Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Vastaamon tietomurto – neuvoja uhreille

Päivitetty 18.8. kello 15.20

Tällä sivulla: Neuvoja uhriksi joutuneelle | Kysymyksiä ja vastauksia

Lokakuussa 2020 paljastuneen Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhriksi joutui yli 30 000 ihmistä. Poikkeuksellisen vakavassa tietomurrossa rikollinen murtautui Vastaamon tietojärjestelmään ja yritti kiristää asiakkaiden arkaluontoisilla tiedoilla rahaa. Lopuksi hän julkaisi tietoja  pimeässä verkossa.

Asiakastietojen hakkeroiminen, julkistaminen ja uhrien kiristäminen järkyttävät perusturvallisuuden tunnetta sekä koskettavat uhreja, heidän läheisiään ja koko yhteiskuntaa.

Jos jouduit tietomurron uhriksi, on tärkeää, että olet tehnyt rikosilmoituksen ja tarvittavat sulkutoimenpiteet, jottei henkilötietojesi avulla voi tehdä esimerkiksi petoksia. Hyviä käytännön toimintaohjeita uhreille on esimerkiksi Suomi.fi-palvelun oppaassa: Jouduitko tietovuodon tai tietomurron kohteeksi?

Uhrit voivat saada RIKUsta käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua:

Muita palveluita:

  • Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää joka päivä ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Kriisipuhelin
  • Kirkon Palveleva puhelin 0400 22 11 80 on avoinna joka ilta klo 18–24. Kirkon keskusteluapua

Neuvoja uhriksi joutuneelle

Hae apua ja huolehdi hyvinvoinnistasi

Suomi.fi-sivujen tietovuoto-oppaassa ja tällä sivulla lueteltuja neuvoja noudattamalla voit välttyä lisähaitoilta ja lisätä omaa hallinnan tunnettasi.

Muista, että et ole yksin ja apua on tarjolla. Tilanteesta puhuminen läheisten, ammattiauttajan tai muun uhrin tilannetta ymmärtävän henkilön kanssa auttaa usein. Keskusteluissa on hyvä pyrkiä tunnistamaan, mikä on pahinta, mitä tästä voi sinulle seurata ja kuinka sen asian kanssa voit pärjätä.

Pidä yllä päiväkirjaa tekemistäsi toimista. Kirjoita ylös tekemäsi toimenpiteet eli mitä ilmoitit, milloin ja kenelle. Näillä tiedoilla voi olla tärkeä rooli esimerkiksi poliisille sekä vahingonkorvauksia arvioitaessa. Päiväkirjaa pitämällä pysyt myös itse kärryillä tehdyistä toimenpiteistä, mikä auttaa oman hallinnan tunteen kanssa.

Tee rikosilmoitus

Jos olet saanut Psykoterapiakeskus Vastaamolta ilmoituksen, että tietosi on kaapattu tietomurrossa, tee rikosilmoitus poliisille.
Poliisin antamat toimintaohjeet rikosilmoituksen tekemisestä Vastaamo-tapauksessa
Poliisi: Tee rikosilmoitus

Jos sinua uhkaillaan tai kiristetään tietojen levittämisellä, ota viesteistä näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus poliisille. Älä maksa kiristäjälle.

Jos näet jossain omia tietojasi julkistettuna, ota näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus.

Tee luottokiellot

Luottokieltojen avulla voit ennaltaehkäistä henkilötietojen väärinkäytöllä tehtäviä petoksia. Henkilötunnuksella ja muilla tiedoilla rikoksen tekijä voi onnistua tekemään esimerkiksi osamaksukauppoja tai ottamaan muuta luottoa. Luottokielloilla voi ehkäistä näitä petosrikoksia. Omaehtoinen määräaikainen luottokielto ei estä sinua itseäsi tekemästä osamaksukauppaa tai ottamaan muuta luottoa. Saat erillisen tositteen, jolla osoitat luottokelpoisuutesi omaehtoisesta luottokiellosta huolimatta. Luottorekistereitä ylläpitää Suomessa kaksi eri tahoa, suosittelemme tekemään luottokiellon molempiin:  Asiakastieto: Oma luottokielto (19,95 €)
| Bisnode: Oma luottokielto (13,95 €)

Säilytä kuitit aiheutuneista kuluista. Jos sinulla ei ole varaa maksaa luottokieltoa, tiedustele oman kuntasi sosiaalitoimesta mahdollisuuttasi saada tukea luottokiellon hakemisesta aiheutuneisiin kustannuksiin.

Tee rekisteröintikielto Patentti- ja rekisterihallitukselle

Rekisteröintikiellolla voit ehkäistä sitä, että sinut merkittäisiin henkilötiedoillasi esimerkiksi kaupparekisteriin jonkun yrityksen vastuuhenkilöksi. Kun teet rekisteröintikiellon Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH), sinua ei saa merkitä henkilötiedoillasi minkään yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi. Näin vältyt siltä, että sinun nimissäsi ja sinun tietämättäsi perustettaisiin yritys. Rikolliset saattavat perustaa lainvastaisesti toimivia yrityksiä toisten nimiin: Patentti- ja rekisterihallitus (PRH): Rekisteröintikielto

Tee muuttosuojaus Postille sekä Digi- ja väestötietovirastoon

Voit estää henkilötiedoillasi tehtävät osoitteenmuutokset pyytämällä muuttosuojauksen sekä Postilta että Digi- ja väestötietovirastosta. Suojatulle ei voi tallentaa osoitteenmuutosta tai jakelunkeskeytystä niin kauan kuin suojaus on päällä. Näin sinun nimissäsi ei voida tilata tavaraa toiseen osoitteeseen. Postin muuttosuojauksen voi tehdä Postin verkkosivuilla: Postin ohje Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon liittyen: Näin teet muuttosuojauksen ja lomake-eston

Digi- ja väestötietoviraston muuttoeston voi tehdä sähköisesti Suomi.fi-viestien kautta. Lisää viestipalvelussa tyhjään laatikkoon: pyyntö muuttoestosta, nimi, syntymäaika, osoite. Voit myös tehdä eston käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. Muuttoesto tehdään aina sekä Digi- ja väestötietovirastolle että Postille: Digi- ja väestötietovirasto: Muuttoesto

Tee tietojen luovuttamisen kielto Väestötietojärjestelmään

Harkitse myös tietojen luovuttamisen kieltämistä Väestötietojärjestelmään. Jos tietovuodon aikaiset osoitetietosi tai muut tietosi ovat muuttuneet, on hyvä suojata nykyiset tietosi: Digi- ja väestötietovirasto: Tietojen luovuttamisen kieltäminen

Huolehdi salasanoista ja kaksivaiheisesta tunnistautumisesta

Rikollinen on saanut käsiinsä suuren määrän sähköpostiosoitteita. Se tarkoittaa, että ne saattavat päätyä muiden rikollisten käsiin ja joku voi lähteä testaamaan niiden salasanoja. Varmista, että sinulla on pitkä salasana käytössä kaikissa palveluissa ja ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen, mikäli mahdollista. Vaihda vuotaneen sähköpostiosoitteen salasana. Lue ohjeet hyvän salasanan valintaan ja kaksivaiheiseen tunnistautumiseen: KyberVPK: Salasanat ja kaksivaiheinen tunnistautuminen

Haluatko tietää, mitä tietoja sinusta on kirjattu? Lähetä rekisteritietojen tarkastuspyyntö Kelalle

Sinulla on tietosuoja-asetuksen mukaan oikeus saada tietoa siitä, mitä tietoja Vastaamo on sinusta tallentanut. Näiden tietojen selvittäminen voi auttaa sinua harkitsemaan, mitä voit tehdä välttyäksesi lisävahingoilta. Vastaamon asiakkaiden potilastietoja on siirretty Kelaan, kun Vastaamon toiminta päättyi. Tietopyynnön omista potilasasiakirjoista voi tehdä salatulla sähköpostilla. Ohjeet Kelan sivuilla: Vastaamon asiakkaiden on nyt mahdollista saada tietoja potilasasiakirjoistaan Kelasta

Poista tietosi laskutuspalveluista ja kiellä niiden käyttö

Klarna ja muut laskutuspalvelut saattavat sallia vähäisillä tiedoilla tuotteiden oston laskua vastaan. Pyydä laskutuspalveluja poistamaan tietosi vetoamalla tietosuoja-asetuksen unohtamisoikeuteen. Se tarkoittaa, että tietyissä tilanteissa rekisteriin kirjatulla henkilöllä on oikeus saada rekisterinpitäjä poistamaan itseään koskevat tiedot.

Klarnalle voi tehdä pyynnön sähköpostiosoitteeseen tietosuoja@klarna.fi tai lomakkeella. Muiden laskutuspalveluiden yhteystiedot löytyvät usein heidän verkkosivuiltaan, vähintäänkin tietosuojaselosteesta.

Muuta puhelinnumerosi salaiseksi

Puhelinliittymäsi tiedot on mahdollista muuttaa salaisiksi teleoperaattorisi itsepalvelussa tai ottamalla yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun. Vaihtoehtona on asettaa salaisiksi joko pelkät osoitetiedot tai sekä nimi- että osoitetiedot. Muutoksen päivittyminen kestää muutaman arkipäivän, minkä jälkeen numerosi ja tietosi eivät näy numeropalveluissa. Voit lisäksi sopia oman teleoperaattorisi kanssa muista toimenpiteistä. Lisätietoja saat tarvittaessa oman operaattorisi itsepalvelu- ja asiakaspalvelukanavista.

Lähteenä on käytetty muun muassa KyberVPK:n sivua Muistilista tietovuodon uhreille.

Kysymyksiä ja vastauksia

Lue lisää


Lisätietoa medialle

Jenni Kreivi
Verkkotyön koordinaattori
Rikosuhripäivystys
040 632 4191, etunimi.sukunimi@riku.fi