Säkerhetsplan inför en våldssituation eller hot om sådan hemma
Alla som lever under sådana omständigheter att hotet om våld i en nära relation utgör en sannolik risk bör stanna upp och fundera över sin egen och sina barns säkerhet. Det är viktigt att förutse och fundera över en handlingsplan för nästa möjliga våldssituation. Här har vi sammanställt saker som är bra att fundera över på förhand och att beakta vid eventuellt hot om våld.
Planera på förhand:
- Fundera om det är möjligt att identifiera tecken som kan tyda på att den andra blir våldsam: till exempel snabbare andning, knyter näven, miner eller gester, är påverkad, förändrat tonfall.
- Hitta färdigt på en förklaring som hjälper dig att komma ut: till exempel en vardagsrutin som att föra ut soporna, rasta hunden, åka och handla eller något annat som du regelbundet går ut för att göra.
- Planera på förhand den tryggaste och snabbaste vägen ut – vilka dörrar och/eller fönster du kan använda. Avlägsna dig genast när du börjar känna dig hotad, vänta inte tills situationen tillspetsas.
- Om det inte är möjligt, fundera på förhand över en trygg plats du kan fly till. Undvik badrummet du inte kan komma ut ifrån eller köket där det är lätt att få tag i eggvapen.
- Se till att din telefon alltid är fulladdad och enkel att nå.
- Förvara din plånbok, reservnycklarna och din väska så att de vid en flykt är enkla att snabbt plocka med sig. Det är bra att ha med sig bland annat kontanter , bankkort, reservkläder, viktiga telefonnummer på papper, ett prepaid-kort, viktiga dokument som du kan behöva och nödvändiga läkemedel. Om du tror att din telefon tas ifrån dig i en tillspetsad situation kan det vara bra att också ha en reservtelefon i väskan. Kom ihåg att också ladda reservtelefonen regelbundet.
- Berätta om hotet om våld för en pålitlig person och diskutera din situation till exempel med Brottsofferjouren.
- Berätta även för din granne om det är möjligt. Kom överens med grannen hur ni gör i en eventuell våldssituation. Be till exempel grannen ringa efter hjälp om det hörs oroväckande ljud från din bostad. Kom överens om ett lösenord/en kod, en viss emoji som tecken för att ringa efter hjälp. Om till exempel din närstående ringer och ”avbokar joggingturen” vet du att behovet av hjälp är akut.
- Om du blir slagen ska du skydda huvudet och magen genom att böja dig och använda händerna som skydd. Ropa högt på hjälp!
- Om du har bil ska du alltid parkera den så att du vid behov snabbt kan åka iväg utan extra backande.
Om du har barn:
- Diskutera med barnen om våld och hur man gör i en nödsituation!
- Lär barnen att vid behov ringa nödnumret (112) och närstående.
- Berätta för barnen hur de ska göra om situationen blir hotfull hemma. Vart de själva kan söka sig i trygghet eller till vem de kan ringa.
- Kom överens med barnen om ett gemensamt tecken eller ord då de måste kalla på hjälp.
- Ta alltid med dig barnen om det är möjlig.
- Om du inte kan ta med dig barnen, förklara för dem att du hämtar dem senare.
Spara i din telefon och skriv ned på ett papper och förvara i säkerhetsväskan:
- Det är bra att ladda ner numret till nödcentralen som en applikation på telefonen. Om du tillåter applikationen att se din position visas också din position automatiskt för nödcentralen. På så sätt kan det vara möjligt att snabbt få hjälp till platsen även om du själv inte hinner ge adressen.
- Numret till skyddshemmet och tjänsterna på din ort där personer som upplevt våld kan få hjälp. Om du tror att din telefon kontrolleras kan du spara dessa kontaktuppgifter t.ex. under ett täcknamn. Dessa är till exempel föreningarna för Mödra- och skyddshemmens öppna service
- Nollinjen ger dig information om vilka skyddshem det finns plats på under önskad tid.
- Ditt eget nummer
- Nummer till personer som är viktiga för dig
Om du bor på annan adress än personen som utövar våld:
- Du kan säkerställa din trygghet genom att till exempel byta lås, installera ett dörröga/en säkerhetskedja, skaffa ett larmsystem, installera belysning utomhus, inbrottssäkra dörrar, göra kontaktuppgifterna hemliga, vid behov ansöka om besöksförbud och/eller spärrmarkering. Om du överväger besöksförbud är det bra att kontakta Brottsofferjouren till broschyren och kontaktuppgifterna
- Fundera också över din säkerhet på arbetsplatsen, såsom utrymningsvägar, arbetsplatsens säkerhetsarrangemang, kollegornas agerande i hotfulla situationer.