Ohjeita asunto- ja mökkimurrolta suojautumiseen ja kuinka toimia, jos rikos tapahtuu
Asuntomurto rikkoo vakavasti kenen tahansa turvallisuudentunnetta. Asuntomurtoa ei aina pidetä kovinkaan traumaattisena tapahtumana, mutta murrosta selviäminen kestää tunnetasolla paljon kauemmin kuin kodin palauttaminen entiselleen.
Asuntomurrot
Asuntomurtoja tapahtuu niin omakoti-, rivi- kuin kerrostaloissa. Valtaosa asuntomurroista tehdään kohteisiin, joihin murtautuminen on helppoa. Kotiin murtautumisen voi tehdä vaikeaksi yksinkertaisin keinoin:
- Kiinnitä huomiota asuntosi lukitukseen.
- Kaikkien ulko-ovien on hyvä olla takalukittavia.
- Takalukon lisäksi ulko-oveen voidaan asentaa avaimella suljettava ja avattava varmuuslukko. Takalukituksen ja varmuuslukon käyttö yhdessä takaavat kerrostaloasunnolle hyvän murtosuojan.
- Lukitusturvaa on mahdollista tehostaa murtosuojatapeilla (oven pois nostamisen estämiseksi), ovisilmällä ja varmuusketjulla.
- Tarkista säännöllisesti asuntosi perusturvajärjestelmät (ovien ja ikkunoiden lukitus, avainten säilytys, hälytysjärjestelmät) ja opettele niiden käyttö.
- Jos sinulla on hälytysjärjestelmä – laita oviin ja ikkunoihin niistä kertovat tarrat.
- Älä säilytä vara-avainta kynnysmaton alla tai muussa ilmeisessä paikassa.
- Älä kiinnitä avaimiisi yhteystietojasi tai tietoa siitä, mihin oveen ne sopivat.
- Kun muutat uuteen asuntoon, asunnon lukot kannattaa sarjoittaa uudelleen.
- Voit katkaista tilaamiesi tuotteiden toimitukset loman ajaksi.
- Älä kerro vastaajasi viestissä tai sosiaalisessa mediassa lomamatkastasi.
- Kerro luotettavalle naapurille, että olet poissa kotoa, jolloin hän tietää pitää taloasi silmällä.
- Poissaolon aikana pidä asuntosi asutun näköisenä.
- Jätä verhot auki.
- Jos mahdollista, asenna lamppu syttymään ja sammumaan ajastimella.
- Pyydä joku tyhjentämään postilaatikko, kolaamaan lumet tai leikkaamaan nurmikko.
- Liiketunnistimella varustettu ulkovalo voi karkottaa kutsumattomat vieraat pois.
- Hälytysjärjestelmää suunniteltaessa ja asennettaessa kannattaa käyttää vain vakuutusyhtiöiden hyväksymiä laitteita ja asentajia.
- Mieti turvallinen säilytyspaikka tärkeille asiakirjoillesi. Hanki tarvittaessa pankistasi asiakirjoille oma säilytyslokero.
- Suuria rahasummia ei kannata säilyttää kotona. Älä säilytä kaikkia rahojasi samassa paikassa, ellei sinulla ole niille asianmukaista kassakaappia.
- Omaisuus kannattaa luetteloida ja arvoesineet kuvata muistamisen helpottamiseksi.
- Pidä vakuutusturvasi ajan tasalla. Selvitä vakuutuksesi korvauspiiri ja siihen liittyvä suojeluohje. Erityisesti arvokkaat taulut ja muut esineet tai laitteet kannattaa vakuuttaa erikseen.
Mökkimurrot
Mökkimurtoja tapahtuu eniten paikkakunnilla, jossa on paljon kesäasuntoja. Mökkimurrot houkuttelevat rikollisia, sillä mökit sijaitsevat usein syrjäisillä seuduilla ja ne ovat vakituisia asuntoja heikommin murtosuojattuja. Mökeillä voi myös olla enemmän anastettavaa ja rahaksi muutettavaa omaisuutta. Lisäksi mökit ovat usein suuren osan vuodesta tyhjillään.
Mökkimurtojen ehkäisemiseen pätevät pitkälti samat keinot kuin asuntomurtoihin. Erityishuomiota kannattaa kuitenkin kiinnittää seuraaviin seikkoihin:
- Arvokas irtaimisto kannattaa viedä mökiltä pois mökkikauden loputtua. Varkaat etsivät mökeiltä erityisesti arvoesineitä, alkoholia, aseita, elektroniikkaa ja perämoottoreita.
- Rikolliselle ei kannata jättää esille “murtoesineitä”, kuten työkaluja ja harjanvarsia, vaan ne kannattaa säilyttää lukkojen takana.
- Jos mökki on pidemmän aikaa tyhjillään, mökkinaapuria tai tuttavaa kannattaa silloin tällöin pyytää käymään mökillä tarkastamassa, että kaikki on kunnossa.
(Lähde: Poliisi: Asunto- ja mökkimurrot)
Jos joudut asunto- tai mökkimurron uhriksi
- Ilmoita tapahtuneesta poliisille mahdollisimman pian ja kysy toimintaohjeita.
- Ota itsellesi rikosilmoituksesta kopio. Vakuutusyhtiö voi myöhemmin pyytää kopiota rikosilmoituksesta.
- Yritä olla sotkematta mahdollisia sormenjälkiä ja muita todisteita. Älä siivoa tai järjestele tavaroitasi, ennen kuin olet saanut siihen poliisilta luvan.
- Korjauta rikkoutuneet ovet, lukot, ikkunat ja muut vastaavat mahdollisimman pian saatuasi tähän poliisilta luvan. Säilytä korjauksista aiheutuneet kuitit mahdollista korvausvaatimusta varten.
- Tee luettelo menetystä omaisuudesta.
- Tee vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöösi ja liitä ilmoituksen yhteyteen kopio rikosilmoituksesta.
- Ota yhteyttä Rikosuhripäivystykseen, jos mielessäsi on tapahtumaan liittyviä kysymyksiä, joihin etsit vastausta tai jos tunnet tarvetta keskustella tapahtuneesta jonkun ulkopuolisen kanssa.
Katso videot: Vinkkari: Asuntomurrot | Vinkkari: Mökkimurrot