Jokaisella rikoksen uhrilla on oikeus tukeen, apuun ja kunnioittavaan kohteluun – niin rikosprosessissa kuin tukipalveluissakin. Kesäkuussa vietetään kansainvälistä pride-kuukautta.
ILGA-Europen mukaan vuosi 2022 oli Euroopan sateenkaari-ihmisille väkivaltaisin kymmeneen vuoteen1. Poliisiammattikorkeakoulun tuoreimman viharikosraportin mukaan sateenkaari-ihmisiin kohdistuvien epäiltyjen viharikosten määrä kasvoi vuonna 2021 peräti 85 prosenttia edellisestä vuodesta.
Huolestuttavaa ilmiössä on myös piiloon jäävän rikollisuuden suuri määrä. Moni seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluva ihminen ei ilmoita mihinkään, vaikka joutuisi viharikoksen uhriksi. Todennäköisesti aliraportointi on yleistä myös muiden kuin viharikosten kohdalla.
Usein syynä voi olla pelko epäasiallisesta kohtelusta tai rikoksen vähättelystä poliisissa tai uskomus, että ilmoituksesta ei seuraa mitään. Jos ihminen arvioi, että häntä ei oteta vakavasti tai kohdata asiallisesti, kynnys rikosilmoituksen tekemiseen on korkea.
”Avun ja tuen tulee olla jokaisen ulottuvilla”
Kesäkuu on kansainvälinen pride-kuukausi, ja Rikosuhripäivystys haluaa tuoda esiin, että kaikki RIKUn palvelut ovat avoimia sateenkaari-ihmisille. RIKU auttaa ja tukee kaikkia ihmisiä seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta tai sukupuolettomuudesta riippumatta.
”Avun ja tuen tulee olla jokaisen uhrin ulottuvilla. On ensiarvoisen tärkeää, että jokainen sateenkaari-ihminen tuntee olonsa turvalliseksi ottaessaan meihin yhteyttä”, Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg sanoo.
RIKU-organisaation sisäisiä sateenkaarisensitiivisyyttä ja -osaamista vahvistavia rakenteita ovat muun muassa yhdenvertaisuussuunnitelma ja sen toteutumisen seuraaminen, yhdenvertaisuutta käsittelevä koulutus sekä tekeillä olevat turvallisemman tilan periaatteet.
Rikosuhripäivystys näkee sateenkaariyhteisöjen omat verkostot arvokkaina yhteistyökumppaneina. ”Yhteistyö sateenkaariyhteisöjen kanssa on meille kunnia-asia. Haluamme jatkossa vahvistaa ja laajentaa tätä yhteistyötä entisestään. Yhteisöjen kautta ja tuella asiakkaatkin voivat paremmin löytää palveluihimme.”, Åberg kertoo.
Pride-kuukausi muistuttaa jokaisen oikeudesta turvalliseen arkeen. Jokaisella rikoksen uhriksi joutuneella ihmisellä on oikeus tukeen ja apuun.
1) Seta: Suomi nousee 6. sijalle eurooppalaisessa sateenkaarioikeuksien vertailussa
Tukea viharikosten ja muiden rikosten uhreille
Voit saada RIKUsta keskusteluapua ja kysyä tukihenkilöä, joka voi esimerkiksi tulla mukaan tekemään rikosilmoitusta tai kuulusteluihin. Voit olla yhteydessä RIKUun, vaikka et aikoisi tehdä rikosilmoitusta.
- Rikosuhripäivystys 116 006
- RIKUchat
- Juristin puhelinneuvonta 0800 161 177
- Henkilökohtainen apu palvelupisteeltä
RIKUn yhdenvertaisuusosaamista on vahvistettu koulutuksilla ja organisaation sisäisillä rakenteilla. Jos olet RIKUn asiakas ja haluat antaa palautetta toiminnastamme, voit jättää palautetta palautelomakkeen kautta nimettömänä. Anna palautetta RIKUn toiminnasta
Muita tukipalveluita: Seta.fi: Tukea viharikosten kohteille ja tekijöille