Anna palautetta PoistuNopea poistuminen Siirry sisältöön
”Jokainen kokemus tuo varmuutta” – Kuopion kouluhyökkäys oli vapaaehtoisillekin poikkeuksellinen tapaus

”Jokainen kokemus tuo varmuutta” – Kuopion kouluhyökkäys oli vapaaehtoisillekin poikkeuksellinen tapaus

Kuopiossa tapahtui lokakuussa 2019 kouluhyökkäys, jossa yksi henkilö sai surmansa. Miekalla hyökänneen tekijän lisäksi yhdeksän henkilöä loukkaantui tai haavoittui. Kaksi hyökkäyksen uhreja auttanutta RIKUn vapaaehtoista kertoo kokemuksestaan.

Seppo kuuli kouluhyökkäyksestä ensimmäisen kerran radiouutisista. Hyökkäys tapahtui Savon ammattiopistossa, jonka tilatRIKUteema sijaitsevat kauppakeskus Hermanissa, vain parin kilometrin päässä Sepon kodista. Kauppakeskus on hänelle arjesta hyvin tuttu. 

– Ajattelin, että voiko tämä olla totta. Se järkytti tietysti, mitä koulun oppilaille ja henkilökunnalle tapahtui, Seppo sanoo. 

Seppo on toiminut RIKUn vapaaehtoisena tukihenkilönä vuodesta 2015 lähtien. Vapaaehtoistyössä hän on kerryttänyt monipuolista kokemusta erilaisten rikosten uhrien auttamisesta. 

Tukihenkilön tehtävään kuuluu keskustella asiakkaan kanssa luottamuksellisesti rikosasian herättämistä tunteista. Tukihenkilö auttaa jatkoavun saamisessa ja neuvoo rikosprosessissa.

Reilu vuosi hyökkäyksen jälkeen marraskuussa 2020 kouluhyökkäystä käsiteltiin käräjäoikeudessa. Hyökkäyksen aikana luokassa olleita oppilaita oli paikalla asianomistajina. 

RIKU pyysi Sepon paikalle oikeudenkäyntiin, koska hän toimi tukihenkilönä yhdelle asianomistajista.

Käräjäistunnon yhteydessä asianomistajana ollut oppilas pystyi jakamaan Sepolle ajatuksiaan ja tuntemuksiaan tapahtuneesta.

– Oppilaan kertomusten perusteella pystyin kuvittelemaan, millainen hässäkkä luokassa alkoi, kun selvisi, että tekijä aloittaa väkivallanteot. Se tuntui todella järkyttävälle. Pohdin sitä vieläkin. 

👂 Kuuntele: Sepon ajatuksia kouluhyökkäyksen uhrin kertomista kokemuksista

Vaikka asiakkuus kouluhyökkäyksen uhrin kanssa ei jatkunut käräjäistunnon jälkeen, kokemus ei suinkaan ole vaipunut unholaan. 

– Aina jos on tapaus, että joku on tapettu, kouluhyökkäys nousee mieleen. Monet muut tapaukset eivät tule yhtä yllätyksenä, vaikka totta kai ne ovat uhrien ja läheisten kannalta kamalia tilanteita. 

Seppo kokee, että asiakkaan tukeminen ja kokemuksien kuuleminen inspiroivat häntä ja toivat uutta puhtia vapaaehtoistyöhön. 

Vapaaehtoisia tuetaan 

Istuntopäivät olivat vapaaehtoisen näkökulmasta hyvin organisoituja, tuumaa itsekin käräjäkäsittelyn aikaan vapaaehtoisena toiminut RIKUn Kuopion palvelupisteen toiminnanohjaaja Marjo Häyrynen. Kuopion palvelupiste teki käräjäoikeuden ja Savon ammattiopiston kanssa yhteistyötä istuntopäivien organisoimiseksi. 

Aikataulut suunniteltiin yhdessä, jotta varmistuttiin siitä, että jokaista istuntoa varten on käytettävissä RIKUn vapaaehtoinen tai työntekijä. Tiivis yhteistyö mahdollisti sen, että vapaaehtoiset pystyivät osallistumaan Visitor-toimintaan oman aikataulunsa mukaan. 

Abstrakti kuvituskuva.– Meille jaettiin ennakkoon aikataulu, josta pystyimme valitsemaan itsellemme sopivan päivystysajankohdan, Häyrynen kertoo. 

RIKUn vapaaehtoisten ei koskaan tarvitse jäädä yksin vapaaehtoistyössä kohtaamiensa asioiden kanssa. Kuopion tapauksen käräjäoikeuden istuntojen päätteeksi vapaaehtoisille järjestettiin aina purkukeskustelu.  

– Kokoonnuimme porukalla ja jaoimme kokemuksia toiminnanohjaajan tuella. Samalla saimme ohjausta ja mahdollisuuden puhua asiasta vertaisryhmän kanssa.

”Jokainen kokemus tuo varmuutta”  

Myös Eija kuuli kouluhyökkäyksestä ensimmäisen kerran radiosta. Hänen ensireaktionsa uutiseen oli säikähdys. 

– Soitin miehelleni ja kysyin, onko hän kuullut, mitä on tapahtunut. Se oli ihan järkyttävää, Eija sanoo. 

Eija on toiminut RIKUn vapaaehtoisena tukihenkilönä muutaman vuoden ajan joustavasti työaikataulujensa puitteissa. Kesällä 2020 Eija oli alueensa vapaaehtoisten tapaamisessa, kun toiminnanohjaaja kysyi, keillä vapaaehtoisilla olisi mahdollisuus toimia Visitor-tukihenkilöinä tulevassa kouluhyökkäysasian käräjäistunnossa. 

Visitor-toiminnan tarkoitus on tuoda RIKUn palveluita sinne, missä rikoksen uhrit ja todistajat asioivat. Käytännössä Visitor-tukihenkilöt vierailevat poliisiasemilla, oikeustaloilla ja turvakodeissa, ja tarjoavat paikan päällä keskusteluapua ja tukea. 

Lue lisää: Visitor-toiminta

Eija ilmoitti olevansa käytettävissä Visitor-tukihenkilöksi. Istunnon koittaessa hän suuntasi Kuopion oikeustalolle valmiina tarjoamaan keskusteluapua ja henkistä tukea uhreille. 

– Ei minun tarvinnut tuputtautua kellekään, vaan olin siellä siltä varalta, että minä itse tai esimerkiksi virastomestari huomaa jonkun asianomistajista tarvitsevan tukea. 

👂 Kuuntele: Kouluhyökkäys palaa yhä Eijan mieleen, kun hän liikkuu Kuopiossa

Vaikka Eija oli käräjäistunnossa varalla eikä tukisuhdetta lopulta muodostunut, hän pitää kokemusta arvokkaana ja kiinnostus vapaaehtoistoimintaa kohtaan kasvoi. 

Abstrakti kuvituskuva.Eija kokeekin, että varmuus vapaaehtoistyön tekemiseen kasvaa ajan myötä ja järkyttäviltäkin kuulostaviin asiakkaiden kokemuksiin oppii suhtautumaan kunkin tilanteen vaatimalla tavalla. 

– Olen aina kokenut, että minulla on matala kynnys kysyä neuvoa ja olla yhteydessä RIKUn työntekijöihin. Aina on parempi kysyä kuin lähteä suin päin sokkona ja sitten peppu edellä puuhun. Jokainen kokemus tuo varmuutta ja laajentaa omaa näkökantaa. 

Teksti: Antti Kylmänen

RIKUteema

RIKUteema on Rikosuhripäivystyksen verkkojulkaisu. RIKUteeman 2/2022 aiheena on uhrien tukeminen laajoissa rikostapahtumissa. Tilaa uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.

Lue lisää

Pääkirjoitus: Uhrien oikeudet on turvattava myös isoissa kriiseissä
Kuka on asianomistaja terrori-iskussa tai muussa laajassa väkivaltaiskussa?
Blogi: Yllättävästä ja laajasta rikostapahtumasta selviytynyt uhri on myös rikosprosessin asianomistaja
Uhrit saavat tukea laajoissa rikostapahtumissa Rikosuhripäivystyksestä entistä paremmin

Ota yhteyttä Rikosuhripäivystykseen