Anna palautetta PoistuNopea poistuminen Siirry sisältöön
Uhrit saavat tukea laajoissa rikostapahtumissa Rikosuhripäivystyksestä entistä paremmin

Uhrit saavat tukea laajoissa rikostapahtumissa Rikosuhripäivystyksestä entistä paremmin 

Laajoissa rikostapahtumissa uhrin saama tuki on yhtä merkityksellistä kuin yksittäisenkin rikoksen kohdalla. Jatkossa uhreille, heidän läheisilleen ja todistajille on entistä paremmin tarjolla tukea laajan akuutin kriisin sattuessa, kirjoittaa Sirkku Opacic, joka koordinoi Rikosuhripäivystyksen valmiusjärjestelmän kehittämistä.

RIKUteemaRikoksen uhrien, heidän läheistensä ja rikosasiassa todistavien auttaminen on Rikosuhripäivystyksen osaamisen keskiössä. Mutta miten toimimme tilanteessa, jossa avuntarve syntyy satojen tai jopa tuhansien ihmisten kohdalla samanaikaisesti? Emme voi ennustaa laajoja rikostapahtumia, kuten terroristisia iskuja tai kyberhyökkäyksiä, mutta varaudumme näihin tilanteisiin kehittämällä omaa valmiusjärjestelmäämme. Rikosuhripäivystyksen valmiusjärjestelmän rakentaminen alkoi vuonna 2021. Lue lisää: Uhrien oikeudet on turvattava myös isoissa kriiseissä

Laaja rikostapahtuma, kuten terroristinen isku, on aina akuutti kriisitilanne, joka koskettaa samanaikaisesti suurta määrää ihmisiä. RIKUn valmiusjärjestelmän yhtenä tavoitteena on varmistaa palveluidemme toimivuus myös näissä tilanteissa. Tärkeintä on, että uhrit saavat poikkeustilanteessakin apua oikeaan aikaan ja heidän oikeutensa toteutuvat. 

Uhrit saavat tukea tarvittaessa virka-aikojen ulkopuolella 

Kriisitilanne, johon liittyy laaja rikostapahtuma, voi käynnistää RIKUssa poikkeustoimet. Tämä tarkoittaa, että voimme esimerkiksi hälyttää työntekijöitä ja vapaaehtoisia töihin suhteellisen nopeasti ja avata valtakunnallisia puhelin- ja chat-palveluitamme laajennetuin aukioloin.  

Asiakkaalle valmiusjärjestelmämme konkretisoituu siten, että tarvittaessa tukea ja apua on saatavilla vaivattomasti virka-aikojen ulkopuolella. Paikallisissa kriisitilanteissa arvoimme myös, onko mahdollista tarjota kasvokkain ohjausta ja neuvontaa esimerkiksi oikeustalolla.  

Ensisijaisesti laajoissa rikostapahtumissa asiakkaat saavat tukea Rikosuhripäivystys 116 006 -puhelinpalvelun ja RIKUchatin kautta. Molemmat ovat maksuttomia palveluita. Kokemuksemme mukaan myös verkkosivujemme kautta moni rikoksen uhri, todistaja ja läheinen on saanut matalalla kynnyksellä neuvoa ja toimintaohjeita tilanteeseensa.  

Oikea-aikainen tuki ehkäisee myöhemmin vastaan tulevia ongelmia 

Rikoksen uhri tarvitsee monenlaista apua. Kun hän saa tukea myös rikosprosessiin liittyvissä asioissa, hän selviää suuremmalla todennäköisyydellä kokemuksestaan. Tuki ja ohjaus vahvistaa turvallisuuden tunnetta, joka on järkkynyt epävarmassa ja arvaamattomassa tilanteessa.  

Laajoissa rikostapahtumissa uhrin saama tuki on yhtä merkityksellistä kuin yksittäisenkin rikostapahtuman kohdalla. Oikea-aikaisella avulla estetään esimerkiksi muut mahdolliset rikoksesta syntyvät vahingot tai ehkäistään uudelleen uhriutumista. Lue lisää: Yllättävästä ja laajasta rikostapahtumasta selviytynyt uhri on myös rikosprosessin asianomistaja

RIKU ei ole ainoa organisaatio, jonka apua laajan rikostapahtuman uhrit tarvitsevat. Akuuteissa kriisitilanteissa useamman tahon tarjoama apu oikea-aikaisesti on tärkeää.  Yhtä olennaista on vahvistaa auttajien välistä yhteistyötä, jotta uhri saa juuri oikeanlaista apua oikeaan aikaan. Valmiusjärjestelmän kehittämistyössä etenemme vuoden 2023 aikana myös tässä asiassa.  

Haluamme tulevaisuudessa sujuvoittaa yhteistyötä myös kriisitilanteissa, joihin liittyy laaja rikostapahtuma. Yhteistyön merkitys asiakkaan kannalta tärkeiden organisaatioiden kesken on tiedostettu hyvin. Jotta asiakkaan saama apu olisi saumatonta, myös kriisitilanteiden varalta on ennakoitava yhteistyötä. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi yhteisten rajapintojen tunnistamista, tarkastelua ja harjoittelua poikkeuksellisia kriisitilanteita varten. Valmiustyöryhmämme tarkoituksena on ensi vuoden aikana lisätä yhteistyökumppaneidemme tietoutta valmiudestamme sekä oppia ja harjoitella yhteistyössä uutta. 

Valmiusjärjestelmässä ovat äärimmäisen tärkeässä roolissa vapaaehtoiset, jotka ovat antaneet konkreettista apua myös järjestelmän kehittämisessä. Työn tuloksia olemme testanneet konkreettisesti syksyllä 2022 ensimmäisen valmiusharjoituksen ja koulutusten muodossa. 

Kun kehitämme valmiusjärjestelmäämme yhteistyössä, sekä ennakoimme että parannamme avun kattavuutta. Näin turvaamme rikosten uhrien, heidän läheisten ja todistajien saaman avun myös akuuteissa kriisitilanteissa, joihin liittyy laaja rikostapahtuma. 

Teksti: Sirkku Opacic, Rikosuhripäivystys 

RIKUteema

RIKUteema on Rikosuhripäivystyksen verkkojulkaisu. RIKUteeman 2/2022 aiheena on uhrien tukeminen laajoissa rikostapahtumissa. Tilaa uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.

Miten uhria voi auttaa suuren rikostapahtuman jälkeen? Kriisityön asiantuntija vastaa
”Jokainen kokemus tuo varmuutta” – Kuopion kouluhyökkäys oli vapaaehtoisillekin poikkeuksellinen tapaus
Pääkirjoitus: Uhrien oikeudet on turvattava myös isoissa kriiseissä
Kuka on asianomistaja terrori-iskussa tai muussa laajassa väkivaltaiskussa?
Kaksi vuotta Vastaamon tietomurrosta: Näin yksi rikos muutti yhteiskuntaa
Blogi: Yllättävästä ja laajasta rikostapahtumasta selviytynyt uhri on myös rikosprosessin asianomistaja