Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Vastaamo-tietomurron esitutkinta on valmistumassa – kaikki 33 000 uhria tulevat asianomistajiksi rikosprosessiin

Vastaamo-tietomurtoa koskevassa rikosprosessissa on kesällä 2023 tapahtunut uusia käänteitä, jotka vaikuttavat uhrien asemaan. Poliisi on saanut selvitettyä noin 33 000 uhriksi joutuneen tiedot. Myös ne uhrit, jotka eivät ole tehneet rikosilmoitusta, tulevat asianomistajiksi rikosprosessiin.

Tuoreimmat tiedot Vastaamo-prosessista: Miten Vastaamo-tapaus etenee uhrin näkökulmasta?

Keskusrikospoliisi on saanut tietoonsa kaikki asianomistajat, jotka joutuivat kiristysyrityksen ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisen uhriksi Vastaamo-tietomurtotapauksessa lokakuussa 2020. Heitä on yhteensä noin 33 000, ja heistä noin 10 000 ei ole tehnyt rikosilmoitusta asiasta.  

Poliisin verkkosivuilla on tarkempaa tietoa ja toimintaohjeita uhreille: Poliisi: Vastaamo-esitutkinta valmistumassa ja siirtymässä syyteharkintaan

Tiivistetysti sanottuna uhrien ei tarvitse välttämättä ryhtyä mihinkään uusiin toimenpiteisiin.  

Poliisi oli aiemmin pyytänyt uhreja tekemään rikosilmoituksen itse, koska uhrien selvittäminen Vastaamon potilastietokannasta kiellettiin poliisilta tuomioistuimen päätöksellä. Nyt poliisi on kuitenkin saanut kaikkien uhrien tiedot selvitettyä muulla tavoin.  

Koska törkeä kiristyksen yritys on virallisen syytteen alainen rikos, poliisin on kirjattava rikosprosessiin asianomistajiksi myös ne 10 000 uhria, jotka eivät ole syystä tai toisesta tehneet rikosilmoitusta. Tämä ei kuitenkaan koske rikosnimikettä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen, joka on asianomistajarikos.  

Näin ollen moni sellainenkin uhri, joka on päättänyt jättää asian taakseen, tulee mukaan rikosprosessiin.  

Koska syyte on nostettava pian, yksittäisiä rikosilmoituksia ei ehditä näiden 10 000 uhrin kohdalla kirjata. Sen vuoksi keskusrikospoliisiin kirjataan yksi rikosilmoitus, johon heidät liitetään asianomistajiksi.   

Asianomistajien nimet eivät paljastu rikosprosessissa muille, esimerkiksi toisille asianomistajille. Tämä koskee kaikkia 33 000 asianomistajaa riippumatta siitä, onko rikosilmoitus tehty itse vai onko sen tehnyt poliisi.  

Aikataulu on hyvin tiivis. Elokuussa 2023 esitutkinta päättyy ja asia siirtyy poliisilta syyttäjälle. Kiireisen aikataulun takia nyt kirjattavat 10 000 uhria eivät enää käytännössä ehdi antaa lausumaa ennen kuin asia siirtyy syyttäjälle.  

Tämä rikosprosessi koskee vain 23.-25.10.2020 tapahtuneita kiristysyrityksiä ja yksityiselämää loukkaavia tiedonlevittämisiä. Sen jälkeen tulleet rikokset eivät kuulu tähän rikosprosessiin, vaan niistä tulee tehdä erillinen rikosilmoitus.  

Lue lisää: Poliisi: Vastaamo-esitutkinta valmistumassa ja siirtymässä syyteharkintaan

Tuoreimmat tiedot Vastaamo-prosessista: Miten Vastaamo-tapaus etenee uhrin näkökulmasta?

Miten voit toimia seuraavaksi

Jos et ole tehnyt rikosilmoitusta, mutta tiedät olevasi uhri  

  • Jää odottamaan lisätietoa syyttäjältä tai käräjäoikeudelta.  
  • Tee luottokielto ja muut tarvittavat suojaustoimenpiteet. Lisätietoa: Tietomurto – neuvoja tietomurron tai tietovuodon uhriksi joutuneille
  • Koska syytteen noston määräpäivä lähestyy, et ehdi enää käytännössä antaa lausumaa, vaikka sinut onkin kirjattu asianomistajaksi törkeän kirityksen yrityksen osalta.  
  • Ehdit vielä vaatia vahingonkorvauksia myöhemmin.  
  • Koska törkeän kiristyksen yritys on virallisen syytteen alainen rikos, et voi jättäytyä täysin pois rikosprosessista. Voit kuitenkin halutessasi antaa asian olla, eikä sinun ole pakko tehdä missään vaiheessa mitään.  

Jos olet epävarma, kuulutko asianomistajien joukkoon, ja haluat selvittää asian  

  • Voit tarkistaa sen kirjautumalla poliisin sähköiseen asiointipalveluun. Uusille asianomistajille on pitänyt tulla poliisin järjestelmään lausumalomake. Tällä tavalla voit saada tiedon siitä, oletko tapauksessa asianomistaja, jos et ole aiemmin tehnyt rikosilmoitusta. 

Jos haluat tarkistaa, oletko tehnyt rikosilmoituksen tai antanut lausuman  

  • Ota yhteyttä oman alueesi poliisilaitokseen.  

Jos olet tehnyt rikosilmoituksen ja antanut lausuman  

  • Voit odottaa syyttäjältä lähiaikoina lisätietoa.  
  • Vaikka et olisi muistanut lisätä rikosilmoitukseen tai lausumaan tarkkoja tietoja kiristysviestistä, se ei enää haittaa, koska poliisi on saanut selvitettyä kiristysyrityksen uhriksi joutuneet. Tämän ansiosta sinun ei myöskään tarvitse esimerkiksi vahingonkorvausvaatimuksia varten toimittaa syyttäjälle kiristystä koskevia lisätietoja.  

Jos olet tehnyt rikosilmoituksen, mutta et ole antanut lausumaa  

  • Jää odottamaan lisätietoa. Koska asianomistajien henkilöllisyys on saatu selvitettyä muulla keinolla, lausumalomakkeen merkitys on vähäisempi kuin aiemmin kerrottiin.

Tukea ja käytännön neuvoja  

Voit saada käytännön neuvoja ja keskusteluapua Rikosuhripäivystyksestä:  

  • Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton. Kesäaikana 19.6.–11.8.2023 palvelu on auki arkisin klo 9–15. Normaali aukioloaika palautuu 14.8.2023.  
  • RIKUchat palvelee arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantaisin klo 17–19.  
  • Juristin puhelinneuvonta palvelee ma–to klo 17–19 numerossa 0800 161 177  

Myös Syyttäjälaitos tarjoaa käytännön neuvontaa: Vastaamo-tietomurron käsittely Syyttäjälaitoksessa

Lue lisää