
Naisiin kohdistuva väkivalta
Naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ongelma, joka koskettaa monia. Jos olet kohdannut väkivaltaa, on tärkeää, että et jää yksin. Lähisuhdeväkivalta ja seksuaalirikokset ovat yleisimpiä syitä Rikosuhripäivystyksen asiakkaaksi hakeutumiseen.
Väkivalta voi koskettaa ketä tahansa sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun, seksuaaliseen suuntautumiseen, ikään ja sosiaaliseen statukseen katsomatta. Lisää tietoa väkivaltailmiöistä ja neuvoja avun hakemiseen löytyy esimerkiksi Väkivaltarikos-sivun kautta.
Naisiin kohdistuvalla väkivallalla tarkoitetaan kaikkea naisiin tai tyttöihin heidän sukupuolensa vuoksi kohdistuvaa väkivaltaa. Sitä esiintyy monissa muodoissa:
- Henkinen väkivalta, kuten uhkailu, kontrollointi, haukkuminen, mollaaminen tai liiallinen mustasukkaisuus.
- Fyysinen väkivalta, kuten töniminen, lyöminen, riuhtominen, potkiminen tai kuristaminen.
- Seksuaalinen väkivalta, kuten raiskaus tai muu seksuaalisen koskemattomuuden tai itsemääräämisoikeuden tahallinen loukkaus. Ihmiskauppaan liittyvä seksuaalinen hyväksikäyttö
- Digitaalinen väkivalta, kuten teknologian avulla tapahtuva häirintä, kontrollointi tai tarkkailu.
- Vainoaminen, kunniaan liittyvä väkivalta, pakkoavioliitot ja sukuelinten silpominen.
Lue lisää: Lähisuhdeväkivalta voi koskettaa jokaista
Vuonna 2024 Tilastokeskuksen mukaan puolet 16–25-vuotiaista naisista on joutunut fyysisen väkivallan, väkivallalla uhkaamisen tai seksuaaliväkivallan uhriksi, ja joka viides on kokenut vakavaa väkivaltaa tai raiskauksen.
Toimi näin, jos kohtaat väkivaltaa
- Hakeudu turvaan. Poistu vaarallisesta tilanteesta ja etsi turvallinen paikka. Esimerkiksi turvakodit tarjoavat suojaa ja tukea ympäri vuorokauden.
- Käy lääkärissä näyttämässä vammojasi, vaikka ne eivät tarvitsisikaan hoitoa. Kerro mitä on tapahtunut ja pyydä lääkäriä kirjaamaan tarkkaan vammat ja sinun kertomuksesi. Voit tarvita lääkärintodistusta myöhemmin, jos tapahtunutta käsitellään rikosprosessissa. Eri puolilla Suomea toimii seksuaalisen väkivallan uhreille suunnattuja Seri-tukikeskuksia, joihin yli 16-vuotiaat voivat hakeutua sukupuolesta riippumatta. Sinne ei tarvita erillistä lähetettä, vaan voit hakeutua Seri-tukikeskukseen itse, läheisen tukemana tai viranomaisen ohjaamana.
- Tee rikosilmoitus poliisille. Voit kysyä tarvittaessa esimerkiksi RIKUsta neuvoja ilmoituksen tekemiseen.
- Kerro läheiselle tai ammattilaiselle. Keskustele tilanteestasi läheisen tai luotettavan ammattilaisen kanssa.
Rikosuhripäivystys tarjoaa tukea ja käytännön neuvoja väkivallan uhriksi joutuneille. Palvelumme on maksutonta ja luottamuksellista.
RIKUn asiantuntijoiden kanssa voit keskustella esimerkiksi turvasuunnitelman tekemisestä tai lähestymiskiellon hakemisesta. Meiltä saat tukea ja käytännön neuvoja rikosprosessin kaikissa vaiheissa.
“RIKUn päivystäjä auttoi asiassa hyvin ja ohjasi eteenpäin. Hän neuvoi, mihin voin tehdä ilmoituksen ja mistä saan tarvittaessa kriisiapua. Tulin kuulluksi ja sain mielenrauhaa.”
Ota yhteyttä:
Rikosuhripäivystys 116 006
RIKUchat
Kysy tukihenkilöä
Jätä yhteydenottopyyntö
Lisätietoa naisiin kohdistuvasta väkivallasta
Naisiin kohdistuva väkivalta on laajuudeltaan ja vakavuudeltaan huomattava yhteiskunnallinen ongelma ja ihmisoikeusongelma. Yli 736 miljoonaa naista – lähes joka kolmas – on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa elämänsä aikana, UN Women kertoo.
Naisten Linjan mukaan haavoittuvassa asemassa olevilla naisilla on moninkertainen riski joutua väkivallan kokijaksi. Esimerkiksi vammaisena naisena riski kohdata väkivaltaa Suomessa on 2-4 kertaa suurempi kuin vammattomilla naisilla. Väkivallan riski on kohonnut myös esimerkiksi sukupuolivähemmistöön kuuluvilla naisilla, ikäänsä nähden varhain kehittyneillä tytöillä, nuorilla naisilla, seksityötä tekevillä naisilla, ikääntyneillä naisilla, rodullistetuilla naisilla, rikoksiin syyllistyneillä naisilla, romaninaisilla ja hengellisiin yhteisöihin kuuluvilla naisilla.
Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta (ns. Istanbulin sopimus) tuli Suomessa voimaan 1.8.2015. Sopimus kattaa naisiin ja tyttöihin sukupuolen perusteella kohdistuvan väkivallan kaikki muodot. Sitä sovelletaan Suomessa myös miehiin ja poikiin, joihin kohdistuu perheväkivaltaa. Sopimus painottuu väkivallan ehkäisyyn, mutta sisältää myös velvoitteita uhrien suojelemiseksi ja auttamiseksi sekä väkivallan tekijöiden rankaisemiseksi.
Lue lisää: THL: Naisiin kohdistuva väkivalta | Rikoksentorjunta.fi: Kansallisen rikosuhritutkimuksen tuloksia vuonna 2023 | Tilastokeskus: Sukupuolistunut väkivalta ja lähisuhdeväkivalta
Apua ja tukea
Tukipalveluita väkivaltaa kohdanneille naisille:
- Nollalinja 080 005 005 ja chat
- Ensi- ja turvakotien liitto: Löydä apua lähelläsi
- Naisten Linja 0800 02400
- MIELI kriisipuhelin 09 2525 0111
- Monika-naiset liitto ry 0800 05058
Palveluita seksuaaliväkivallan uhreille:
- Seri-tukikeskukset Suomessa
- Raiskauskriisikeskus Tukinainen 0800 978 99
- Välitä! Seksuaaliväkivaltatyö (Tampere) 045 279 8090
Lue lisää sivuillamme
- Lähisuhdeväkivalta
- Seksuaalirikos
- Sateenkaari-ihmisiin kohdistuvat rikokset
- Miehiin kohdistuva väkivalta
- Kunniaan liittyvä väkivalta
- Ikäihmiset rikosten uhreina
- Ulkomaalaistaustainen ihminen rikoksen uhrina
- Vammaisiin ihmisiin kohdistuva väkivalta
“Kiitos RIKUn ihanille päivystäjille! Aluksi ei tuntunut siltä, mutta nyt tiedän, että minä selviän. ❤”