Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Tule vapaaehtoiseksi Rikosuhripäivystykseen

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tärkein voimavara ovat vapaaehtoiset. Vapaaehtoistyömme on monipuolista ja mielenkiintoista. Toiminnassamme on mukana jo noin 500 innostunutta vapaaehtoista. Vapaaehtoisilta ei edellytetä mitään tiettyä ammatillista taustaa. Toivomme hakijoita erilaisista taustoista ja arvostamme ymmärrystä yhdenvertaisuuskysymyksistä. Kaikki vapaaehtoiset koulutetaan RIKUn toimintaan ja työntekijät tukevat vapaaehtoista työssään. Vapaaehtoisia tarvitaan aina lisää.

Hae vapaaehtoiseksi!

Syksyllä 2022 alkaa kursseja muun muassa Järvenpäässä, Porvoossa, Tampereella, Kokkolassa, Vaasassa, Seinäjoella, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Mikkelissä: Katso paikkakuntien tarkemmat tiedot!

Mitä vapaaehtoistyö tarjoaa?

 • merkityksellistä ja palkitsevaa vapaaehtoistyötä mukavassa ja innostuneessa RIKUlaisten tiimissä
 • laadukkaan peruskurssin ja täydennyskoulutuksia
 • ammatillista tukea ja ohjausta asiakkaan rinnalla kulkemiseen
 • virkistystä vaativan toiminnan vastapainoksi

Kenelle vapaaehtoistoiminta sopii?

 • oma elämäsi on tasapainossa
 • haluat sitoutua haasteelliseen ja kiinnostavaan vapaaehtoistoimintaan
 • et ole joutunut rikoksen uhriksi lähimenneisyydessä
 • et ole syyllistynyt vakaviin rikoksiin
 • sinulla on aikaa ja voimia auttaa vaikeissa elämäntilanteissa olevia asiakkaitamme
 • olet avoin ja suvaitsevainen sekä sinulla on halu kuunnella toista ihmistä

Mitä vapaaehtoistyö on konkreettisesti?

Rikosuhripäivystys tarjoaa käytännön neuvoja ja henkistä tukea rikoksen kohteeksi joutuneille, heidän läheisilleen ja rikosasiassa todistaville. Suurin osa asiakkaistamme on erilaisten väkivaltarikosten uhreja. RIKUn työntekijät tukevat ja ohjaavat vapaaehtoisia heidän työssään. Emme maksa palkkaa tai palkkiota, mutta korvaamme vapaaehtoiselle aiheutuvia matka- ja puhelinkuluja.

Vapaaehtoistyötä puhelimessa, verkossa ja tukihenkilöinä

 • Rikosuhripäivystyksen puhelimessa päivystäjät kuuntelevat, antavat neuvoja ja henkistä tukea. Tarvittaessa he ohjaavat soittajat RIKUn muihin palveluihin tai muihin palveluihin.
 • Juristin puhelinneuvonnassa päivystävät oikeustieteellisen koulutuksen saaneet ja rikosasioiden parissa ammatikseen työskentelevät vapaaehtoiset lakimiehet. Soittaja voi tarkistaa oikeuksiaan ja saada niihin liittyvää ohjausta.
 • Tukihenkilöt auttavat asiakasta henkilökohtaisesti. He kulkevat asiakkaan rinnalla ja antavat henkistä tukea ja käytännön neuvoja. Tukihenkilö voi olla asiakkaan mukana esim. poliisilaitoksella, oikeudenkäynneissä tai muissa rikosasiaan liittyvissä tapaamisissa – siksi tarvitsemme myös vapaaehtoisia, jotka voivat toimia päiväaikaan. Muut asiakastapaamiset voidaan sopia ajankohtaan, joka parhaiten asiakkaalle ja tukihenkilölle sopii.
 • Verkkotyössä päivystäjät vastaavat kysymyksiin chatissa ammattilaisen ohjauksessa.
 • Vapaaehtoiset voivat viedä viestiä RIKUn palveluista messuille ja muihin tapahtumiin. Vapaaehtoiset voivat tehdä myös kouluvierailuja.

RIKUn vapaaehtoistyön erityispiirteitä

Kaikessa toiminnassamme huomioidaan vapaaehtoisen yksityisyys ja turvallisuus. Vapaaehtoistyölle on laadittu selkeät linjaukset. Vapaaehtoinen ei esimerkiksi mene asiakkaan kotiin tai kutsu heitä kotiinsa. Vapaaehtoiset tekevät vapaaehtoistyötä vain etunimellä. Vapaaehtoinen ei anna omaa puhelinnumeroaan asiakkaalle.

Miten vapaaehtoiseksi pääsee?

Uusista peruskursseista ilmoitetaan verkkosivuilla. Peruskurssien kesto on noin 50 tuntia. Koulutus sisältää tietoa muun muassa rikosprosessista, traumaattisesta kriisistä, henkisestä tuesta, puhelin- ja verkkoauttamisesta sekä asiakkaan kohtaamisesta.

Hakuprosessi on kolmivaiheinen

 1. Täyttämällä verkkolomakkeen voit ilmaista kiinnostuksesi Rikosuhripäivystyksen vapaaehtoistyöstä.
 2. Tämän jälkeen sinuun ollaan yhteydessä puhelimitse. Puhelinhaastattelun aikana käydään läpi tarkemmin RIKUn vapaaehtoistoimintaa ja mietitään, sopiiko toiminta sinulle.
 3. Osa kiinnostuneista kutsutaan henkilökohtaiseen tapaamiseen, jossa arvioidaan yhdessä tehtävän sopivuutta.

Hae vapaaehtoiseksi!

Tarkistamme oikeusrekisterikeskuksesta jokaisen vapaaehtoisen rikostaustan (laki 148/2014) Rikosuhripäivystyksen tietosuojaseloste.

Vapaaehtoiseksi Rikosuhripäivystykseen -esite
suomeksi | på svenskapohjoissaame


Rikosuhripäivystyksen vapaaehtoinen Markku

Markku on tehnyt vapaaehtoistyötä Rikosuhripäivystyksessä jo lähes 20 vuotta. Markusta RIKUssa on ehkä parasta erinomainen henki, jota ei voi sanoin kuvailla, sillä se pitää itse kokea. Olemme kuin perhe. Lue lisää…

Kirsille toimiminen Rikosuhripäivystyksessä antaa vahvan merkityksellisyyden tunteen. Kirsistä parasta on, kun huomaan toisen ihmisen saavan voimaa ja päättäväisyyttä vaikeiden asioiden kohtaamiseen ja niistä selviämiseen. Lue lisää…