Anna palautetta PoistuNopea poistuminen Siirry sisältöön
Koulutuksia, ammatillista ohjausta ja virkistysiltoja – RIKUn vapaaehtoisista pidetään huolta 

Koulutuksia, ammatillista ohjausta ja virkistysiltoja – RIKUn vapaaehtoisista pidetään huolta

RIKUn vapaaehtoisilla on takanaan ammattitaitoisten työntekijöiden tuki ja vahvat valtakunnalliset rakenteet.

RIKUteemaRIKUn toiminnanohjaaja Leila Taipale kertoo, että kun tuleva vapaaehtoinen saa puhelun ja kuulee päässeensä mukaan peruskurssille, usein reaktio on innostunut: ”Jee, mahtavaa, pääsin mukaan!” RIKUn pitkäaikaiset vapaaehtoiset ovat myös hyvin sitoutuneita toimintaan. 

”Yleensä kun joudun soittamaan kiireellisellä asialla tai laittamaan mayday-viestin, niin pääsääntöisesti vapaaehtoinen ottaa tarjotun homman vastaan. Meidän vapaaehtoisemme ovat sitoutuneita ja motivoituneita”, Taipale sanoo. 

Rikosuhripäivystys on 30 vuoden ajan kehittänyt rakenteita ja toimintatapoja, joilla vapaaehtoistoiminnasta on haluttu tehdä sujuvaa, antoisaa ja turvallista. Työntekijöillä on oikeat työkalut ja osaaminen vapaaehtoisten kanssa työskentelyyn. 

”RIKUssa tehdään vaativaa vapaaehtoistyötä. Se vaatii, että ammattitaitoiset työntekijät pitävät huolta vapaaehtoisista, jotka ovat tärkeä voimavara meidän toiminnassamme”, sanoo Maatu Arkio, RIKUn palvelutoimintojen kehittämispäällikkö. 

RIKUssa arvostetaan suuresti vapaaehtoisten antamaa työpanosta ja toisaalta ymmärretään, että he tarvitsevat tukea. 

”Vapaaehtoistyö RIKUssa vaatii vapaaehtoisiltakin sitoutumista. Haluamme tukea heitä ja mahdollistaa pitkäjänteisen vapaaehtoistyön. RIKU toimii erilaisissa ympäristöissä eri puolilla Suomea, ja hyväksi todettuja käytäntöjä halutaan kerätä ja jakaa valtakunnallisesti kaikille. Niin vapaaehtoiset kuin heitä ohjaavat työntekijät hyötyvät siitä, että asioita katsotaan valtakunnallisesti”, Arkio kertoo. 

Asiakaskohtaamiset siirtyvät entistä enemmän vapaaehtoisille 

RIKUn vapaaehtoistoiminnan ammatillinen ohjaus tarkoittaa sitä, että työntekijät tukevat ja ohjaavat vapaaehtoisia onnistumaan tehtävässään.  

”Vapaaehtoisten ammatillinen ohjaaminen perustuu osaavaan ja laadukkaaseen koordinointiin, yhteisöllisyyteen ja siihen, että tehtävät ovat vapaaehtoiselle motivoivia”, RIKUn Itä-Suomen aluejohtaja Jaana Rossinen sanoo. 

Tämä on tärkeää etenkin kun asiakasmäärä jatkaa vuodesta toiseen kasvuaan. 

”Kehitys on mennyt siihen suuntaan, että työntekijät tekevät entistä vähemmän asiakastyötä ja vapaaehtoiset toimivat asiakkaiden kanssa. Toiminnanohjaajien keskeinen tehtävä on silloin vapaaehtoisten ammatillinen ohjaaminen. RIKUn toiminnanohjaajilla on selkeä tehtävänkuva ja tavoitteet. Silloin panostetaan tehtävän kannalta oikeisiin asioihin, joihin vapaaehtoiset kuuluvat hyvin keskeisesti”, Rossinen sanoo. 

”Vapaaehtoisilta ei vaadita ammattilaisen työpanosta” 

RIKUn vapaaehtoisia tuetaan esimerkiksi kehityskeskusteluilla, koulutuksilla ja yhteisöllisyyttä rakentavalla virkistystoiminnalla. 

Säännölliset RIKU-tapaamiset palvelupisteillä rakentavat yhteisöllisyyden kokemusta. RIKUn toiminnanohjaajat ovat motivoituneita työskentelyyn yhdessä vapaaehtoisten kanssa.  

”Perehdytys ja selkeät toimintakäytännöt ovat tärkeitä”, Jaana Rossinen sanoo. 

Turussa työskentelevän Leila Taipaleen mukaan on tärkeää, että vapaaehtoisiin luotetaan, mutta toisaalta myös muistetaan, että vapaaehtoiselta ei vaadita ammattilaisen työpanosta.

”Jokaista arvostetaan omana persoonanaan ja kaikille annetaan tilaa.

”Vapaaehtoistyötä tehdään omilla ehdoilla, aikatauluilla ja resursseilla. Sitoutuneet vapaaehtoiset pyrkivät antamaan kaikkensa, mutta vapaaehtoisilta ei tietenkään vaadita ammattilaisen työpanosta. 50 tunnin peruskurssilla ei vielä tehdä ammattilaisia.” 

”Jokaista arvostetaan omana persoonanaan ja kaikille annetaan tilaa. Muistutetaan aina, että olemme huipputiimi. RIKU ei pärjää ilman vapaaehtoisia”, Taipale sanoo. 

RIKUn työntekijät tarjoavat ammatillista ohjausta niin puhelimessa, chatissa kuin tukihenkilönä työskenteleville vapaaehtoisille. RIKUssa toimii myös ihmiskaupan uhrien tukemiseen erikoistunut vapaaehtoisryhmä. 

”Itse näen, että työtä tehdään ikään kuin työparina. Pohdimme ja teemme yhdessä asioita. Ammatilliseen ohjaukseen pitäisi panostaa vielä enemmänkin. Toisaalta on aktiivisia vapaaehtoisia, jotka ottavat itsekin yhteyttä, kun tarvitsevat apua ja työparia”, Taipale kertoo. 

Vaitiolovelvollisuus koskee RIKUn vapaaehtoisia 

Yksi tärkeä tukimuoto on työnohjaukselliset tapaamiset. RIKUn vapaaehtoisia koskee myös vaitiolovelvollisuus, mikä ei ole arkipäivää kaikessa vapaaehtoistoiminnassa. ”Kokemuksia voi jakaa toisten kanssa vain RIKUn rakenteiden sisällä, kuten vapaaehtoisten työnohjauksellisissa tapaamisissa ja työntekijän kanssa”, Maatu Arkio sanoo. 

Vapaaehtoisia tuetaan myös erilaisilla virkistyshetkillä ja useilla koulutuksilla vuoden aikana. 

”Vapaaehtoiset arvostavat sitä, että tehdään yhdessä asioita. Saa jutustella ja tutustua”, Leila Taipale sanoo. 

Kun ihminen toimii vapaaehtoisena pidemmän aikaa, heistä tulee myös tuttuja työntekijöille. 

”Kun hänen henkilökohtaisessa elämässään tapahtuu jotain suurta, niin me olemme kuulevana korvana ja kohtaamme heidät ihmisenä”, Taipale kertoo. 

Ihmiset hakevat harrastuksesta yhteyttä toisiin ihmisiin 

Viime vuosina on puhuttu paljon siitä, että moni ei välttämättä ole enää valmis sitoutumaan pitkäkestoiseen vapaaehtoistoimintaan. Tulevaisuudessa pitkäjänteinen vapaaehtoistoiminta edellyttää laadukasta johtamista, viestintää ja koulutusta, jotta toiminta pysyy houkuttelevana. 

”Ajattelen että koska vapaaehtoistoiminta RIKUssa on niin vaativaa, meille hakeutuvat vapaaehtoiset, jotka haluavat sitoutua ja kouluttautua. Sitä kautta he ymmärtävät ilmiötä paremmin ja heidän osaamisensa kehittyy, mikä puolestaan saa heidät sitoutumaan entistä enemmän vapaaehtoistoimintaan. Ehkä palkinto tulee myös siitä, kun tässä työssä näkee suoraan, kuinka merkityksellistä se on asiakkaalle”, Maatu Arkio sanoo. 

Leila Taipale on huolissaan siitä, miten toiminnan siirtyminen verkkoon vaikuttaa. Hän uskoo, että henkilökohtaiset tosielämän tapaamiset ovat useimmille tärkeämpiä ja antoisampia, kuin etänä tapahtuva kanssakäyminen. 

”Kun ihmiset hakevat harrastetta, he kaipaavat jotain yhteisöllisyyttä tai yhdistävää. Koulutuksissa uusien vapaaehtoisten kanssa on tullut vietettyä aikaa ja heidän persoonansa on tullut tutuksi. Silloin heille on alusta asti ollut helppo ohjata asiakkaita.” 

Jaana Rossinen arvelee, että pitkäaikainen sitoutuminen voi vähentyä, koska vapaaehtoistoiminta kilpailee ihmisten vapaa-ajasta. Kuitenkin tällainen pitkäaikainen sitoutuminen on tärkeää toiminnan jatkuvuudelle.  

”Kaikille löytyy tulevaisuudessakin sopiva vapaaehtoistoiminnan muoto.

”RIKUlla on todennäköisesti tulevaisuudessa sekä lyhyemmäksi että pidemmäksi aikaa sitoutuneita vapaaehtoisia, ja he kaikki ovat meille tärkeitä”, Rossinen sanoo. 

Arkio pitää tärkeänä, että RIKUssa voi tehdä monenlaista erilaista vapaaehtoistyötä ja kaikki niistä ovat RIKUn asiakkaiden kannalta tärkeitä palvelumuotoja. 

”Voi kohdata asiakkaita puhelimessa, chatissa ja tukisuhteissa kasvotusten. Nykyään vapaaehtoisilla mahdollisuus myös osallistua RIKUn valmiustoimintaan. Kaikille löytyy tulevaisuudessakin sopiva vapaaehtoistoiminnan muoto.” 

Hae vapaaehtoiseksi

RIKUteema

RIKUteema on Rikosuhripäivystyksen verkkojulkaisu. RIKUteeman 1/2024 aiheena on vapaaehtoistoiminta. Tilaa uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.

Lue lisää