Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Tule vapaaehtoiseksi Rikosuhripäivystykseen

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tärkein voimavara ovat vapaaehtoiset. Vapaaehtoistoimintamme on monipuolista ja mielenkiintoista. Mukana on jo noin 560 innostunutta vapaaehtoista. Vapaaehtoisilta ei edellytetä mitään tiettyä ammatillista taustaa. Toivomme hakijoita erilaisista taustoista ja arvostamme ymmärrystä yhdenvertaisuuskysymyksistä. Kaikki vapaaehtoiset koulutetaan RIKUn toimintaan ja työntekijät tukevat vapaaehtoista. Vapaaehtoisia tarvitaan aina lisää.

Katso seuraavat vapaaehtoisten peruskurssit
Lue juttuja vapaaehtoistoiminnasta RIKUteema-verkkojulkaisusta

Hae vapaaehtoiseksi!

Mitä vapaaehtoistoiminta tarjoaa?

 • merkityksellistä ja palkitsevaa vapaaehtoistoimintaa mukavassa ja innostuneessa RIKUlaisten tiimissä
 • laadukkaan peruskurssin ja täydennyskoulutuksia
 • ammatillista tukea ja ohjausta asiakkaan rinnalla kulkemiseen
 • virkistystä vaativan toiminnan vastapainoksi.

Kenelle vapaaehtoistoiminta sopii?

 • Oma elämäsi on tasapainossa.
 • Haluat sitoutua haasteelliseen ja kiinnostavaan vapaaehtoistoimintaan.
 • Et ole joutunut rikoksen uhriksi lähimenneisyydessä.
 • Et ole syyllistynyt vakaviin rikoksiin.
 • Sinulla on aikaa ja voimia auttaa vaikeissa elämäntilanteissa olevia asiakkaitamme.
 • Olet avoin ja suvaitsevainen sekä sinulla on halu kuunnella toista ihmistä.
 • Sinulla on aikaa olla vapaaehtoisena arkipäivisin.


Hae vapaaehtoiseksi!    Anna palautetta testistä

Mitä vapaaehtoistoiminta on konkreettisesti?

Rikosuhripäivystys tarjoaa käytännön neuvoja ja henkistä tukea rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville. Suurin osa asiakkaistamme on erilaisten väkivaltarikosten uhreja. RIKUn työntekijät tukevat ja ohjaavat vapaaehtoisia. Emme maksa palkkaa tai palkkiota, mutta korvaamme vapaaehtoiselle aiheutuvia matka- ja puhelinkuluja.

Vapaaehtoistoimintaa puhelimessa, verkossa ja tukihenkilöinä

 • Rikosuhripäivystyksen puhelimessa päivystäjät kuuntelevat, antavat neuvoja ja henkistä tukea. Tarvittaessa he ohjaavat soittajat RIKUn muihin palveluihin tai muihin palveluihin.
 • Juristin puhelinneuvonnassa päivystävät oikeustieteellisen koulutuksen saaneet ja rikosasioiden parissa ammatikseen työskentelevät vapaaehtoiset lakimiehet. Soittaja voi tarkistaa oikeuksiaan ja saada niihin liittyvää ohjausta.
 • Tukihenkilöt auttavat asiakasta henkilökohtaisesti. He kulkevat asiakkaan rinnalla ja antavat henkistä tukea ja käytännön neuvoja. Tukihenkilö voi olla asiakkaan mukana esim. poliisilaitoksella, oikeudenkäynneissä tai muissa rikosasiaan liittyvissä tapaamisissa – siksi tarvitsemme myös vapaaehtoisia, jotka voivat toimia päiväaikaan. Muut asiakastapaamiset voidaan sopia ajankohtaan, joka parhaiten asiakkaalle ja tukihenkilölle sopii.
 • Verkkotyössä päivystäjät vastaavat kysymyksiin chatissa ammattilaisen ohjauksessa.
 • Vapaaehtoiset voivat viedä viestiä RIKUn palveluista messuille ja muihin tapahtumiin. Vapaaehtoiset voivat tehdä myös kouluvierailuja.

RIKUn vapaaehtoistoiminnan erityispiirteitä

Kaikessa toiminnassamme huomioidaan vapaaehtoisen yksityisyys ja turvallisuus. Vapaaehtoistoiminnalle on laadittu selkeät linjaukset. Vapaaehtoinen ei esimerkiksi mene asiakkaan kotiin tai kutsu heitä kotiinsa. Vapaaehtoiset tekevät vapaaehtoistyötä vain etunimellä. Vapaaehtoinen ei anna omaa puhelinnumeroaan asiakkaalle.

Miten vapaaehtoiseksi pääsee?

Uusista peruskursseista ilmoitetaan verkkosivuilla. Peruskurssien kesto on noin 50 tuntia. Koulutus sisältää tietoa muun muassa rikosprosessista, traumaattisesta kriisistä, henkisestä tuesta, puhelin- ja verkkoauttamisesta sekä asiakkaan kohtaamisesta.

Hakuprosessi on kolmivaiheinen

 1. Täyttämällä verkkolomakkeen voit ilmaista kiinnostuksesi Rikosuhripäivystyksen vapaaehtoistoimintaan.
 2. Tämän jälkeen sinuun ollaan yhteydessä puhelimitse. Puhelinhaastattelun aikana käydään läpi tarkemmin RIKUn vapaaehtoistoimintaa ja mietitään, sopiiko toiminta sinulle.
 3. Osa kiinnostuneista kutsutaan henkilökohtaiseen tapaamiseen, jossa arvioidaan yhdessä tehtävän sopivuutta.

Hae vapaaehtoiseksi!

Tarkistamme oikeusrekisterikeskuksesta jokaisen vapaaehtoisen rikostaustan (laki 148/2014) Rikosuhripäivystyksen tietosuojaseloste.

Vapaaehtoiseksi Rikosuhripäivystykseen -esite
suomeksi | på svenskapohjoissaame

 

Pirjo

Pirjo tukee asiakkaita monissa eri tilanteissa, kuten poliisikuulusteluissa ja oikeudenkäynneissä. ”Parasta on se, että saa kuulua näin upeaan ja ammattitaitoiseen porukkaan.” Lue lisää

Rikosuhripäivystyksen vapaaehtoinen Markku

Markku on tehnyt vapaaehtoistyötä Rikosuhripäivystyksessä jo 20 vuotta. Markusta RIKUssa on ehkä parasta erinomainen henki, jota ei voi sanoin kuvailla, sillä se pitää itse kokea. ”Olemme kuin perhe.” Lue lisää

Kirsille toimiminen Rikosuhripäivystyksessä antaa vahvan merkityksellisyyden tunteen. Kirsistä parasta on, kun huomaa toisen ihmisen saavan voimaa ja päättäväisyyttä vaikeiden asioiden kohtaamiseen. Lue lisää

Pirkko

Pirkko on ollut RIKUn vapaaehtoisena jo vuodesta 1994 alkaen. ”Olen aina sanonut, että RIKUn vapaaehtoisena saan itse enemmän kuin pystyn antamaan.” Lue lisää