Toimiminen Rikosuhripäivystyksessä antaa Kirsille vahvan merkityksellisyyden tunteen
Olen Kirsi Turusta ja Rikosuhripäivystyksen vapaaehtoistoiminnassa mukana vuodesta 2012. Aloittaessani olin ruuhkavuosien jälkimainingeissa oleva kahden lapsen äiti, mutta nyt jo melkein viisikymppinen ja lapsetkin täysi-ikäisiä. Alkuun toimin sekä puhelinpäivystäjänä että tukihenkilönä, mutta viimeiset vuodet olen keskittynyt erityisesti tukihenkilötoimintaan.
Kuulin RIKUn toiminnasta ensimmäisen kerran jo opiskeluaikana ja kiinnostukseni on perua sieltä. Työ- ja perhetilanne olivat vuonna 2012 muuttuneet sellaisiksi, että koin itselläni olevan ”omaa aikaa”, jolloin voisin osallistua vapaaehtoistoimintaan. Aikaisempaa kokemusta vapaaehtoistoiminnasta minulle on kertynyt vain koulun vanhempainyhdistyksestä.
Olen koulutukseltani oikeustieteen kandidaatti ja työnkuvani on aina liittynyt yritysmaailmaan, lähinnä yritys- ja verojuridiikkaan. Olen toki aikanaan opiskellut myös rikos- ja prosessioikeuden perusteet, joten siinä mielessä koulutuksestani on apua RIKUssa toimiessa, sillä tämän myötä on tullut tietynlainen ymmärrys rikosprosessin juridisesta puolesta. Meiltä RIKUn vapaaehtoisilta ei kuitenkaan edellytetä mitään tiettyä ammatillista taustaa, mikä on hyvä, koska vapaaehtoistoiminnassa tärkeintä on kyky kohdata toinen ihminen.
Toimiminen Rikosuhripäivystyksessä antaa minulle vahvan merkityksellisyyden tunteen. Parasta on, kun huomaan toisen ihmisen saavan minusta voimaa ja päättäväisyyttä vaikeiden asioiden kohtaamiseen ja niistä selviämiseen. Toki olen vuosien varrella myös oppinut paljon niin esitutkinnasta ja rikosprosessista kuin myös uhrin asemassa olevan ihmisen kohtaamisesta. Tietynlainen analyyttisyys ja kyky hallita kokonaisuuksia auttavat, kun mietitään esimerkiksi käytännön toimenpiteitä tai rikosprosessin hahmottamista yhdessä tuettavan henkilön kanssa.
Vapaaehtoisen tehtävä on tukea ja kulkea toisen ihmisen rinnalla.
Käytännön toiminnassa haastavaksi koen tasapainoilun sopivan läheisyyden ja etäisyyden välillä tukisuhteissa, sillä kyseessä ei ole ystävyyssuhde, mutta myös tukisuhteessa on kaksi osapuolta. Tuettava henkilö on se, jonka tarpeiden mukaan toimitaan. Tietyt linjaukset toiminnan suhteen tulevat kuitenkin suoraan RIKUsta, mikä on mielestäni tärkeää vapaaehtoisten suojaamiseksi liialta kuormitukselta. Yleisellä tasolla haastavaa voi olla omasta jaksamisesta huolehtiminen.
Toiminnassa on muistettava, ettei vapaaehtoinen voi ”pelastaa” ketään, vaan hänen tehtävänsä on tukea ja kulkea toisen ihmisen rinnalla, kun tämä itse käy läpi tervehtymisprosessia.
RIKUn vapaaehtoistoiminta on monipuolista ja sitä voi tehdä haluamassaan määrin. Se on vaativaa niin tiedollisesti kuin emotionaalisestikin ja siinä todella pääsee haastamaan itseään. Onnistunut tukisuhde on asia, josta saan paljon voimaa.
Lue lisää vapaaehtoistoiminnasta RIKUssa
Tietoa seuraavista peruskursseista