisuhdeväkivaltatilanteessa oleva romaninainen kohtaa hakiessaan apua? Entä mitä on digitaalinen väkivalta?
Tällaisia visaisia kysymyksiä joukko viranomaisia – etunenässä poliiseja, syyttäjiä, tuomareita ja lakimiehiä – kokoontui pohtimaan Turun puutarhakadun auditorioon 25. huhtikuuta. Tapahtuma oli järjestyksessä kolmas Rikosuhripäivystyksen koordinoimassa koulutussarjassa, jonka teema on naisiin kohdistuva väkivalta.
Koulutukseen paikan päällä osallistunut vanhempi ylikonstaapeli Milja Vuorio Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo ilmoittautuneensa koulutukseen saadakseen uusia näkökulmia ja ”työkaluja” lähisuhdeväkivallan uhrin kohtaamiseen.
– Erityisesti palveluihin ohjaamisesta kertova koulutus oli kiinnostava. Oli hyvä, että siihen paneuduttiin yksityiskohtaisesti ja käytiin läpi esimerkiksi miltä tahoilta asianomistaja saa tarvittaessa apua rikosprosessin aikana. Sitä seuratessa aloin heti itse peilaamaan koulutuksessa kerrottua omaan käytökseeni, Vuorio kertoo.
– Ennen on vain ohjannut palveluihin ja sanonut, että ”tässä ovat nämä yhteystiedot”, mutta nyt tiedän itsekin paremmin, mitä palvelua asianomistaja tulee saamaan ja mitä tapahtuu seuraavaksi, komppaa vanhempi rikoskonstaapeli Peppi Porali.
Vuorio ja Porali kannustavatkin kaikkia kynnelle kykeneviä viranomaisia osallistumaan koulutuksiin.
– Kannattaa osallistua edes etänä! Vuorio toteaa.
Alan toimijoiden äänet kuuluviin
Päivän puheenvuorollaan avannut Rikosuhripäivystyksen Lounais-Suomen aluejohtaja Hanna Mansikka-aho kokee, että koulutuspäivä tuli tarpeeseen, sillä sen aikana eri toimijoiden äänet pääsivät monipuolisesti esiin.
– Edelleen olemme siinä tilanteessa, että naiset ovat yliedustettuina väkivaltarikoksen uhreina. Selkeästikään maailma ei ole valmis vielä tämän osalta, ja mitä moniäänisemmäksi saamme alan keskustelua ja kuvaa tilanteesta, sitä paremmin löydämme yhteisiä kosketuspintoja ja asioita, joiden eteen pitäisi tehdä vielä enemmän yhteistyötä, Mansikka-aho sanoo.
Mansikka-aho uskoo, että parhaassa tapauksessa koulutuspäivät herättävät alan toimijoita ajattelemaan ilmiötä uudella tavalla ja löytämään uusia keinoja tuoda piiloon jäävä lähisuhdeväkivalta esiin.
– Koulutuksessa kuultavat puheenvuorot sekä kokemusasiantuntijalta että viranomaisilta avaavat hyvin sitä, miten rikosprosessin eri vaiheet näyttäytyvät näille osapuolille.
Lisää koulutuksia luvassa syksyllä
”Pelotti ja hävetti, uskooko minua kukaan” – kuinka kohtaan lähisuhdeväkivallan uhrin -nimellä kulkeva koulutussarja kutsuu tänä vuonna kaikki aiheesta kiinnostuneet viranomaiset oppimaan uutta ja keskustelemaan muun muassa lähisuhdeväkivallasta, digitaalisesta väkivallasta ja kunniaan liittyvästä väkivallasta rikosprosessin näkökulmasta.
Rikosuhripäivystyksen lisäksi kouluttajina toimii laaja joukko alan asiantuntijoita esimerkiksi Ensi- ja Turvakotien liitto ry:stä, Setlementti Tampere ry:stä ja VIOLA Väkivallasta Vapaaksi ry:stä. Koulutuksissa kuullaan myös kiinnostavia videopuheenvuoroja aiheen parissa työskenteleviltä viranomaisilta sekä kokemusasiantuntijalta.
Koulutuksia järjestetään jälleen syksyllä 2022 ympäri Suomea. Valtaosa koulutuksista suoratoistetaan, joten osallistuminen on mahdollista myös etänä.
Lue lisää ja ilmoittaudu syksyn koulutuksiin!
Lue lisää:
- ”En olisi halunnut enää elää niitä hetkiä” – rikosprosessin pitkittyminen vaikeuttaa lähisuhdeväkivallan uhrin toipumista
- ”Tätä matkaa ei enää tarvitse kulkea yksin” – näin lähisuhdeväkivallan uhri sai apua Rikosuhripäivystyksestä
- ”Vahva tunne, että on tulossa hulluksi” – digiajassa väkivaltaa ja vainoa on yhä vaikeampi paeta