Hybridihuijaus – erilaisten huijausten monimutkainen yhdistelmä
Hybridihuijaukset ovat huijauksia, joissa yhdistetään useita eri huijausmuotoja ja yhteydenottotapoja, kuten tekstiviestejä, sähköposteja, puheluita ja verkkosivustoja. Tavoitteena on tehdä huijauksesta niin uskottava ja monimutkainen, että uhrin on vaikea tunnistaa sen olevan huijaus.
Usein hybridihuijaukset kohdistuvat pankkitietoihin ja niissä käytetään esimerkiksi valeviranomaisten tai valepankkien nimissä tehtyjä yhteydenottoja.
Miten hybridihuijaukset toimivat?
Huijaus voi alkaa vaikkapa viattomalta vaikuttavasta tekstiviestistä, jossa väitetään, että uhrin tiliä on käytetty luvatta.
Seuraavaksi uhrille soitetaan ja hänet patistetaan toimimaan nopeasti: Rahat pitäisi esimerkiksi siirtää turvaan toiselle tilille tai antaa pankkitunnukset pankkivirkailijalle, jotta tämä voi varmistaa että pankkitilillä on kaikki kunnossa. (Todellisuudessa pankkivirkailija on huijari, ja “turvatililtä” rahat siirretään eteenpäin rikollisille.)
Huijarit saattavat esiintyä useissa eri rooleissa saman huijauksen aikana, kuten pankin asiakaspalvelijana ja turvallisuusasiantuntijana.
Hybridihuijauksiin voi liittyä esimerkiksi:
- Sijoitushuijaus: Huijarit voivat väittää tarjoavansa sijoitusneuvontaa esimerkiksi kryptovaluutoista ja kehottavat uhreja siirtämään rahaa väärennettyihin tileihin.
- Rakkaushuijaus: Huijarit tekeytyvät romanttisiksi kiinnostuksen kohteiksi verkossa, jonka jälkeen he pyytävät rahaa valeasioihin, kuten sairauskuluihin tai matkalippuihin.
Miten suojautua hybridihuijauksilta?
- Älä koskaan jaa pankkitunnuksiasi tai henkilötietojasi epäilyttävissä viesteissä tai puheluissa.
- Varmista aina yhteydenoton aitous ennen kuin teet mitään toimenpiteitä. Käytä vain virallisia kanavia. Mene esimerkiksi pankin ja viranomaisen verkkosivuille kirjoittamalla osoite selaimen osoitekenttään, eli älä käytä hakukonetta näiden palveluiden etsimiseen.
- Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä tai soita siinä mainittuihin numeroihin. Mene aina suoraan palveluntarjoajan verkkosivuille.
Hybridihuijaus – esimerkkitarina romanssihuijauksen ja sijoitushuijauksen yhdistelmästä
Pekka tutustui internetin seuranhakusivustolla Lisaan. Lisa asui ulkomailla, mutta tästä huolimatta pari alkoi viestitellä ja pian Pekka huomasi ihastuneensa. Myös Lisa alkoi osoittaa tunteita ja lähetti Pekalle paljon herttaisia ääniviestejä, kuvia ja jopa videoita itsestään.
Viestittelyn jatkuessa myös mahdollisen yhteisen tulevaisuuden pohtiminen tuli ajankohtaiseksi. Lisa oli jo tuttavuuden alkumetreillä kertonut veljensä tienanneen hyvin rahaa sijoittamalla kryptovaluuttaan ja ehdotti, että he voisivat yhdessä Pekan kanssa avata myös sijoitustilin pesämunaksi yhteistä tulevaisuutta varten. Pekka suostui ja pari saikin heti runsaasti vinkkejä alkuun pääsemiseen Lisan veljeltä. He avasivat yhteisen sijoitustilin veljen suosittelemalle verkkoalustalle ja ryhtyivät säästämään aluksi maltillisin kuukausisummin.
Lisalla oli runsaasti säästöjä, joita hän pystyi sijoittamaan. Pian hän alkoikin painostaa myös Pekkaa sijoittamaan enemmän, koska hänestä tuntui, että Pekka ei ollut kovin sitoutunut yhteiseen tulevaisuuteen. Pekka teki työtä käskettyä. Rahaa kertyi sijoitustilille mukavasti ja pari haaveili yhteisestä talosta Lisan kotimaassa. Lisa lähetti välillä Pekalle kuvia myynnissä olevista taloista ja he suunnittelivat yhdessä niiden sisustamista.
Eräänä päivänä Lisa laittoi viestiä, että Lisan suomalainen tuttu siirtäisi pian Pekan tilille rahaa, joka tämän tulisi siirtää eteenpäin sijoitustilille. Lisa kertoi olevansa itse matkoilla, eikä pääsisi sieltä käsiksi sijoitussivustoon, minkä vuoksi hän pyysi ystävänsä apua. Pekka oli jo toteuttamassa Lisan pyyntöä, mutta onneksi hänen ystävänsä Matti oli kylässä ja pysäytti Pekan varoittaen, että kyseessä saattaisi olla rahanpesu.
Pekka kertoi Matille kaiken Lisasta ja Matti alkoi epäillä, että kyseessä on huijari. Pekka näytti Lisan lähettämiä kuvia ja videoita todistaakseen naisen olevan todellinen, mutta tietoteknisesti taitava Matti osasi kertoa, että ne kaikki olisi mahdollista luoda tekoälyn avulla.
Pekka ei heti uskonut ystäväänsä, vaan viestitti Lisalle ja kysyi, mistä on kyse. Lisa haukkui Pekan lyttyyn ja vakuutti olevansa todellinen, mutta kun Pekka päätti vielä illalla varmuuden vuoksi katsoa yhteisen sijoitustilin saldoa, ei koko sivustoa löytynyt enää. Pekka ymmärsi, että Matti oli ollut oikeassa. Menetettyjen rahojen lisäksi kirpaisi myös ajatus siitä, ettei yhteinen tulevaisuus ihanan naisen kanssa ollut muuta kuin tekoälyllä ja huijauksella luotu harhakuva.
Tarina on keksitty, mutta se perustuu RIKUn palveluissakin tuttuihin ilmiöihin.
Jos haluat sijoittaa rahaa verkkopalvelussa, selvitä aina huolella käyttämäsi palvelun luotettavuus. Älä luota mainoksiin tai tuttavien suosituksiin.
Aina, jos sinua pyydetään vastaanottamaan rahaa tuntemattoman tililtä siirtääksesi sitä eteenpäin, on hälytyskellojen syytä soida. Huijarit käyttävät usein uhrejaan rahanpesuun, eli piilottamaan rikollisin keinoin muilta uhreilta saatujen saatujen rahojen alkuperää. Rahanpesu on rikos.
Tekoälyllä on jo nyt mahdollista luoda hyvin uskottavaa tekstiä, kuvaa ja ääntä. Verkossa tapaamasi ihminen ei ehkä ole lainkaan sitä, miltä näyttää.
Lue lisää sivuillamme

Romanssihuijaukset
Rakkaushuijaus voi tehdä syvää henkistä ja taloudellista vahinkoa. Testaa, tunnistatko rakkaushuijauksen | Keinoja rakkaushuijauksen selvittämiseen

Sijoituspetokset
Sijoitushuijari houkuttelee lupauksilla poikkeuksellisen suurista tuotoista. Kryptovaluuttahuijaus | Pyramidihuijaukset