Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Rikosuhripäivystys hakee uusia vapaaehtoisia pääkaupunkiseudulla

Rikosuhripäivystys (RIKU) hakee uusia vapaaehtoisia tukihenkilötyöhön pääkaupunkiseudulla eli Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla. Asiakasmäärä on kasvanut usean vuoden ajan, joten uusille vapaaehtoisille on kova tarve.

Vapaaehtoisten peruskurssi alkaa RIKUn Pääkaupunkiseudun palvelupisteellä 4.2.2023. Pääkaupunkiseudun palvelupiste palvelee asiakkaita Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan alueella.

– Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla toimii parikymmentä aktiivista vapaaehtoista, ja asiakasmäärämme ovat olleet kasvussa jo usean vuoden ajan. Tavoitteemme on, että pystyisimme tarjoamaan tukihenkilön kaikille rikosprosessissa tukea tarvitseville myös asiakasmäärän kasvaessa, kertoo Pääkaupunkiseudun palvelupisteen toiminnanohjaaja Piia Kanniainen-Anttila.

RIKUn perustehtävänä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa sekä tarjota tukea ja neuvontaa rikosprosessiin liittyen. Yhä useampi rikoksen kokenut tai hänen läheisensä tietääkin nykyään, että hänellä on oikeus saada maksutonta neuvontaa varmistaakseen oikeusturvansa. Myös asiakasohjaukset poliisilaitoksilta ja muualta verkostosta lisääntyvät vuosittain.

Tukihenkilötoiminnan lisäksi RIKUn vapaaehtoiset auttavat ihmisiä rikosasioissa niin puhelimessa kuin chatissäkin. Nyt tarvetta on kuitenkin erityisesti tukihenkilöille, jotka pystyvät toimimaan asiakkaan kanssa myös arkena päiväaikaan.

– Vapaaehtoiset tukihenkilöt ovat rikoksen uhrin tukena tarvittaessa koko rikosprosessin ajan. Tukihenkilö voi esimerkiksi lähteä asiakkaan mukaan kuulusteluihin tai oikeudenkäyntiin. Rauhallinen, tuttu tukihenkilö on merkittävä apu, jos rikosprosessin kannalta välttämättömät tilanteet tuntuvat jännittäviltä tai raskailta, Kanniainen-Anttila kertoo.

– Tukihenkilötyö asiakkaan kanssa sijoittuu tyypillisesti arkeen ja päiväaikaan, jolloin poliisikuulusteluja ja oikeudenkäyntejä käydään eniten. Emme maksa vapaaehtoistoiminnasta palkkaa tai palkkiota, mutta korvaamme matka- ja puhelinkuluja. Tarjoamme myös säännöllistä laadukasta täydennyskoulutusta, työnohjausta ja vapaaehtoisten yhteisiä tapaamisia. RIKUn työ perustuu ammatillisesti ohjattuun vapaaehtoistoimintaan, jossa vapaaehtoisen tukena asiakastyössä toimii aina nimetty työntekijä.

Hae vapaaehtoiseksi!

Olisiko sinusta vapaaehtoiseksi?

Toiminta sopii avoimelle, suvaitsevaiselle 25–75-vuotiaalle aikuiselle, jonka oma elämä on tasapainossa ja jolla on halu kuunnella ja auttaa toista ihmistä. Vapaaehtoisilta ei edellytetä mitään tiettyä ammatillista taustaa.

Kaikki vapaaehtoiset saavat tehtävään kattavan koulutuksen. Toiminnassa vapaaehtoiset sitoutuvat ehdottomaan vaitiolovelvollisuuteen.

Miten vapaaehtoiseksi pääsee?

Vapaaehtoistyön pääsee aloittamaan, kun on ensin käynyt noin 50 tunnin laajuisen peruskurssin. Seuraava peruskurssi pääkaupunkiseudulla järjestetään ensi keväänä 4.2.–13.4.2023, ja se koostuu yhdeksästä lähitapaamisista sekä itsenäisestä tutustumisesta oikeudenkäyntiin jollakin pääkaupunkiseudun oikeustalolla.

– Koulutus sisältää tietoa muun muassa rikosprosessista, traumaattisesta kriisistä, henkisestä tuesta, puhelin- ja verkkoauttamisesta sekä asiakkaan kohtaamisesta, Kanniainen-Anttila sanoo.

Rikosuhripäivystyksen toimintaan voi käydä tutustumassa verkkosivuilla osoitteessa riku.fi/vapaaehtoiseksi. Siellä voi myös ilmaista kiinnostuksensa osallistua peruskurssille täyttämällä hakulomakkeen viimeistään ma 14.12.2022. Kaikkiin hakijoihin ollaan yhteydessä puhelimitse ja selvitetään tarkemmin henkilön valmiuksia toimia RIKUn vapaaehtoisena. Osa hakijoista kutsutaan vielä kasvokkaiseen haastatteluun ennen kurssia.

Hae vapaaehtoiseksi!

Lisätietoja pääkaupunkiseudun perukurssista

Piia Kanniainen-Anttila
Toiminnanohjaaja, Rikosuhripäivystys
040 672 0988
etunimi.sukunimi@riku.fi

Elina Potka
Toiminnanohjaaja, Rikosuhripäivystys
0400 971 940
etunimi.sukunimi@riku.fi

Lue lisää

Katso muiden paikkakuntien tulevat kurssit
Tule vapaaehtoiseksi Rikosuhripäivystykseen