Pyramidihuijausten katteettomat lupaukset
Tämä juttu on julkaistu RIKU-lehdessä 2/2018. Lue lisää sijoituspetoksista ja kryptovaluuttahuijauksista.
Haluatko tulla satumaisen rikkaaksi ja tienata jopa miljoona euroa kuukaudessa – nopeasti ja vielä kohtuullisen pienellä omalla sijoituksella? Mitä useamman uuden sijoittajan hankit verkostoon, niin sitä nopeammin oman pankkitilisi saldo alkaa kasvaa. Pian voit itse siirtyä elämään pelkillä voitoilla.
Yksinkertaistettuna tällaisia tulevaisuuksia maalailevat useimmat pyramidipelit eli pyramidihuijaukset.
– Pohjimmiltaan pyramidipeleissä on kyse sekä ihmisten ahneudesta että herkkäuskoisuudesta. Ihminen uskoo helposti sen, minkä toivoisi olevan totta. Härskeintä on, etteivät monet edes välitä, onko kyse huijauksesta vai ei, kunhan itse ehtivät lunastaa omansa pois voittojen kera ennen romahdusta, kertoo tietotekniikan asiantuntija Petteri Järvinen.
Petteri Järviselle on kertynyt vuosikymmenien kokemus verkossa tehtävistä erilaisista huijauksista.
– Digitalisaatio tekee markkinoinnin ja verkottumisen helpoksi, toisaalta myös varoitukset leviävät entistä helpommin. Jos ihminen on vähänkin aktiivinen, hän pystyy selvittämään totuuden suurten lupausten takana, muistuttaa Järvinen.
Huijaus vai laillista markkinointia?
Pyramidihuijauksen erottamisen muusta verkostomarkkinoinnista ei Järvisen mukaan pitäisi olla kovinkaan vaikeaa.
– Huijausta on, jos rahaa kerätään ilman vastiketta ja ylisuurten lupausten varjolla. Tästä on viime vuosilta hyvänä esimerkkinä suomalainen WinCapita-tapaus. Esimerkiksi Bitcoin ei ole huijaus, koska sillä on julkinen vaihtokurssi ja kuka tahansa voi myydä ja ostaa. Siihen ei liity verkostoa. Eri asia on, ettei kukaan tiedä onko Bitcoinilla tulevaisuudessa arvoa, mutta eihän sitä tiedä osakkeistakaan. Firma voi aina mennä konkurssiin, kuvaa Järvinen.
Poliisin tekemistä esitutkinnoista ja käydyistä oikeudenkäynneistä näkee, että pyramidihuijauksiin lähtee mukaan ihmisiä sekä tietoisesti että ymmärtämättömyyttään. Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Erkki Rossi kertoo, että esimerkiksi WinCapita-jutussa erityisesti alkuvaiheessa oli tietoisesti pyramidipeliin mukaan lähtijöitä. Nämä taas houkuttelivat tuttaviaan, joista ainakin osa lähti mukaan ymmärtämättömyyttään.
– Alkuvaiheessa ja myöhemminkin tietoisesti mukaan lähteneet hankkivat tarkoituksella uusia jäseniä peliin, jotta saavat pyramidissa yläpuolella olevina uusien alapuolellaan olevien jäsenten osallistumis- tai muut vastaavat maksut itselleen. Myöhemmin peliin mukaan tulleet menettävät sitten sijoittamansa varat eivätkä saa edes osallistumismaksujaan pois, koska pyramidi alkaa laajentumisen vuoksi täyttyä ja lopahtaa. Uusia maksajia ei enää tule pyramidin alaosaan ja tällöin pyramidin huipulla olevat alkupään osallistujat ja pyramidipelin järjestäjät ovat saaneet parhaat voitot ja siirtäneet ne turvaan, kuvailee Rossi.
Pyramidipelissä on kyse rahankeräysrikoksesta
Jos ihminen lähtee mukaan pyramidihuijaukseen ymmärtämättömyyttään, ei hän joudu epäillyksi rahankeräysrikoksesta.
– Pyramidipeliin mukaan lähteneellä on tyypillisesti hyvin huonot mahdollisuudet saada omat rahansa takaisin. Peliin osallistunut voi joutua rikoshyödyn menettämisseuraamustutkinnan kohteeksi ja menettää mahdolliset pelivoitot valtiolle. Pyramidipelin järjestäjänä pidettävä henkilö tulee epäillyksi rahankeräysrikoksesta ja mahdollisesti myös petoksista, jos hän on hankkinut peliin uusia jäseniä salaten heiltä pelin olevan laiton pyramidipeli, kertoo Rossi.
– Aina kuitenkin löytyy ihmisiä, jotka eivät pidä pyramidipeliä laittomana, vaan pelinä. Pyramidin huipulle pyrkiviä pelin jatkajia näyttää aina vain löytyvän, kuten myös hyväuskoisia osallistujia, jotka uskovat saavansa lopulta voittoa. Tutkiessamme kultakaupaksi esitettyä toimintaa verkossa pyörittänyttä Emgoldex-pyramidipeliä huomasimme, että siihen osallistui henkilöitä, jotka olivat menettäneet jo WinCapitassa tuntuvia summia ja toisaalta myös WinCapitaa pyörittäneitä, jotka eivät olleet hävinneet rahojaan. Emgoldex-jutussa käytimme tiedotetta, että kysymyksessä on laiton pyramidipeli, mikä todennäköisesti rajoitti ja kuihdutti toimintaa, kertoo Rossi.
Poliisin tietoon ei ole enää tullut niin kutsuttuja ketjukirjeitä. Digimaailmassa pyramidipelit ylittävät helpommin ja nopeammin kansallisvaltioiden rajat ja kryptovaluuttojen käyttö maksuvälineenä helpottaa leviämistä entisestään.
– Poliisin keskeisimmät keinot puuttua pyramidipeleihin ovat tiedustelutiedon hankkiminen ja kansainvälinen yhteistyö pyramidipelin järjestäjän ja toiminnan laajuuden selvittämiseksi. Kun tietoa on riittävästi, pyramidipelistä voidaan laatia tiedote ja ihmisiä voidaan varoittaa. Pyramidihuijauksia liikkuu laajasti netissä, ne ovat usein kansainvälisiä kuten Emgoldex. Huijausten johtajia ei löydy ja kotipaikka sijaitsee usein paikoissa, joista on vaikea saada kansainvälistä oikeusapua juttujen selvittämiseen ja pelin alkuperäisten järjestäjien saattamiseen vastuuseen, kuvaa Rossi.
– Tärkeintä on, että ihmiset tiedostavat pyramidipeleihin ja muihin netissä esillä oleviin huijauksiin liittyvät riskit, jatkaa Rossi.
– Varsinkin kryptovaluutoilla on käynnissä kymmeniä eri huijauksia, koska aihe on uusi ja teknisesti vaikea. Lisäksi Bitcoinin arvonnousu on antanut hyvän pohjan luvata nopeaa rikastumista. Maalaisjärki ja googlaus ovat parhaat apuvälineet, jos epäilee, että voisiko kyseessä olla pyramidipeli, muistuttaa Petteri Järvinen.
Mistä on kyse?Pyramidipeli, pyramidihuijausPyramidipelissä on tarkoituksena rakentaa verkosto, jossa myöhemmin mukaan liittyviltä kerätään rahaa liikkeeseen aiemmin liittyneille. Uudet liittyjät hankkivat verkostoon uusia liittyjiä, jotka maksavat rahaa pyramidissa heitä ylempänä oleville. Pyramidipelissä myytävien tuotteiden hinta ei vastaa arvoltaan niiden tosiasiallista arvoa. Suomen lainsäädännössä pyramidipeli ja ketjukirjeet on kriminalisoitu rahankeräyslaissa. Verkostomarkkinointi, monitasomarkkinointi, MLM (multilevel marketing)Verkostomarkkinoinnissa itsenäiset edustajat myyvät verkostomarkkinointiyhtiön tuotteita kuluttajille ja rekrytoivat verkostoon uusia edustajia. Usein uuden jäsenen rekrytoija saa provision rekrytoimansa edustajan liikevaihdosta. Verkostomarkkinoinnista voidaan käyttää myös nimitystä suosittelumarkkinointi. Kryptovaluutta, virtuaalivaluuttaSalausalgoritmeihin perustuva digitaalinen raha, jota ”louhitaan” tietokoneilla matemaattisia algoritmejä käyttäen. Tunnetuin kryptovaluutta on Bitcoin, jota voi omistaa sijoitusmielessä tai kaupankäynnin välineenä. Kryptovaluuttoja käytetään nykyään myös rikollisuudessa esimerkiksi huumekaupassa, koska kryptovaluutan seuranta on perinteistä rahaliikennettä vaikeampaa. Eri kryptovaluuttoja on olemassa useita. |
Teksti: Sami Liukkonen
Kirjoitus on julkaistu RIKU-lehdessä 2/2018