Pirkko on ollut RIKUn vapaaehtoisena 30 vuotta – ”Saa oppia uutta ja olla avuksi toisille”
Pirkko on 30 vuoden kokemuksellaan RIKUn pitkäaikaisin vapaaehtoinen. Hän on kulkenut satojen uhrien rinnalla kappaleen matkaa, vaikka ensimmäinen oikeudenkäynti oli vähällä jäädä viimeiseksi.
”Olen aina sanonut, että RIKUn vapaaehtoisena saan itse enemmän kuin pystyn antamaan”, kertoo Pirkko, Rikosuhripäivystyksen pitkäaikaisin vapaaehtoinen. Hänellä on yhä tallessa RIKUn vapaaehtoiskortti numerolla 1.
Ihan ensimmäinen kortti putosi joulukuussa 1998 seinän puolipaneelin väliin, mutta Pirkko sai uuden kortin edelleen numerolla 1.
”Minua itketti ensimmäisen tapauksen oikeudenkäynnissä, koska asiakkaan tarina oli niin koskettava. Sanoin Pirjolle (RIKUn työntekijä), että en pysty olemaan tukihenkilönä, kun itkettää, mutta Pirjo sanoi, että kyllä sinä pystyt.”
Pirkolla on sen jälkeen ollut 30 vuotta jatkuvasti vähintään yksi tukisuhde käynnissä. Joka vuosi tukisuhteita on kertynyt yli kymmenen ja välillä jopa useita kymmeniä. Ainoat tauot vapaaehtoistoimintaan ovat tulleet ulkomaanmatkojen vuoksi.
”Muistan paljon asiakkaita. Olen saanut tutustua ihmisiin sekä oppia oikeuslaitoksen ja poliisin käytännöistä. Aika paljon osaan ennakoida, mitä tuleman pitää, kun mennään oikeuteen.”
Pirkolle on tärkeää luoda asiakkaisiin uskoa, että tulevaisuus on valoisa. RIKU ei esimerkiksi voi käskeä lähisuhdeväkivallan uhriksi joutunutta ”eroamaan siitä kauheasta kumppanista”.
”Tuen aina ihmistä siinä päätöksessä, minkä hän on tehnyt. Jos ihminen on ensimmäistä kertaa joutunut kumppaninsa pahoinpitelemäksi, olen sanonut, että ’olet rohkea, kun alat viedä tätä asiaa eteenpäin’. Ihminen, joka on vienyt asiansa oikeuteen asti, ansaitsee kiitoksen rohkeudestaan”, Pirkko sanoo.
”Oivalsin, että kuka hyvänsä voi joutua rikoksen uhriksi”
30 vuotta sitten Pirkko ja muut ensimmäiset koulutetut vapaaehtoiset päivystivät valtakunnallisessa puhelinpalvelussa. Sitten tukihenkilöitä alettiin tarvita Helsingissä niin paljon, että puhelinpäivystys siirrettiin muualle toteutettavaksi.
”Moni ensimmäisellä kurssilla olleista jäi pois lopussa. Eräskin kurssilla ollut henkilö sanoi, että ’ei tule kuuloonkaan, että minä alkaisin rikollisten kanssa tekemisiin’. Toinen sanoi, että ’minä en sitten tue miehiä’. Minulle kaikki ihmiset ovat yhtä tärkeitä, eikä asiakkaita pidä valikoida. Viime vuosina on ollut paljon myös ulkomaalaisia henkilöitä tuettavana, ja kaikki ihmiset ovat samanarvoisia – olipa tausta mikä hyvänsä”, Pirkko sanoo. Hänellä ja asiakkaalla ei ole myöskään aina yhteistä kieltä, mutta tämä ei ole tukityötä estänyt.
”Silloin kun aloitin, niin melkein kaikki tekoset olivat miesten tekemiä. Tajusin, että ei se ole kaikkien miesten vika. Jossain vaiheessa oivalsin, että kuka hyvänsä, vanha, nuori, mistä taustasta tahansa, voi joutua rikoksen uhriksi.”
30 vuotta sitten Pirkko oli vielä työelämässä, ja vuorotyön ansiosta oikeuteen oli helpompi päästä kuin monen muun. Joskus oikeuteen on tullut lähtö jopa parin tunnin varoitusajalla.
”Ennen tukisuhteet kestivät yli 3 vuotta, ja nykyään ne ovat paljon nopeampia. Riippuu paljon asiakkaasta, mutta usein tapaamisia on vain pari ja lisäksi jutellaan puhelimessa. Joskus asiakas haluaa jutella tunninkin. Täytyy muistaa, että RIKUn tukihenkilön rooli ei ole olla ystävä.”
”Suomen kuuluisin asianajaja kiitti kädestä pitäen”
Pirkko on seurannut läheltä satoja tapauksia, joten vastaan on tullut laaja kirjo ihmisiä ja sattumuksia: erilaisia rikoksia, erilaisia lopputuloksia. Mieleen on jäänyt elävästi esimerkiksi kaksi tapausta, joissa tekijä on kuollut, juuri kun Pirkko on ollut asiakkaan kanssa tekemässä rikosilmoitusta poliisilaitoksella.
Jotain tukihenkilön merkityksestä kertovat myös kiitokset, joita Pirkolle on tullut viranomaisilta ja poliisilta. Kun tukihenkilö auttaa asianomistajaa tai todistajaa, tämä osaa kertoa tarinansa selkeämmin ja asiat etenevät rikosprosessissa helpommin.
”Suomen kuuluisin asianajaja Aarno Arvela kiitti kädestä pitäen, että hyvä, kun Suomessa on tukihenkilöitä.”
”Moni muukin asianajaja on sanonut, että hyvä kun on tukihenkilö, niin saa itse keskittyä omaan työhönsä. Ei tarvitse huolehtia siitä, että asiakas pystyy olemaan oikeudessa. RIKUlainen huolehtii siitä. Ollaan koko ajan mukana, ja ennen vanhaan käytiin yhdessä tupakkahuoneessakin.”
Työurallaan Pirkko työskenteli monivammaisten lasten kanssa. Monesti asiakkaat eivät osanneet puhua, joten Pirkko jutteli heille ja kertoi, mitä oli tekemässä.
Tätä käytäntöä hän on soveltanut RIKUssakin, jossa on tärkeä antaa asiakkaalle tietoa etukäteen ja kertoa, mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä tehdään.
”Oikeussaliin mennessä kerron, missä kukakin istuu ja missä järjestyksessä asia etenee. Kerron usein uhrille, että syytetty saa kertoa oikeussalissa, mitä haluaa. Ohjeistan uhria, että ’älä välitä siitä, mitä tekijä puhuu. Istut rauhassa. Jos meinaa pylly ruveta nousemaan, niin pidättelen sinua. Tuomari päättää kuka täällä salissa on oikeassa.’”
Jotkut ovat kysyneet myös, miten oikeussaliin pukeudutaan. Pirkko on aina vastannut, että ihan tavallisesti.
”Sanon asiakkaalle, että syö oikeudenkäyntipäivänä hyvin, ettet pyörtyisi, ja ota suolaista ja juomapullo mukaan. Asiakkaalle päivä on täynnä uusia jännittäviä tilanteita.”
Mikä on parempaa kuin olla avuksi toiselle?
Jutut eivät jää kaivertamaan, jos niitä saa käydä työnohjauksellisesti jälkikäteen läpi. RIKUn vapaaehtoisista pidetään huolta ja asiakastyöhön tarjotaan jatkuvasti tukea ja ohjausta.
”On hienoa, kun on voinut käydä RIKUn työntekijöiden kanssa asiakkuuden jälkeen läpi, mitä on tehty ja miten on mennyt. Nuoremmille vapaaehtoisille antaisin ohjeeksi, että ne kannattaa aina käydä läpi. Sitten se on omasta mielestä poissa.”
RIKUn vapaaehtoistoimintaa Pirkko suosittelee avarakatseisille ihmisille, jotka jaksavat kuunnella toisten murheita ja haluavat auttaa. Oman elämän täytyy olla tasapainossa. ”Muuten toisen auttamisesta ei tule mitään.”
Pirkon mielestä parasta RIKU-vuosikymmenten aikana on ollut saada uusia ystäviä – ja oppia ihmisestä niin paljon.
”Saa oppia uutta ja olla avuksi toisille. Mikäs onkaan sen parempaa?”
Lue lisää
Hae vapaaehtoiseksi
Rikosuhripäivystys täyttää 30 vuotta – juhlavuoden teemana vapaaehtoiset
RIKUteema: Vapaaehtoiset
- RIKUteema: Vapaaehtoiset
- Miten RIKUn tukihenkilön rooli näkyy poliisin työssä, rikoskomisario Petri Korpisammal?
- Miten RIKUn tukihenkilön rooli näkyy asianajajan työssä, Liisa Pellinen?
- Miten RIKUn tukihenkilön rooli näkyy syyttäjän työssä, Yrjö Reenilä?
- Pääkirjoitus: 30 vuotta vapaaehtoistoimintaa rikoksen uhrien hyväksi!
- Rikosuhripäivystys sai alkunsa yhteisestä hyvästä uhrien eteen
- “Olen päässyt hyödyntämään omia erityistaitojani”- Aleksi on vapaaehtoinen Juristin puhelinneuvonnassa
- ”On hienoa olla tukemassa ihmistä vaikeina aikoina” – Lisa toimii vapaaehtoisena RIKUssa
- ”Parasta on, että saa kuulua näin upeaan porukkaan” – RIKUn vapaaehtoinen Pirjo
- ”Näkee konkreettisesti oman kätensä jäljen” – Markku toimii RIKUn vapaaehtoisena Joensuussa
- Pirkko on ollut RIKUn vapaaehtoisena 30 vuotta – ”Saa oppia uutta ja olla avuksi toisille”
- Koulutuksia, ammatillista ohjausta ja virkistysiltoja – RIKUn vapaaehtoisista pidetään huolta
- Myötätunto ja myötäinto ovat avaintaitoja niin vapaaehtoistoiminnassa kuin työelämässä