Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Tarvitsenko oikeusavustajaa oikeudenkäynnissä?

Yksinkertaiset ja selkeät rikosasiat, joissa ei ole kyse monimutkaisista ja suurista vahingoista, voivat hoitua myös ilman avustajaa. Esimerkiksi petos- tai vahingontekorikoksissa, joissa vahingot voidaan osoittaa esim. kuitein, ei avustajaa aina tarvita.

Syyttäjä ajaa rikosasiaa ja rangaistusvaatimusta oikeudenkäynnissä. Uhri voi pyytää syyttäjää samalla ajamaan myös hänen vahingonkorvausvaatimustaan. Pyynnön voi esittää jo poliisille esitutkintavaiheessa. Tällöin voi riittää, että uhri lähettää käräjäoikeudelle yksilöidyt ja eritellyt vahingonkorvausvaatimuksensa kirjallisesti. Mikäli uhria ei haluta kuulla ns. todistelutarkoituksessa, hänen ei tarvitse välttämättä olla oikeudenkäynnissä läsnä lainkaan.

Mikäli rikoksesta on aiheutunut suurempia vahinkoja, avustajan käyttäminen voi olla järkevää. Erityisesti väkivalta- ja seksuaalirikoksissa vahingonkorvausvaatimuksia on usein perusteltava enemmän. Muita vastaavia tilanteita voi olla esim. kunniaan tai kotirauhaan kohdistuneissa rikoksissa. Oikeusavustajat kertovat millaisia, mihin perustuen ja minkä suuruisia vahingonkorvauksia voi vaatia.

Aina uhri ei vaadi vahingonkorvauksia, mutta haluaa rikoksen tekijän joutuvan vastuuseen teostaan. Tällöinkin oikeusavustaja oikeudenkäynnissä voi olla paikallaan. Erityisesti oikeusavustaja on tarpeen silloin, jos syytetty kiistää teon. Tällöin oikeusavustaja voi avustaa rikosasian selvittämisessä.