Send feedback QuitQuick quit Skip to content

Säkerhetsanvisningar för internet

Nätmobbning

Vid mobbning på nätet är mobbaren ofta anonym eller använder ett falskt namn. Det är bra att komma ihåg att de bilder och videor som du laddar upp på nätet kan spridas till en större publik än vad du har avsett. Nätmobbning kan vara ett brott och det kan till exempel anmälas till nätpolisen. Vanligast är nätmobbning bland ungdomar.

Nätmobbning är till exempel:

  • Att skicka hånande, hotfulla eller chockerande meddelanden
  • Att låna eller sprida innehåller i nätdagböcker utan personens tillstånd
  • Att redigera en annan persons foton eller sprida dem utan tillstånd
  • Att sprida mobbningssidor eller färdiga sidor, till exempel ”rösta på den fulaste bilden”
  • Att uppträda med en annans namn eller pseudonym

Sexuellt utnyttjande riktat mot barn på nätet

Nättrakasserier kan till exempel vara sexuella meddelanden, såsom begäran som syftar till sexuella handlingar antastande förslag. Diskussioner och kontakt på nätet med en okänd person kan till en början kännas viktigt. Genom att göra så här bygger utnyttjaren upp och stärker förtroendet underlättar därmed ett eventuellt utnyttjande. En vuxen person som gör sig skyldig till sexuellt utnyttjande kan även på nätet låtsas vara ung.

Utnyttjande kan vara till exempel antastning eller sexuella trakasserier, till exempel att locka någon till att klä av sig framför kameran och/eller att hjälpa den motsatta parten masturbera. En kamera gör det möjligt att ta foton med vilka utnyttjaren kan utpressa offret till att vara tyst om det som skett. En ungdom som har blivit offer för sexuellt utnyttjande upplever ofta att han eller hon har gjort något dumt, skamligt och kanske till och med otillåtet. Man bör ändå berätta det som skett för en trygg vuxen. När det gäller utnyttjande finns det alltid endast en skyldig och det är den som utnyttjar. Sexuellt utnyttjande är ett brott och det är viktigt att berätta om det för polisen eller via internettips.

Man behöver inte tåla trakasserier, inte ens på internet!

  • Säg NEJ!
  • Gå bort – stäng av datorn.
  • Berätta för en vuxen som du litar på.

Nätetikett – säkerhetsinstruktioner för användning av internet

  • Ge aldrig dina kontaktuppgifter till någon på ett diskussionsforum. Många tror att man inte kan bli lurad av en diskussionspart, men det är helt möjligt. Det händer inte bara andra.
  • Fundera noggrant på hurudana bilder på dig själv du laddar upp på olika webbplatser. På nätte är bilderna tillgängiga för andra och en del bilder hamnar på opassande sidor eller som bild för någon som använder den för att byta identitet på diskussionsforum.
  • Det är i lag förbjudet att fotografera en annan persons intima liv, att lyssna, presentera ogrundade påståenden och att kränka en annan person. Det är inte tillåtet att fotografera på hemmafester eller i restauranger med mobiltelefon utan tillstånd av alla närvarande. Att sprida bilderna via telefon eller på internet kräver också tillstånd av var och en.
  • Gå aldrig med på att träffa en nätbekant utan att du har berättat för någon var och när ni ska träffas. Gå aldrig med på att träffas om din nätbekant känns ens lite skum eller skrämmande. Inte ens ifall känslan kommer först när ni träffas. Det lönar sig alltid att träffas på en allmän plats där det finns andra människor. Gå aldrig ensam till en träff med någon du endast har träffat på nätet. Ta med dig en vän.
  • När man surfar på internet kan man hamna på sidor som känns beklämmande och som man börjar grubbla på. Tveka inte att berätta detta för någon som du litar på.
  • Det är förbjudet för barn under 18 år att besöka porrsidor. Tänk även på ditt ansvar för andra människor. En del av ”stjärnorna” inom porrindustrin är tvingade till sitt arbete. Runt om i världen finns även barn som används på porrsidor för att ge någon vuxen mer klirr i kassan.
  • All information på internet är inte sanning. Det lönar sig inte ens att blint lita på bevisad information. Fina undersökningar, särskilt sådana som hör samman med sexualitet, kan vara rent nonsens. Kom ihåg att vara mediekritisk.
  • Om du upplever något obehagligt, tveka inte att berätta om det.