Anna palautetta PoistuNopea poistuminen Siirry sisältöön
Rakkauspetokset ja romanssihuijaukset verkossa 

Rakkauspetokset ja romanssihuijaukset verkossa

Tietoverkossa tapahtuneet erilaiset rikokset ovat lisääntyneet ja tulevat lisääntymään merkittävästi myös tulevaisuudessa. Erityisesti erilaisten petosten tekeminen verkkoa hyödyntämällä on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Oman ongelmallisen piirteen verkkorikollisuuteen tuo se, että verkossa rikokset ja rikolliset ylittävät helposti kansallisvaltioiden rajat. Rikolliset voivat olla yksittäisiä henkilöitä tai osa järjestäytynyttä ammattirikollisuutta ja he pystyvät peittämään omat jälkensä verkossa tehokkaasti, jolloin verkkorikosten selvittäminen on hankalaa.

Testaa tunnistatko rakkauspetoksen!

Rakkauspetos, rakkaushuijaus tai romanssihuijaus on rikos, ja sen uhriksi voi joutua kuka tahansa. Suurin osa uhreista on naisia, mutta on tärkeää huomioida, että myös miehet joutuvat rakkauspetoksen uhreiksi. Rikoksen tekijät ovat yleensä erittäin taitavia sekä ihmistuntijoina että tietoverkon hyödyntäjinä. He käyttävät häikäilemättömästi hyväksi ihmisten luonnollista tarvetta löytää seuraa tai elämänkumppani. Uhriksi joutuneen voi olla hyvin vaikea tunnistaa alkuun, onko kyseessä tavallinen tutustuminen toiseen seuraa hakevaan ihmiseen vai ammattirikollisen huijausyritys.

Miten voi välttyä joutumasta rakkauspetoksen uhriksi?

  • Jos tuntemattomat ihmiset haluavat somekanavilla tutustua sinuun, arvioi mahdollisuutta, että kyseessä voi olla huijari. Tutustu alla oleviin huijarin tunnistamista helpottaviin seikkoihin, joiden perusteella voit perustellusti harkita, onko kyseessä huijausyritys vai normaali toiseen ihmiseen tutustuminen.
  • Huomioi, että hyvin harvoin ihminen rakastuu ja lupaa muuttaa luoksesi edes tapaamatta sinua.
  • Se milloin ensimmäinen rahanpyytö tulee, ei kerro mitään. Joskus se voi tulla vasta kuukausien yhteydenpidon jälkeen.
  • Älä missään tilanteessa – edes toisen kertomassa hätätilanteessa – lähetä rahaa ihmiselle, jota et ole koskaan tavannut. Pankeilla on lakisääteinen velvollisuus valvoa pankkisiirtoja ja siten estää hujauksia. He eivät kovin helposti suostu siirtämään rahaa ulkomaisille tileille, jos he epäilevät kyseessä olevan huijaus. Huijari saattaakin sen vuoksi pyytää rahansiirtoa pankkisiirron sijaan kryptovaluuttana tai kansainvälisen välityspalvelun kautta. Joskus rahaa pyydetään lähettämään lahjakortin kautta.
  • Kaikkea pankitkaan eivät pysty estämään. Vaikka rahasiirto olisikin onnistunut pankin kautta, se ei ole vastuussa uhrin itse pyytämistä tilisiirroista – ei, vaikka myöhemmin osoittautuisikin, että kyseessä on ollut huijaus.
  • Älä milloinkaan ota vastaan rahansiirtoa tuntemattomalta ja siirrä rahaa edelleen toiselle. Pankkisiirrolla tehdyt rahansiirrot voidaan jäljittää, jonka vuoksi tekijät yrittävät pestä rahaa kätkemällä sen alkuperän ohjaamalla rahan usean tilin kautta ennen omalle tililleen vastaanottamista. Saatat tietämättäsi syyllistyä itse rikokseen, kuten rahanpesuun.
  • Älä milloinkaan sijoita rahaa mihinkään tuntemattoman ihmisen suositteleman sijoituskohteeseen, vaikka hän voisi esitellä sinulle luotettavan näköisen sivuston ja osoittaa, kuinka hän on saanut lyhyessä ajassa suuria voittoja. On tavallista, että uhria pyydetään ensin kokeilemaan sijoittamista pienellä summalla ja uhri saakin sen korotettuna takaisin, minkä jälkeen hänet houkutellaan sijoittamaan suuremman summan. Hybridihuijaukset
  • Älä lähetä toiselle mitään intiimejä kuvia itsestäsi, joilla voi mahdollisesti myöhemmin kiristää sinua.
  • Älä anna toiselle henkilötunnuksiasi tai mitään sellaisia tietoja, joiden turvin rikollinen voi esimerkiksi tehdä ostoksia, nostaa lainaa tai perustaa yrityksiä sinun nimissäsi.
  • Henkilön profiilin voi tarkistaa käänteisellä kuvahaulla Googlen kautta. Joskus sama kuva voi olla ihan eri henkilön nimissä. Keinoja rakkaushuijauksen selvittämiseen (sisältää ohjeen käänteiseen kuvahakuun)
  • Huijari usein pyytää pitämään ainutlaatuisen suhteenne salassa, jotta kukaan läheinen ei voisi keskeyttää hyvin alkanutta huijausprosessia. Toimi päinvastoin – jos koet ihastuneesi, keskustele tilanteesta jonkun läheisesi kanssa. Ihastuminen voi saada pään pyörälle. Joskus sivusta voi nähdä asian selkeämmin ja voitte yhdessä arvioida, onko kyseessä aito ja rehellinen kahden ihmisen kohtaaminen.

Älä lähetä rahaa ihmiselle, jota et ole koskaan tavannut.

Mistä huijarin voi tunnistaa?

  • Huijari ottaa yleensä yhteyttä tekaistulla profiililla sosiaalisen median kautta. Tyypillisiä kanavia on erilaiset seuranhakusivustot, harrastesivustot, Facebook, Instagram ja niin edelleen. Huijarit laajentavat reviiriään ja kalastelevat uhrejaan myös monien muiden verkon keskustelukanavien kautta.
  • Jos itse ei ole varsinainen somevaikuttaja ja tuntematon ihminen pyytää kaveriksi tai saada seurata, silloin epäilysten on hyvä herätä.
  • Profiilin henkilö kertoo työskentelevänsä usein arvostetussa ammatissa, esimerkiksi lääkärinä, arkkitehtinä, insinöörinä, sotilaana, menestyvänä yritysjohtajana tai vastaavana.
  • Huijari saattaa kertoa joskus asuneensa Suomessa tai että hänellä on ystäviä tai muu yhteys Suomeen ja siten olisi halukas asettumaan Suomeen pysyvämmin.
  • Usein vierailut Suomeen peruuntuvat erilaisten epäonnisten sattumien vuoksi
  • Hän saattaa soittaa puhelimella, mutta videoyhteys ei erilaisista syistä johtuen onnistu. On hyvä huomioida, että tekniikan kehittyessä monet huijarit osaavat soittaa myös videopuheluita, joissa kuvaa manipuloimalla saadaan videossa esiintyvä henkilö näyttämään alkuperäisen profiilin henkilöltä tai vähintään peittämään omat kasvot. Myös tekoälyn kehitys mahdollistaa uskottavan näköiset kuvat tai videot ihmisestä, joka ei ole todellinen.
  • Huijari voi kertoa myyneensä yrityksensä, saaneensa hiljattain perinnön tai muusta syystä suuren summan rahaa. Jostain syystä hän ei vielä ole saanut rahoja omalle tililleen tai rahojen siirtämiseen liittyy tullimaksuja tai muita käsittelymaksuja, joihin hän tarvitsee väliaikaista lainaa. Rahansiirroilla on yleensä kiire, jotta uhri hätääntyisi ja toimisi harkitsemattomasti.

Rahansiirroilla on yleensä kiire, jotta uhri hätääntyisi ja toimisi harkitsemattomasti.

  • Rahapyynnöt saattavat liittyä myös johonkin akuuttiin hätään, kuten sairaalakuluihin, palkkojen maksamiseen, työttömyyteen, eroon tai läheisen kuolemaan.
  • Ei ole tavatonta, että uhrille soittaa tai muuten ottaa yhteyttä huijarin rikostoveri, joka esittäytyy esimerkiksi asiaa hoitavavaksi pankkitoimihenkilöksi, tullivirkailijaksi tai lääkäriksi. Sähköpostit voivat tulla erikoisista osoitteista, vaikka yleensä osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@firma.com.
  • Huijari myös syyllistää tai joissain tapauksissa kiristää uhria, jos hän ei suostu tai pysty tekemään pyydettyjä rahasiirtoja. Rahansiirroilla on yleensä kiire, jotta uhri hätääntyisi ja toimisi harkitsemattomasti.
  • Joskus huijari saattaa kertoa, että hän ei jostain syystä (esim. työskentely sota-alueella, öljynporauslautalla tai muuten verkkoyhteyksien kantamattomissa) pysty hoitamaan pankkiasioitaan ja pyytää uhria siirtämään hänen rahojaan jollekin toiselle tilille, jolloin uhri saattaa tietämättään syyllistyä rikokseen, kuten rahanpesuun.

Mikä saa ihmisen uskomaan huijariin?

Voi olla vaikeaa tunnistaa, onko kyseessä huijari vai tavallinen tutustuminen toiseen seuraa hakevaan ihmiseen. Elämässä voi olla sopiva tyhjiö uudelle ihmissuhteelle, ja erilaiset tekijät myötävaikuttavat siihen, että ihminen alkaa uskoa huijariin.

Epäiletkö joutuneesi rakkauspetoksen uhriksi?

Oletko joutunut tai epäiletkö joutuneesi rakkauspetoksen uhriksi?

  • Älä lähetä enää rahaa kenellekään.
  • Ole yhteydessä omaan pankkiisi, jos olet jo lähettänyt rahaa tai siirtänyt toisen rahaa tililtä toiselle.
  • Tee rikosilmoitus poliisille.
  • Keskustele tilanteestasi Rikosuhripäivystyksessä, jossa ilmiö on tuttu ja tilanteeseesi suhtaudutaan asiallisesti. Voit saada keskusteluapua ja ohjausta tarvittaviin lisäpalveluihin. Palvelut | Yhteystiedot
  • Keskustele myös luotettavan läheisesi kanssa. Voit saada tukea ja perspektiiviä asiaan.
  • Voit myös tehdä sivun alalaidasta löytyvän testin, joka auttaa sinua hahmottamaan omaa tilannettasi.
  • Älä syyllistä itseäsi turhaan. Et ole muita hyväuskoisempi. Rikolliset vain ovat erityisen taitavia, ja huijauksen uhriksi voi joutua kuka tahansa otollisessa elämäntilanteessa.

Soita 116 006

Testaa, voiko etäsuhteesi olla romanssihuijaus

Nettideittiturva: Toimintaohjeita  |  Poliisi.fi: Tee rikosilmoitus  |  Nettideittiturva: Ohjeita läheiselle

Jos olet taloudellisessa ahdingossa

Jos olet velkaantunut huijauksen myötä ja tarvitset apua talouden hallintaan, harkitse velkajärjestelyyn hakeutumista. Ota yhteyttä oman kuntasi talous- ja velkaneuvojiin tai Takuusäätiöön. Molempien palvelu on maksutonta. Talous- ja velkaneuvonta | Takuusäätiö


Rakkaushuijaus eli Love scam

Seuraava esimerkki kuvaa yhtä tyypillistä tapaa, miten rakkauspetos tai rakkaushuijaus yleensä etenee. 

Maija on 55-vuotias, jo vuosia sitten eronnut nainen. Eräänä iltana Facebookissa oli hänelle osoitettu viesti, jossa amerikkalainen Neal kertoi lyhyesti itsestään ja toivoi viestiä takaisin päin. Alkoi säännöllinen viestittely sähköpostitse, WhatsAppilla ja puhelimitse. Parin kuukauden päästä ensimmäisestä viestistä Neal soitti ja kertoi olevansa rakennustyömaalla Englannissa. Yrityksen pankkitilin kanssa oli ongelmia ja työntekijöille piti maksaa pikaisesti palkat. Maija lupautui lainaamaan varat, olihan yritys ja sen toimitusjohtaja Neal vakavarainen.

Neal lähetti Maijalle vakuudeksi ruutukaappauksen tiliotteesta, jonka mukaan varoja oli käyttötilillä yli 400 000 dollaria. Ensin Maija lainasi muutaman kerran 2 000 euroa, mutta uusien vastoinkäymisten ja viranomaismaksujen vuoksi pyyntöjä tuli lisää ja lainattavat summat nousivat. Verkkopankissa maksut onnistuivat nopeasti ja pian oli 50 000 euroa siirtynyt Italiaan ja Iso-Britanniaan yksityishenkilöille.

Pankissa asiakkaan maksut kiinnittivät huomiota ja pankin petosyksikkö alkoi tutkia tapausta tarkemmin. Pankki oli yhteydessä Maijaan ja sai tältä sähköpostitse valokuvan Nealin passista sekä muita dokumentteja. Netistä löytyikin nopeasti varsin tyylikkäät kotisivut, joissa on esitelty yrityksen vastuuhenkilöt. Kuvahaku ja tarkempi tutkinta kuitenkin paljasti omituisuuksia, kuten sen, että Nealin kuva on myös toisen henkilön profiilikuvana.

Samalla kaavalla on tehty verkkosivut usealle eri yritykselle. Edes verkkosivujen tekstejä ei oltu vaivauduttu muokkaamaan.

Maijalle petos tuli yllätyksenä. Maija vakuuttui nopeasti eikä lähettänyt enää varoja huijarille. Vaikka taloudellinen vahinko oli suuri, asiakas ei ehtinyt lähettää koko omaisuuttaan tai ehtinyt ottaa lainaa pankista tai tuttaviltaan.

Seuraavana päivänä pankki havaitsi erään toisen asiakkaan maksaneen samalle tilille Italiaan 2500 euroa. Tällä kertaa maksu saatiin pysäytettyä ja palautettua asiakkaan tilille. Asiakkaalle soitettaessa tämä oli varsin hämmästynyt ja kiitollinen, että pankki sai estettyä petoksen ennen kuin yhtään maksua oli ehtinyt lähteä.

Sivun lähteenä on käytetty muun muassa: Riivari, Hanna: Rakkautta ensi klikkauksella – rakkauspetos kyberrikollisuuden alalajina. Oikeuspsykologian erikoistumiskoulutus päättötyö. Åbo Academi, 2021.


Romanssihuijauksesta kohti toipumista

Romanssihuijauksesta toipuminen etenee vaiheittain. Puutteellinen tai vääränlainen tuki voi hidastaa toipumista.

Romanssihuijauksesta kohti toipumista -kuva
Lähde: Nettideittiturva

Toipumisen kehät

Toipumisen kehät -kaavio


Lähde: Nettideittiturva

Lue lisää

Keinoja rakkaushuijauksen selvittämiseen
Rakkauspetoksen uhri tarvitsee myötätuntoa
Thank you George!
Verkon petkuttajat löytävät helposti uhrin heikot kohdat
Nettideittiturva tarjoaa matalan kynnyksen tukea romanssihuijauksen uhreille.

 

mies katsoo puhelinta ja makaa sohvalla peiton alla
Nettihuijaus voi tapahtua kenelle tahansa

Jos olet joutunut huijatuksi, on tärkeä tiedostaa, ettet ole yksin ja apua on tarjolla. Lue lisää erilaisista huijauksista