Nopea poistuminen Siirry sisältöön

RIKUteema: Rasistiset rikokset

RIKUteema

RIKUteema on Rikosuhripäivystyksen verkkojulkaisu. Marraskuun 2023 RIKUteeman aiheena on rasistiset rikokset.

Mikä on rasistinen rikos? ? Joskus rasistinen toiminta tai syrjintä täyttää rikoksen tunnusmerkit. Rajanveto ei kuitenkaan aina ole selkeää.

Rasistiset rikokset RIKUn tukipalveluissa ? ”Tärkeintä antirasistista työtä on se, että eritaustaiset rikoksen uhrit luottavat meihin ja hakevat apua palveluistamme”, kirjoittaa RIKUn toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.

Viharikosten uhrit toivovat selkeää apua rikosprosessiin ? ”Rikosprosessiin mukaan lähteminen nojaa paljon siihen, miten rohkea, reipas ja jaksavainen ihminen viharikoksen uhriksi jouduttuaan on”, Janette Grönfors pohtii.

Syrjinnän uhri saa apua yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta ? ”Meille tulevissa yhteydenotoissa rasistinen syrjintä näkyy monilla elämän osa-alueilla”, Airin Bahmani yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta kertoo.

Eritaustaisten ihmisten mukaan ottaminen on rasismin vastaisen kansalaistoiminnan ydinkysymys, sanoo RIKUn puheenjohtaja Kristiina Kumpula

Juristi vastaa: Minkälainen yksilöön kohdistuva rasistinen teko on Suomessa rikosoikeudellisesti tuomittava? ? ”Rasistiset rikokset loukkaavat ihmisoikeuksia ja uhkaavat demokratiaa. Ihmisoikeuksien ytimessä on ihmisarvo, joka on loukkaamaton”, Pasi Koskinen kirjoittaa.

Nuorten kanssa työskentelevät aikuiset ovat avainasemassa rasismiin puuttumisessa ? ”Yhteiskunnan ja aikuisten täytyy kantaa vastuu rasismista sen kaikessa monimutkaisuudessa”, sanoo Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää Suomen Punaisesta Rististä.


Tilaa RIKUteema sähköpostiisi

Tilaa RIKUn uutiskirje, niin saat RIKUteeman suoraan sähköpostiisi.

Lue muut RIKUteema-julkaisut