Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Toimi näin, jos jouduit Vastaamon tietomurron uhriksi

Lue lisää Facebookin tietomurrosta, josta uutisoitiin pääsiäisenä 2021:
Facebookin tietomurto


Päivitetty 11.1. kello 14.50

Tällä sivulla: Neuvoja uhriksi joutuneelle | Kysymyksiä ja vastauksia

Rikosuhripäivystys tarjoaa apua ja tukea Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehdyn tietomurron uhriksi joutuneille ja heidän läheisilleen. Tietomurrossa hankittuja arkaluontoisia asiakastietoja on levitetty verkossa, ja yksityishenkilöiltä on kiristetty rahaa tietojen levittämisellä uhkaamalla.

Uhrit voivat saada Rikosuhripäivystyksestä käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua:

  • Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.
  • RIKUchat on auki arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantaisin klo 17–19. RIKUchat

Muita palveluita, joista osa palvelee myös viikonloppuna:

Tietovuotoapu-sivustolla on kootusti viranomaisten ja avustusjärjestöjen ohjeita tietovuodon uhreille: Tietovuotoapu.fi

Kyberturvallisuuskeskus: Kysymyksiä ja vastauksia identiteettivarkauden tai tietovuodon uhrille

KyberVPK: Muistilista tietovuodon kohteille

Neuvoja uhriksi joutuneelle

Hae apua ja huolehdi hyvinvoinnistasi

Alla lueteltuja toimenpiteitä tekemällä voit välttyä lisähaitoilta ja lisätä omaa hallinnan tunnettasi. Kun olet tehnyt itsesi kannalta tärkeät toimenpiteet, on aika huolehtia omasta hyvinvoinnistasi.

Muista, että et ole yksin ja apua on tarjolla. Tilanteesta puhuminen läheisten tai ammattiavun kanssa auttaa usein. Keskusteluissa on hyvä pyrkiä tunnistamaan, mikä on pahinta, mitä tästä voi sinulle seurata ja kuinka sen asian kanssa voit pärjätä. Tietomurto järkyttää, mutta apua on tarjolla

Pidä yllä päiväkirjaa tekemistäsi toimista. Kirjoita ylös tekemäsi toimenpiteet eli mitä ilmoitit, milloin ja kenelle. Näillä tiedoilla voi olla tärkeä rooli esimerkiksi poliisille sekä vahingonkorvauksia arvioitaessa. Päiväkirjaa pitämällä pysyt myös itse kärryillä tehdyistä toimenpiteistä.

Tee rikosilmoitus

Jos olet saanut Psykoterapiakeskus Vastaamolta ilmoituksen, että tietosi on kaapattu tietomurrossa, tee rikosilmoitus poliisille.
Poliisin antamat toimintaohjeet rikosilmoituksen tekemisestä Vastaamo-tapauksessa
Poliisi: Tee rikosilmoitus

Jos sinua uhkaillaan tai kiristetään tietojen levittämisellä, ota viesteistä näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus poliisille. Älä maksa kiristäjälle.

Jos näet jossain omia tietojasi julkistettuna, ota näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus.

Tee luottokiellot

Luottokieltojen avulla voit ennaltaehkäistä henkilötietojen väärinkäytöllä tehtäviä petoksia. Henkilötunnuksella ja muilla tiedoilla rikoksen tekijä voi onnistua tekemään esimerkiksi osamaksukauppoja tai ottamaan muuta luottoa. Luottokielloilla voi ehkäistä näitä petosrikoksia. Omaehtoinen määräaikainen luottokielto ei estä sinua itseäsi tekemästä osamaksukauppaa tai ottamaan muuta luottoa. Saat erillisen tositteen, jolla osoitat luottokelpoisuutesi omaehtoisesta luottokiellosta huolimatta. Luottorekistereitä ylläpitää Suomessa kaksi eri tahoa, suosittelemme tekemään luottokiellon molempiin:
Asiakastieto: Oma luottokielto (19,95 €, Vastaamon tietomurron uhrit voivat hakea hyvityksen)  Ohje Asiakastiedon maksuttoman OmaLuottokielto- ja Tietovahti-palvelun hakemiseen
Bisnode: Oma luottokielto (13,95 €)

Tee rekisteröintikielto Patentti- ja rekisterihallitukselle

Rekisteröintikiellolla voit ennaltaehkäistä sitä, että henkilötiedoillasi sinut merkittäisiin esimerkiksi kaupparekisteriin jonkun yrityksen vastuuhenkilöksi. Kun teet rekisteröintikiellon Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH), sinua ei saa merkitä henkilötiedoillasi minkään yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi.
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH): Rekisteröintikielto

Tee muuttosuojaus Postille sekä Digi- ja väestötietovirastoon

Voit estää henkilötiedoillasi tehtävät osoitteenmuutokset pyytämällä muuttosuojauksen sekä Postilta että Digi- ja väestötietovirastosta. Jos esimerkiksi henkilötiedot on varastettu, voit pyytää tätä muuttosuojausta. Suojatulle ei voi tallentaa osoitteenmuutosta tai jakelunkeskeytystä niin kauan kuin suojaus on päällä. Näin sinun nimissäsi ei voida tilata tavaraa toiseen osoitteeseen. Postin muuttosuojauksen voi tehdä Postin verkkosivuilla.

Digi- ja väestötietoviraston muuttoeston voi tehdä sähköisesti Suomi.fi-viestien kautta. Lisää viestipalvelussa tyhjään laatikkoon: pyyntö muuttoestosta, nimi, syntymäaika, osoite. Voit myös tehdä eston käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. Muuttoesto tehdään aina sekä Digi- ja väestötietovirastolle että Postille:
Postin ohje Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon liittyen: Näin teet muuttosuojauksen ja lomake-eston  Digi- ja väestötietovirasto: Muuttoesto

Tee tietojen luovuttamisen kielto Väestötietojärjestelmään

Harkitse myös tietojen luovuttamisen kieltämistä Väestötietojärjestelmään. Jos tietovuodon aikaiset osoitetietosi tai muut tietosi ovat muuttuneet, olisi hyvä suojata nykyiset tietosi.
Digi- ja väestötietovirasto: Tietojen luovuttamisen kieltäminen

Huolehdi salasanoista ja kaksivaiheisesta tunnistautumisesta

Kyberrikollinen on saanut käsiinsä suuren määrän sähköpostitietoja. Se tarkoittaa, että ne saattavat päätyä muiden rikollisten käsiin ja joku voi lähteä testaamaan niiden salasanoja. Varmista, että sinulla on pitkä salasana käytössä kaikissa palveluissa ja ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen, mikäli mahdollista. Vaihda vuotaneen sähköpostiosoitteen salasana. Lue ohjeet hyvän salasanan valintaan ja kaksivaiheiseen tunnistautumiseen: KyberVPK: Salasanat ja kaksivaiheinen tunnistautuminen

Lähetä rekisteritietojen tarkastuspyyntö tiedoistasi Vastaamolle

Sinulla on tietosuoja-asetuksen mukaan oikeus saada tietoa siitä, mitä tietoja Vastaamo on sinusta tallentanut. Näiden tietojen selvittäminen voi auttaa sinua harkitsemaan, mitä voit tehdä välttyäksesi lisävahingoilta. Ota yhteyttä Vastaamoon tarkastuspyyntölomakkeella. Lisätietoja Vastaamon tietosuojasta saa Vastaamon verkkosivuilta. Huomioithan, että vastaamiseen saattaa mennä useampia viikkoja.

Poista tietosi laskutuspalveluista ja kiellä niiden käyttö

Klarna ja muut laskutuspalvelut saattavat sallia vähäisillä tiedoilla tuotteiden oston laskua vastaan. Pyydä laskutuspalveluja poistamaan tietosi vetoamalla tietosuoja-asetuksen unohtamisoikeuteen.

Klarnalle voi tehdä pyynnön sähköpostiosoitteeseen tietosuoja@klarna.fi tai lomakkeella. Muiden laskutuspalveluiden yhteystiedot löytyvät usein heidän verkkosivuiltaan, vähintäänkin tietosuojaselosteesta.

Muuta puhelinnumerosi salaiseksi

Puhelinliittymäsi tiedot on mahdollista muuttaa salaisiksi teleoperaattorisi itsepalvelussa tai ottamalla yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun. Vaihtoehtona on asettaa salaisiksi joko pelkät osoitetiedot tai sekä nimi- että osoitetiedot. Muutoksen päivittyminen kestää muutaman arkipäivän, minkä jälkeen numerosi ja tietosi eivät näy numeropalveluissa (esim. 0100100 ja 020202). Voit lisäksi sopia oman teleoperaattorisi kanssa muista toimenpiteistä. Lisätietoja saat tarvittaessa oman operaattorisi itsepalvelu- ja asiakaspalvelukanavista.

Lähteenä on käytetty muun muassa KyberVPK:n sivua Muistilista tietovuodon uhreille.

Kysymyksiä ja vastauksia

Lue lisää


Lisätietoa medialle

Jenni Kreivi
Suunnittelija
Rikosuhripäivystys
040 632 4191, etunimi.sukunimi@riku.fi