Nopea poistuminen Siirry sisältöön

RIKUchatissa keskustellaan kaikista rikoksista

Verkossa tapahtuvat rikokset kuten esimerkiksi petokset, kiristys ja uhkailu herättävät paljon kysymyksiä ja epävarmuutta, siitä kuinka niiden uhrina voi toimia tilanteessa.

Rikosuhripäivystyksen chatissa jutellaan hyvin monista mieltä askarruttavista asioista. Joskus chat-päivystäjä pystyy vastaamaan kysymyksiin hyvin suoraan, mutta välillä vastaaminen ei ole mitenkään yksiselitteistä. RIKUchatissa on ollut havaittavissa internetin ja mobiililaitteiden käyttöön liittyvien aiheiden lisääntyminen. Seuraavat esimerkit ovat hyvin tyypillisiä.

Uhkaaminen, vainoaminen ja kiristäminen

”Hei, en oikein tiedä mitä tekisin. Mulla on ongelmia mun ex-tyttöystävän kanssa eikä se suostu jättää rauhaan. Hän uhkailee, enkä haluaisi olla hänen kanssaan missään tekemisissä. Suhteemme aikana lähetin hänelle alastonkuvan ja nyt hän uhkaa jakaa sen kaikille tutuilleni, jos en ole hänen kanssaan. En tiedä mitä tekisin enkä haluaisi kertoa asiasta kenellekkään, kun tää on niin nolo juttu.”

Kuvilla kiristäminen ja uhkailu voivat olla monelle nuorelle tai aikuiselle ahdistava ja pelottava kokemus. Pelko omien kasvojen menettämisestä ja tilanteen häpeällisyydestä vaikeuttavat tilanteesta puhumista. Alaikäisen nuoren kohdalla häntä kannustetaan puhumaan asiasta jollekin luotettavalle aikuiselle kuten esimerkiksi omille vanhemmille. On tärkeää tukea niin nuoren kuin aikuisenkin ajatusta siitä, että toinen osapuoli toimii väärin, jos hän julkaisee kuvia.

Tässä tapauksessa kuvan julkaiseminen ilman lupaa on rikos, josta olisi hyvä olla yhteydessä joko nettipoliisiin tai poliisiin. Kun lähisuhteissa tapahtuu uhkailua, on hyvä ohjeistaa nuorta sekä aikuista tallentamaan viestit, jotta ne voi näyttää poliisille. Nettipoliisi voi esimerkiksi tarvittaessa jututtaa sosiaalisen median kautta tekijää ennen kuin mitään rikosta on tapahtunut. Tämä jututtaminen ja herättely asian vakavuuteen voi toimia hyvin alaikäisten nuorten kohdalla, jolloin tekijä voi jättää uhrin rauhaan.

Epäasialliset kuvat ja kuvien jakaminen verkossa

”Moi, Olen joutunut kiusaamisen uhriksi, kun yks tuttu laittoi viikonlopulta musta epäasiallisen kuvan nettiin. Musta otettiin kuva, jota vähä muokattiin ja se jaettiin facessa. Voiko asialle tehdä jotain? ”

Kun keskustelija kertoo kuvan jakamisesta, häntä ohjataan yleensä olemaan yhteydessä mahdollisen sivuston ylläpitoon, kuvan poistamiseksi. Erilaisten sosiaalisten medioiden ylläpitoon voi olla yhteydessä myös silloin, kun epäilee epäasiallista toimintaa tai on joutunut kiusaamisen kohteeksi. Sivuston ylläpito voi tällöin puuttua asiattomaan käytökseen ja tarvittaessa poistaa kuvia tai viestejä. Aina keskusteluissa ei käy ilmi millaisesta kuvasta on tarkemmin ottaen kyse, mutta on hyvä selvittää onko kyseessä alaikäinen vai aikuinen uhri. Alaikäistä uhria kannustetaan aina kertomaan tapahtuneesta luotettavalle aikuiselle, jonka kanssa voisi yhdessä lähteä selvittämään asiaa.

Kuvan sisältö voi rikkoa lakia, jolloin on hyvä olla yhteydessä poliisiin tai esimerkiksi nettipoliisiin. Uhria on hyvä neuvoa tallentamaan kuvan internetosoite sekä muut viestit todisteina. Koska kuva on jo julkaistu, tulee rohkaista olemaan yhteydessä viranomaisiin. Tilanteissa, joissa aikuisista on julkaistu luvattomasti kuvia tai videoita verkossa, ohjataan uhri olemaan yhteydessä sivuston ylläpitoon sekä alkuperäisen kuvan jakajaan kuvien poistamiseksi.

Yhä useampi joutuu identiteettivarkauden uhriksi

”Minulta varastettiin lompakko kuukausi sitten. Tein varkaudesta ilmoituksen poliisille. Olen nyt saanut postissa eri verkkokaupoista kirjeitä, jotka sisältävät laskuja. Mitä voin tehdä? ”

Kun on kyseessä omien henkilötietojen ja mahdollisten pankkikorttien häviäminen, on tärkeää ohjata uhri ottamaan yhteyttä omaan pankkiinsa välittömästi, jotta varastetut kortit voidaan mitätöidä. Jos esimerkiksi huomaa omalla tilillään vieraita ostoja, tulee asiasta ilmoittaa välittömästi pankkiin ja tehdä rikosilmoitus. Uhria kannustetaan olemaan heti yhteydessä yrityksiin, joista on tullut laskuja tai tililtä on veloitettu rahaa. On tärkeää, että väärinkäytöksistä tehdään välittömästi reklamaatio yritykseen. Luvattomista maksuista on hyvä tehdä valitus maksukorttiyhtiöön tai palvelun tarjoajalle.

Keskustelijalle voi kertoa myös luottokiellosta, jonka voi asettaa, ettei henkilötiedoilla saa haettua luottoa. Luottokielto on maksullinen palvelu, jonka voi tehdä netissä. Omat osoitetiedot voi tarkistaa Väestörekisterikeskuksesta tai maistraatista, jos epäilee, että niitä on varastetuilla henkilötiedoilla muutettu.

Omaiset ja läheiset kysyvät myös neuvoja

”Iäkkäällä äidilläni on nettisuhde ulkomailla asuvan miehen kanssa. Äitini on lähettänyt hänelle jo useita kertoja rahaa. Äitini ei ole koskaan tavannut miestä ja haluaa uskoa mieheen. Äitini on käyttänyt kaikki rahansa mieheen. ”

Netin kautta löydetty rakas voi olla petollinen ja uhrin voi olla vaikea myöntää joutuneensa huijatuksi. Häpeä voi estää uhria näkemästä tilannetta selkeästi. Tällaisissa tapauksissa rahojen takaisin saaminen ja poliisin mahdollisuudet auttaa ovat vähäisiä. RIKUchatissa ohjataan henkilöä olemaan yhteydessä poliisiin. Tilanne voi olla raskas läheisille, joten heitä kehotetaan puhumaan asiasta jollekin. Läheisien on hyvä myös keskustella huolestaan uhrin kanssa ilman painostusta tai syyllistämistä. Taloudellisissa ongelmissa voi läheistä ohjata esimerkiksi velkaneuvontaan.

Apua kaikille

RIKUchatissa autetaan kaiken ikäisiä rikoksen uhreja ja heidän läheisiään. Alaikäisten nuorten joutuessa verkkorikollisuuden uhriksi on yhteydenottaja usein nuoren vanhempi. Kuitenkin kaikissa tapauksissa näin ei ole sillä nuori ei aina uskalla häpeän takia tai vanhempien reagoinnin pelossa puhua asiasta aikuisille. Monesti myös on vaikeaa kertoa rikoskokemuksista juuri häpeän takia.

Niin nuoret kuin aikuiset voivat olla epävarmoja siitä, täyttyvätkö rikoksen tunnusmerkit ja onko verkossa tapahtuvat rikokset yhtä vakavasti otettavia. Aina voi kysyä ja varmistaa Rikosuhripäivystyksestä, jos ei ole varma onko rikosta tapahtunut. Rikosilmoituksen tekoon riittää jo tunne siitä, että on mahdollisesti joutunut rikoksen uhriksi. Rikosilmoitusta tehtäessä ei tarvitse tietää mistä rikosnimikkeestä on kyse. Voidaan kuitenkin todeta, että se mikä on laitonta verkon ulkopuolella, on laitonta myös verkossa.

Raija Kontunen
RIKUn projektisuunnittelija

 

 

 

 

Kirjoitus on julkaistu lehdessä 2/2017.

Avaa koko lehti (pdf)