Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Jatkokoulutuksissa syvennetään omaa osaamista, kertoo vapaaehtoinen Anne

3.9.2021
Kiitos arvokkaasta työstäsi RIKUn vapaaehtoisena. Otamme osaa Annen läheisten suruun.
–Rikosuhripäivystys

Annen läheisten luvalla hänen tarinansa RIKUn vapaaehtoisena on verkkosivuillamme vielä 3.11. saakka.


Olen Anne Savonlinnasta. RIKUn vapaaehtoisena olen toiminut reilu 2 vuotta eli vapaaehtoiseksi ryhtyminen ja peruskurssi on minulla varsin tuoreessa muistissa.
RIKUssa vapaaehtoiset koulutetaan perusteellisesti.

Omalla kohdallani peruskurssi järjestettiin RIKUn tiloissa iltapäivisin, jotta työssäkäyvätkin pystyivät osallistumaan. Koulutus oli monipuolista ja sitä veti RIKUn toiminnanohjaaja. Opittavia asioita käytiin läpi keskustellen ja ryhmätöitä tehden. Tämän lisäksi kävimme tutustumassa RIKUn vapaaehtoistyöhön oleellisesti liittyvissä paikoissa kuten oikeusaputoimistoissa ja poliisilaitoksella.

Peruskurssi oli mielestäni mielenkiintoinen ja opin siellä paljon kaikenlaista uutta asiaa, joihin en ollut aiemmin perehtynyt. Itselleni oli uutta esimerkiksi, että RIKUun voi olla yhteydessä myös vaikka työpaikkakiusaamisen takia. Identiteettivarkaudetkin voivat osua kenen meistä vain kohdalle ja hankaloittaa elämää mahdollisesti vuosia – itsestä riippumatta. Tällaisia ei tule miettineeksi.

Pulmallisten tilanteiden sattuessa omalle kohdalle saan lisätietoa esimerkiksi muilta vapaaehtoisilta ja mahtavalta toiminnanohjaajaltani

Peruskurssin jälkeen tuntui, että minulla on riittävät eväät kohdata asiakkaita. Kuitenkin jokaisen rikoksen uhrin tapaaminen ensimmäistä kertaa jännittää aina jollain lailla ja se on luonnollista. Päässä pyörii kysymyksiä, että miten saan kontaktin, toimiiko meidän tukisuhteemme ja miten pystyn parhaiten auttamaan. Onneksi kokemuksen kautta olen saanut varmuutta tekemiseeni.

Tietotaitoja on tärkeää pitää yllä, sillä jotkut asiat saattavat muuttua oleellisesti lyhyelläkin aikavälillä. RIKUssa järjestetään kuukausitapaamisia, joiden aikana käydään läpi uusia asioita tai toiveiden ja tarpeiden mukaan myös kerrataan.

Pulmallisten tilanteiden sattuessa omalle kohdalle saan lisätietoa esimerkiksi muilta vapaaehtoisilta, mahtavalta toiminnanohjaajaltani, joka on helposti saavutettavissa tai hyödyntämällä Rikosuhripäivystyksen verkkosivuja, josta löytyy melkeinpä kaikki oleellinen.

Peruskurssin jälkeen opintie ei suinkaan lopu, vaan omaa osaamista syvennetään jatkokoulutuksilla, joissa keskitytään pääsääntöisesti yhteen tiettyyn rikostyyppiin kuten esimerkiksi ihmiskauppaan. Näihin pyrin osallistumaan mahdollisuuksien mukaan.