Anna palautetta PoistuNopea poistuminen Siirry sisältöön

Tietomurto – neuvoja tietomurron tai tietovuodon uhriksi joutuneille

Jos joudut tietomurron uhriksi, on tärkeää tehdä rikosilmoitus ja tarvittavat sulkutoimenpiteet, jottei esimerkiksi henkilötietojesi avulla tehdä petoksia.

Koska tietomurrot ovat erilaisia, myös toimintaohjeet riippuvat tapauksesta. Hyviä käytännön neuvoja omaan tilanteeseesi voit katsoa Suomi.fi-palvelun oppaassa: Jouduitko tietovuodon tai tietomurron kohteeksi?

Uhrit voivat saada RIKUsta käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua:

Ajankohtaista:

Neuvoja tietomurron uhriksi joutuneelle

Hae apua ja huolehdi hyvinvoinnistasi

Suomi.fi-sivujen tietovuoto-oppaassa ja tällä sivulla lueteltuja neuvoja noudattamalla voit välttyä lisähaitoilta ja lisätä omaa hallinnan tunnettasi.

Muista, että et ole yksin ja apua on tarjolla. Tilanteesta puhuminen läheisten, ammattiauttajan tai muun uhrin tilannetta ymmärtävän henkilön kanssa auttaa usein. Keskusteluissa on hyvä pyrkiä tunnistamaan, mikä on pahinta, mitä tästä voi sinulle seurata ja kuinka sen asian kanssa voit pärjätä.

Pidä yllä päiväkirjaa tekemistäsi toimista. Kirjoita ylös tekemäsi toimenpiteet eli mitä ilmoitit, milloin ja kenelle. Näillä tiedoilla voi olla tärkeä rooli esimerkiksi poliisille sekä mahdollisia vahingonkorvauksia arvioitaessa. Päiväkirjaa pitämällä pysyt myös itse kärryillä tehdyistä toimenpiteistä, mikä auttaa oman hallinnan tunteen kanssa.

Joskus vääriin käsiin päätyneet henkilötiedot saattavat kuulua alaikäiselle lapselle. Poliisin antamien tietojen mukaan tällaisessa tilanteessa ei ole erityistä syytä huolestua, mutta kannattaa kuitenkin seurata tarkasti, tuleeko esimerkiksi postia tai sähköpostia sellaisista palveluista, joihin lasta ei ole liitetty.

Tee rikosilmoitus

Jos joudut esimerkiksi kiristyksen, petoksen, identiteettivarkauden tai tietomurron kohteeksi, tee rikosilmoitus. Poliisi: Tee rikosilmoitus

Jos sinua uhkaillaan tai kiristetään tietojen levittämisellä, ota viesteistä näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus poliisille. Älä maksa kiristäjälle.

Jos näet jossain omia tietojasi julkistettuna, ota näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus.

Tee luottokiellot

Luottokieltojen avulla voit ehkäistä henkilötietojen väärinkäytöllä tehtäviä petoksia. Henkilötunnuksella ja muilla tiedoilla rikoksen tekijä voi onnistua tekemään esimerkiksi osamaksukauppoja tai ottamaan muuta luottoa. Luottokielloilla voi ehkäistä näitä petosrikoksia.

Suomi.fi-sivuston tietovuoto-oppaassa kerrotaan, että voit tehdä vapaaehtoisen luottokiellon Verohallinnon positiivisessa luottotietorekisterissä. Se on maksuton palvelu. Positiivisessa luottokieltorekisterissä voit antaa suostumuksen siihen, että tieto vapaaehtoisesta luottokiellostasi välitetään myös luottotietoyrityksille. Asioi positiivisessa luottotietorekisterissä

Vero.fi: Vapaaehtoinen luottokielto – miten se tehdään ja mihin se vaikuttaa?

Maksullisena palveluna omaehtoista luottokieltoa tarjoaa kaksi yritystä: Suomen Asiakastieto ja Dun & Bradstreet (aiemmin Bisnode)

Kun teet omaehtoisen luottokiellon, henkilötiedoillasi on vaikeampi hankkia luottokorttia, ottaa pankkilainaa ja tehdä ostoksia osamaksulla.

Voit kuitenkin itse ottaa lainaa esittämällä todistuksen luottokiellosta. Voit myös purkaa luottokiellon.

Suomen Asiakastieto ja Dun & Bradstreet tarjoavat myös valvontapalveluita, jotka ilmoittavat, jos tiedoillasi yritetään hakea luottoa.

Jos sinulla ei ole varaa maksaa luottokieltoa, selvitä mahdollisuutesi toimeentulotukeen. (Lähde: Suomi.fi: Tietovuoto)

Tee rekisteröintikielto Patentti- ja rekisterihallitukselle

Rekisteröintikiellolla voit ehkäistä sitä, että sinut merkittäisiin henkilötiedoillasi esimerkiksi kaupparekisteriin yrityksen vastuuhenkilöksi. Kun teet rekisteröintikiellon Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH), sinua ei saa merkitä henkilötiedoillasi yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi. Näin vältyt siltä, että sinun nimissäsi ja sinun tietämättäsi perustettaisiin yritys. Rikolliset saattavat perustaa lainvastaisesti toimivia yrityksiä toisten nimiin: Patentti- ja rekisterihallitus (PRH): Rekisteröintikielto

Voit tarkistaa PRH:sta omat kaupparekisteritietosi eli koosteen rekisteröidyistä rooleistasi yrityksissä ja yhteisöissä: PRH: Kaupparekisteritiedot

Tee muuttosuojaus Postille sekä Digi- ja väestötietovirastoon

Voit estää henkilötiedoillasi tehtävät osoitteenmuutokset pyytämällä muuttosuojauksen Postilta ja Digi- ja väestötietovirastosta. Suojatulle ei voi tallentaa osoitteenmuutosta tai jakelunkeskeytystä niin kauan kuin suojaus on päällä. Näin sinun nimissäsi ei voida tilata tavaraa toiseen osoitteeseen. Postin muuttosuojauksen voi tehdä Postin verkkosivuilla.

Digi- ja väestötietoviraston muuttoeston voi tehdä sähköisesti Suomi.fi-viestien kautta. Lisää viestipalvelussa tyhjään laatikkoon: pyyntö muuttoestosta, nimi, syntymäaika, osoite. Voit myös tehdä eston käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. Muuttoesto tehdään aina sekä Digi- ja väestötietovirastolle että Postille: Digi- ja väestötietovirasto: Muuttoesto

Tee tietojen luovuttamisen kielto Väestötietojärjestelmään

Harkitse myös tietojen luovuttamisen kieltämistä Väestötietojärjestelmään. Jos tietovuodon aikaiset osoitetietosi tai muut tietosi ovat muuttuneet, on hyvä suojata nykyiset tietosi: Digi- ja väestötietovirasto: Tietojen luovuttamisen kieltäminen

Huolehdi salasanoista ja kaksivaiheisesta tunnistautumisesta

Jos rikollinen on saanut tietomurrossa käsiinsä sähköpostiosoitteita, ne saattavat päätyä ennen pitkää muiden rikollisten käsiin ja joku voi lähteä testaamaan niiden salasanoja. Varmista, että sinulla on pitkä salasana käytössä kaikissa palveluissa ja ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen, jos mahdollista. Vaihda vuotaneen sähköpostiosoitteen salasana. Lue ohjeet hyvän salasanan valintaan ja kaksivaiheiseen tunnistautumiseen: KyberVPK: Salasanat ja kaksivaiheinen tunnistautuminen

Poista tietosi laskutuspalveluista ja kiellä niiden käyttö

Klarna ja muut laskutuspalvelut saattavat sallia vähäisillä tiedoilla tuotteiden oston laskua vastaan. Pyydä laskutuspalveluja poistamaan tietosi vetoamalla tietosuoja-asetuksen unohtamisoikeuteen. Se tarkoittaa, että tietyissä tilanteissa rekisteriin kirjatulla henkilöllä on oikeus saada rekisterinpitäjä poistamaan itseään koskevat tiedot.

Klarnalle voi tehdä pyynnön sähköpostiosoitteeseen tietosuoja@klarna.fi tai lomakkeella. Muiden laskutuspalveluiden yhteystiedot löytyvät usein heidän verkkosivuiltaan, vähintäänkin tietosuojaselosteesta.

Muuta tarvittaessa puhelinnumerosi salaiseksi

Puhelinliittymäsi tiedot on mahdollista muuttaa salaisiksi teleoperaattorisi itsepalvelussa tai ottamalla yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun. Vaihtoehtona on asettaa salaisiksi joko pelkät osoitetiedot tai sekä nimi- että osoitetiedot. Muutoksen päivittyminen kestää muutaman arkipäivän, minkä jälkeen numerosi ja tietosi eivät näy numeropalveluissa. Voit lisäksi sopia oman teleoperaattorisi kanssa muista toimenpiteistä. Lisätietoja saat tarvittaessa oman operaattorisi itsepalvelu- ja asiakaspalvelukanavista.

Lähteenä on käytetty muun muassa KyberVPK:n sivua Muistilista tietovuodon uhreille.

Lisää käytännön neuvoja tietomurron uhreille:
Suomi.fi | Opas: Jouduitko tietovuodon tai tietomurron kohteeksi?


Erityisiä neuvoja ja ohjeita Vastaamo-tietomurron uhreiksi joutuneille

Lokakuussa 2020 paljastuneen Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhriksi joutui yli 30 000 ihmistä. Poikkeuksellisen vakavassa tietomurrossa rikollinen murtautui Vastaamon tietojärjestelmään ja yritti kiristää asiakkaiden arkaluontoisilla tiedoilla rahaa. Lopuksi hän julkaisi tietoja pimeässä verkossa.

Kysymyksiä ja vastauksia Vastaamo-tietomurrosta

Lue lisää