Anna palautetta QuitNopea poistuminen Siirry sisältöön

Keinoja rakkaushuijauksen selvittämiseksi

Epäiletkö, että sinuun yhteyttä ottanut henkilö ei ole täysin rehellinen, tai että kanssasi suhteen haluava henkilö on liian hyvää ollakseen totta? Näillä keinoilla voit itse selvittää muutamia mahdollisesti huijauksia paljastavia seikkoja.

Vaihe 1:

Googleta henkilö:

  • Onko hänestä löydettävissä Googlesta tietoa?
  • Vastaavatko tiedot hänen antamiaan tietoja?

Vaihe 2:

Käytä Googlen käänteistä kuvahakua:

  1. Tallenna rakkaan lähettämä kuva itsestään koneellesi (klikkaa hiiren oikealla näppäimellä kuvaa > valitse ”Tallenna”  > tallenna kuva esimerkiksi Työpöydälle, josta se on helposti löydettävissä)
  2. Avaa linkki www.google.com>searchbyimage
  3. Avaa kansio (Työpöytä), jossa tallentamasi kuva on ja vedä se painamalla hiiren vasen näppäin kuvan päällä pohjaan Googlen kuvahaun kirjoituskenttään linkissä olevan ohjeen mukaisesti
  4. Vastaukseksi Googlelta saat linkit sivustoille, joissa kuvaa on käytetty. Voi myös olla, että kuvaa ei löydy muualta internetistä. Mikäli kuva kuitenkin löytyy Googlen käänteisellä kuvahaulla, tarkastele sivustoja, joilta kuva löytyy: ovatko sivustot jotenkin linkittyneitä rakkaaseen? Jos ei, annetaanko niissä kuvassa esiintyvälle henkilölle joku toinen henkilöllisyys? Jos vastaat viimeiseen kysymykseen kyllä, on mahdollista, että rakas käyttää toisen henkilön kuvaa omanaan.

Huom: Koska uskottavan näköisen kuvan tai jopa videon voi nykyään luoda tekoälyn avulla, ei pelkästään kuvahaun perusteella voi olla varma henkilön luotettavuudesta.

Vaihe 3:

Käytä rakkaan antamien internetsivujen analysointiin web-page-analytics-työkalua:

  1. Avaa linkki www.scamadviser.com
  2. Kirjoita sivuston keskellä olevaan hakukenttään saamasi internetsivun osoite kokonaisuudessaan
  3. Analysointityökalu kertoo mm. internetsivun iän (kuinka kauan sivu on ollut olemassa internetissä) sekä paikkakunnan/maan, mistä internetsivua hallinnoidaan. Jos sivustossa on jotakin hämmentävää, analysointityökalu voi varoittaa epäilyttävästä sivustosta isolla oranssinkeltaisella varoituskolmiolla sekä tarkentavalla tekstillä hakutulosten ylälaidassa.
  4. Tarkastele alkuperäisen sivuston antamia tietoja sekä sivustosta/rakkaasta saatuja tietoja ja vertaa niitä analysointityökalun antamiin tietoihin. Usein esimerkiksi yritysten verkkosivujen aivan alalaidassa on Y-tunnus, yhteystiedot sekä tietoa siitä, milloin sivusto on luotu. Sivustolta saattaa myös löytyä tietoa yrityksen perustamisvuodesta. Jos nämä tiedot eivät täsmää analysointityökalun antamien tietojen kanssa, on tulos epäilyttävä.

Vaihe 4:

  • Myös esimerkiksi yritysten internetsivuilla oleviin kuviin voi tehdä käänteisen kuvahaun yllä olevien ohjeiden mukaan. Epäilyttävää on esimerkiksi se, että yrityksen kotisivuilla olevat kuvat löytävät esimerkiksi toisen yrityksen kotisivuilta.
  • Tarkastele tarkasti ja kriittisesti saamiasi pankkiyhteystietoja:
    • Selvitä saamasi tilinumeron tosiasiallinen maa pankin maakoodilla: On epäilyttävää, jos rakas pyytää lähettämään rahaa esimerkiksi Iso-Britanniaan ollessaan itse Dubaissa tai toisin päin. Muista, että useimmiten tälle ei ole mitään hyvää syytä, vaikka rakas näin sanoisi.
    • Jos et ole varma kenelle tai mihin maahan olet siirtämässä rahaa, voit aina kääntyä pankkisi asiakaspalvelun puoleen.
  • Jos saat rakkaaltasi ulkomaisen pankkitoimihenkilön yhteystiedot, koeta ottaa pankkitoimihenkilöön yhteyttä kyseisen ulkomaisen pankin internetsivuilta löytyvän vaihteen puhelinnumeron kautta – älä missään tapauksessa ota häneen suoraan yhteyttä rakkaalta saadun sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron kautta. Näin voit varmistua siitä, että kyseinen pankkitoimihenkilö tai muun yrityksen / viraston virkailija on tosiasiallisesti olemassa ja töissä kyseisessä yrityksessä / virastossa.
  • Tarkastele kaikkia sinulle annettuja yhteystietoja tarkasti ja kriittisesti:
    • Vastaavatko puhelinnumeroiden maakoodit rakkaasi tarinaa? Jos saat esimerkiksi +358 alkuisen puhelinnumeron rakkaaltasi, ja hän kertoo numeron kuuluvan Irlantiin, on tämä epäilyttävää, sillä maakoodi +358 kuuluu Suomelle. Lista puhelinnumeroiden maakoodeista Wikipediassa.
    • Yritysten ja virastojen toimihenkilöiden sähköpostit ovat yleensä maailmanlaajuisesti muotoa tai lähellä muotoa etunimi.sukunimi@yritys.com. Jos näin ei ole, pitäisi sen herättää epäilyksiä mahdollisesta huijauksesta. Ole tarkkana – virhe voi olla esimerkiksi siinä, että sähköpostissa kaksi kirjainta on käännetty keskenään väärin päin.

Epäiletkö joutuneesi rakkauspetoksen uhriksi?

Oletko joutunut tai epäiletkö joutuneesi rakkauspetoksen uhriksi?

  • Älä lähetä enää rahaa kenellekään,
  • ole yhteydessä omaan pankkiisi,
  • tee rikosilmoitus poliisille ja
  • keskustele tilanteestasi Rikosuhripäivystyksessä.
  • Nettideittiturva tarjoaa matalan kynnyksen tukea romanssihuijauksen uhreille.
  • Voit myös tehdä testin, joka auttaa sinua hahmottamaan omaa tilannettasi.

Testaa, tunnistatko rakkauspetoksen


Lue lisää

Rakkauspetokset ja romanssihuijaukset verkossa
Rakkauspetoksen uhri tarvitsee myötätuntoa
Thank you George!
Nettideittiturva