Anna palautetta PoistuNopea poistuminen Siirry sisältöön

Kryptovaluuttapetokset eli kryptohuijaukset 

Kryptovaluutat ovat viime vuosina saavuttaneet suosiota sijoituskohteina. Niiden mukana on tullut myös uudenlaisia petoksia. Tällä sivulla kerromme, mitä kryptohuijaukset ovat ja miten voit suojautua niiltä.

Kryptovaluutat ovat perinteisistä valuutoista irrallisia virtuaalivaluuttoja eli digitaalista rahaa, joka toimii internetissä. Rahansiirtojen turvaamiseen käytetään monimutkaisia matemaattisia menetelmiä.   

Kryptohuijaukset ovat petoksia, joissa hyödynnetään kryptovaluuttojen monimutkaisuutta ja tuntemattomuutta. Petoksissa voidaan käyttää esimerkiksi väärennettyjä sijoitusmahdollisuuksia tai huijaussovelluksia. 

Tavallisia kryptohuijauksia ovat muun muassa: 

  • Väärennetyt kauppapaikat eli sijoitusalustat: Nämä ovat tekaistuja alustoja, jotka jäljittelevät laillisia sijoituspalveluita. Ne houkuttelevat uhreja lupaamalla suuria tuottoja, mutta rahat päätyvät huijareille. 
  • Pyramidihuijaukset: Uusien sijoittajien rahat maksetaan vanhoille sijoittajille, mikä luo illuusion tuotosta. Järjestelmä romahtaa, kun uusia sijoittajia ei enää tule. 

Sijoituspetokset-sivulle on koottu lisää tietoa sijoituspetoksista sekä käytännön neuvoja sijoituspetoksen uhrille ja uhrin läheiselle. 

Miten suojautua kryptohuijauksilta? 

Usein kryptovaluuttahuijauksissa uhrille luvataan helppoa rahaa eli paljon keskimääräistä parempia tuottoja sijoituksille. 

Ole tarkkana sijoituskohteiden suhteen: Tutustu huolellisesti sijoituskohteeseen ja sen taustoihin. Jos et tiedä tai ymmärrä, mihin olet sijoittamassa, kannattaa ottaa aikalisä ja harkita asiaa vielä huolellisesti. 

Tutki sijoitusalustan eli kauppapaikan taustat: Varmista, että sijoitusalusta on luotettava ja sillä on tarvittavat luvat toimintaan. 

Älä luota liian hyvältä kuulostaviin lupauksiin: Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on huijausyritys. 

Tietoa sijoituspetoksista, toimintaohjeita sijoituspetoksen uhrille ja uhrin läheiselle sekä tietoa auttavista tahoista: Sijoituspetokset 

Tee näin, jos epäilet joutuneesi kryptohuijauksen uhriksi 

Lue lisää 

Sijoituspetokset
RIKUn palvelut