Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Todistajan tuki

Todistajan tuki on rikosasian todistajille suunnattu palvelu. Kuka tahansa voi joutua rikoksen todistajaksi osuessaan jonkin rikoksen silminnäkijäksi. Rikosasiassa todistaminen on kansalaisvelvollisuus.

Rikoksen selvittämisen kannalta on tärkeää, että rikoksen todistaja ilmoittaa havainnoistaan poliisille. Todistajan havainnoilla voi olla ratkaiseva merkitys rikosasian selvittämisessä ja rikoksen tekijä voidaan saattaa vastuuseen teostaan, mikä puolestaan voi ennaltaehkäistä rikoksia jatkossa. Voit ilmoittaa todistamastasi tapahtumasta lähimmälle poliisille joko puhelimitse tai henkilökohtaisesti poliisiasemalla.

Poliisi suorittaa rikoksen selvittämiseksi tutkinnan, jossa kuullaan myös todistajia. Kuulustelusta tehdään pöytäkirja, joka kuultavan tulee vahvistaa allekirjoituksellaan. Mikäli rikosta käsitellään oikeudenkäynnissä, voidaan todistajakin kutsua paikalle kertomaan havainnoistaan.

Todistajat kutsutaan oikeudenkäyntiin yleensä sakon uhalla, sillä todistaminen ei ole vapaaehtoista. Todistajana toimiminen voi olla uusi ja ainutkertainen kokemus, joka saattaa jännittää, pelottaa tai herättää paljon kysymyksiä.

Lue lisää: Ohjeita rikosasian todistajalle

Tavallisimpia kysymyksiä ovat:

  • Milloin oikeudenkäynti on?
  • Mitä oikeudenkäynnissä tapahtuu?
  • Mitä minun olisi hyvä tietää etukäteen?
  • Onko todistaja oikeutettu korvaukseen?
  • Muistanko kaiken tapahtuneen?
  • Onko turvallista todistaa?
  • Mistä saan tietoa?

RIKUn kaikki palvelut ovat käytettävissä myös rikosasioissa todistaville. RIKUn palveluissa voit keskustella tulevasta oikeudenkäynnistä, kysyä mielessä pyöriviä kysymyksiä ja saada joissakin tapauksissa tukihenkilön mukaan oikeudenkäyntiin.

Tukihenkilö ei anna juridisia ohjeita, eikä hän saa ottaa kantaa asiasi sisältöön. Hän kertoo sinulle oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi. Hänen kanssaan voit myös luottamuksellisesti keskustella tapauksen aiheuttamista tunteista ja voit saada lisäselvyyttä asioihin.  Tukihenkilöpalvelu on maksutonta.

Voit kysyä tukihenkilöä lähimmästä palvelupisteestämme tai jättää yhteydenottopyynnön , jolloin otamme sinuun yhteyttä viiden arkipäivän sisällä.

Lue lisää

Ohjeita rikosasian todistajalle