Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Omaisuusrikos on rikos joka kohdistuu omaisuuteen

Ryöstö

Ryöstöstä on kyse silloin, kun tekijä väkivallalla tai väkivallalla uhkaamalla anastaa tai ottaa luvattomasti käyttöön toisen omaisuutta. Törkeä ryöstö on kyseessä esimerkiksi silloin, jos käytössä on ollut ampuma-ase tai teräase. Jos ryöstön kohteena on esimerkiksi bussin tai taksin kuljettaja, joka ei asemansa vuoksi voi puolustaa itseään, on kyseessä törkeä ryöstö. Ryöstön yritys on myös rangaistavaa.

Vahingonteko

Vahingonteosta on kyse, jos toisen omaisuutta hävittää tai vahingoittaa. Törkeä vahingonteko on kyseessä silloin, jos vahingonteolla aiheutetaan erittäin suurta vahinkoa.

Varkaus

Varkaudesta on kyse, jos varastaa toisen omaisuutta. Törkeästä varkaudesta on kyse silloin, jos anastettu omaisuus on erittäin arvokas, aiheuttaa uhrille tuntuvaa vahinkoa, käyttää hyväkseen uhrin avutonta tai hädänalaista tilaa, on varustautunut aseella tai muulla vaarallisella välineellä tai murtautuu toisen asuntoon.

Näpistys

Näpistys on kyseessä silloin, jos anastetun omaisuuden arvo tai teko kokonaisuutena on vähäinen.

Kavallus

Kavallus on teko, jossa tekijä varastaa jo hallussaan olevat rahat tai muuta irtainta omaisuutta. Lievästä kavalluksesta on kyse, jos anastettu omaisuus ei ole kovin arvokas tai teko on kokonaisuutena arvostellen vähäinen. Törkeästä kavalluksesta on kyse, jos kohteena on erittäin arvokas omaisuus tai suuri määrä varoja, aiheutetaan rikoksen uhrille olot huomioon ottaen erityisen tuntuvaa vahinkoa tai rikoksentekijä käyttää hyväkseen erityisen vastuullista asemaansa.

Petos

Petosrikokset liittyvät hyvin usein maksuvälineiden käyttöön. Petoksia verkossa voivat olla esimerkiksi olemattoman tai toimittamattoman tuotteen myynti ja huijausviestien lähettäminen tavoitteena saada haltuun verkkopankkitunnuksia tai salasanoja. Petosrikosten määrä on 2000-luvulla lähes kaksinkertaistunut ja petoksen uhreiksi joutuvat kaikenikäiset ihmiset.

Lisätietoja petoksista

Lue lisää

Omaisuusrikosten monet muodot – Omaisuusrikoksiin liittyvä sanasto
Omaisuusrikoksen uhri voi tuntea myös pelkoa
Omaisuus on syytä suojata rikosten varalle
Voiko varastetun tavaransa löytää löytötavaroista?
Virtuaalivarkaat ja vorot webissä – onko mitään tehtävissä?
Nettipetoksen uhri ei saa korvausta valtion varoista
Juristi vastaa: Ostin verkkokirpparilta uuden television todella halvalla. Mitä tapahtuu, jos se olikin varastettu?

Rikosuhripäivystys 116 006

Muualla verkossa

Poliisi: Tee rikosilmoitus