”Tuntuu, ettei kiusaajille riitä mikään” – verkkokiusaamisen kasvottomuus tekee siihen puuttumisesta erityisen vaikeaa
Kiusaaminen, haukkuminen ja häirintä verkossa on julmaa ja nöyryyttävää, kertovat kiusatuksi joutuneet nuoret. Ulkopuolisen voi olla vaikea puuttua verkkokiusaamiseen, koska kiusaajat voivat kommentoida asioita eri sovelluksista, someryhmissä ja pelialustoilla anonyymisti.
Verkkokiusaamista tapahtuu esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, pelialustoilla ja matkapuhelimen viestisovelluksissa. Se voi tunkeutua jopa omaan kotiin ja aiheuttaa kiusatulle tunteen, ettei hänellä ole mahdollisuutta paeta kiusaamista.
Minkäänlaista häirintää ei pidä joutua sietämään verkossakaan. Verkkokiusaaminen täyttää usein yhden tai useamman rikoksen tunnusmerkit.
Lapsi tai nuori, epäiletkö joutuneesi rikoksen uhriksi?
Koulukiusaamisen siirryttyä nettiin mitään ei enää tehty sen estämiseksi
Oulun naapurikunnassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt nainen, 22, kertoo, että hänen kiusaamisensa alkoi jo alakouluiässä.
– Alussa koulukiusaaminen oli lähinnä haukkumista ja yksin eristämistä. Tuntui, etten kelvannut kenelläkään ja tein kaiken väärin, mitä vain yritin. Ennen kuin kiusaaminen siirtyi nettiin, koulu ja vanhempani yrittivät puuttua siihen, mutta kun se siirtyi nettiin, kukaan ei tehnyt enää mitään.
– Netissä kiusaajat perustivat muun muassa omia anonyymejä ryhmiä, missä minusta jaettiin kuvia ja videoita. Minusta oli otettu esimerkiksi videoita koulun ruokalassa ja näitä sitten jaettiin eri ryhmissä. Kiusaajat haukkuivat syömistyyliäni ja ulkonäköäni. Minua haukuttiin läskiksi, rumaksi, köyhäksi ja huoraksi. Sain tietää ryhmistä sillä tavalla, että kiusaajat lisäsivät minut välillä noihin ryhmiin ja sitten taas poistivat.
”Tuntuu, että olen menettänyt koko ihmisyyteni vuosia kestäneen kiusaamisen seurauksena.”
Rankka kiusaaminen on jättänyt naiseen arvet, jotka vaikeuttavat hänen elämäänsä yhä vuosia myöhemmin.
– Tilanne oli pahin yläkoulun aikana ja se on vaikuttanut minuun niin paljon, etten ole kyennyt jatkokouluttautumaan sosiaalisten pelkojen vuoksi. Kärsin vaikeasta masennuksesta, syömishäiriöstä ja voimakkaista paniikkihäiriöistä. Tuntuu, ettei kiusaajille riitä mikään ja kukaan ei voi heille mitään. Ainoa lohdutus tässä tilanteessa on se, että pääsen aloittamaan traumaterapian tulevien kuukausien aikana. Tuntuu, että olen menettänyt koko ihmisyyteni vuosia kestäneen kiusaamisen seurauksena, hän sanoo.
Poliisin tutkinta auttoi asiattomien huhujen pysäyttämiseen
Kiusaaminen ja häirintä voi kohdistua verkossa mihin ja keneen tahansa. Kiusaamista tapahtuu sekä aikuisten että nuorten kesken. Haukkuminen ja arvostelu voi kohdistua niin ulkonäköön, työpaikkaan kuin puhetyyliinkin.
Verkossa kasvottomuus madaltaa kynnystä kommentoida asioita häiritsevään ja loukkaavaan sävyyn. Haukkumista ja loukkaamista selitellään joskus leikkimielellä tehdyksi.
Kiusaamisesta vapaat foorumit ovat harvassa. Edes nuorten suosimassa Habbo Hotellissa ei säästy arvostelemiselta. Siellä kiusaamisen syynä voi olla esimerkiksi osallistujan rakentama huone, jota haukutaan rumaksi.
Kasvottomuuden lisäksi verkossa tapahtuva kiusaaminen on pelottavaa ja erityisen julmaa siksi, että se voi levitä holtittomasti. Eräs nuori kertoi hänen koulukiusaamisensa levinneen pahimmassa vaiheessa Ylilauta-foorumille, missä tilanne paisui entisestään.
Vasta poliisin virallinen tutkinta katkaisi siivet asiattomilta huhuilta.
Huutelut ja solvaukset ovat arkipäivää pelialustoilla
Mies, 21, Oulun alueelta kertoo, että pelimaailmassa kiusaaminen kohdistuu pelitaitojen lisäksi pelaajan ikään, ääneen ja kirjoitustaitoon.
– Koska verkossa pelataan maailmanlaajuisesti, kommunikaatioina toimivat pelaajan ääni ja viestit.
Minulla on ikäisekseni matala ja möreä ääni. Saan kuulla siitä jatkuvasti, samoin kuin siitä, etten kykene aina kirjoittamaan äidinkielellisesti oikein kommentteja. Jos pelaan esimerkiksi itseäni nuorempien kanssa, minua kutsutaan heti buumeriksi tai vanhukseksi.
”Ylläpitäjät eivät yleensä puutu pelaajien kielenkäyttöön.”
– Olen huomannut, että jos pelimaailmassa ja somessa yleensä haluaa pärjätä, täytyy osata kylmettää ja ulkoistaa itsensä loukkauksilta. Olen tavallaan jo tottunut kiusaamiseen, sillä olen ollut myös koulukiusattu läpi koko peruskoulun. Koulussa kiusaaminen kohdistui erityisesti siihen, että tarvitsin erityistä tukea ja minua haukuttiin tyhmäksi ja läskiksi. Tilanteisiin yritettiin toki puuttua, mutta eihän se mitään auttanut, hän sanoo.
Nuori mies jatkaa, että samoissa peleissä on usein samat häiriköijät ja kiusaajat, joista pelaajat tekevät sitten ilmoituksia ylläpitäjille ja moderaattoreille. Valitettavasti keinot hillitä häirintää tai kiusaamista ovat pelien sisällä usein vähäiset.
– Ylläpitäjät eivät yleensä puutu pelaajien kielenkäyttöön. Mikäli pelaaja ei halua kuunnella jatkuvaa huutoa ja solvauksia pelin keskellä, huutelijan voi silloin hiljentää.
– Vaikka pelimaailma on raaka, siellä on mahdollista perustaa myös niin sanottuja vertaistukiryhmiä, joissa jokainen osallistuja voi purkaa anonyyminä mieltään. Näissä ryhmissä voi syntyi lujiakin ystävyyssuhteita, mutta toisaalta, koskaan ei voi tietää, kenen kanssa todellisuudessa keskustelee, hän huomauttaa lopuksi.
Teksti: Minna Korva-Perämäki
RIKUteema on Rikosuhripäivystyksen verkkojulkaisu. Helmi-maaliskuun 2021 aikana julkaistavien RIKUteema-juttujen aiheena on kiusaaminen ja nuorisoväkivalta. Tilaa uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.
Lue lisää
- Juristi vastaa: Mistä rikoksesta voi olla kysymys, kun nuori jakaa luvatta videomateriaalia kavereidensa arkaluontoisesta toiminnasta?
- Ulossulkeminen haavoittaa nuorta, mutta liian usein vasta rikoksen tapahtuminen herättää koulukiusaamisen vakavuuteen
- Koulukiusaamisen vastaisessa työssä tehokkainta ovat nopeat interventiot ja huoltajien kohtaamiset
- Ilmoitus poliisille ja lastensuojeluun sai koulun havahtumaan kiusaamiseen
- Rikosuhripäivystys 116 006
- RIKUchat – palvelu verkossa
- Lapsi ja nuori rikoksen uhrina
- Sekasin-chat
TILAA RIKUTEEMA SÄHKÖPOSTIISI
Tilaa RIKUn uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.