Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Kyberrikollisuudella on monta eri muotoa

Kyberrikollisuudella eli tietoverkkorikollisuudella tarkoitetaan tietoverkoissa tapahtuvia tai tietoverkkoja hyödyntäviä rikoksia. Internetin ja muiden digitaalisten tietoverkkojen rooli korostuu työelämässä ja vapaa-ajalla, ja samalla entistä suurempi rikollisuudesta on jonkinmuotoista kyberrikollisuutta.

Lähes jokainen suomalainen on törmännyt kyberrikollisuuteen jollakin tavalla, esimerkiksi tietojenkalastelun tai verkkokauppahuijauksen muodossa. Apua tarjoavat esimerkiksi:

Rikosuhripäivystys
Kuluttajaliitto

Usein kyberrikollisuus jaetaan kahteen kategoriaan:

  1. Rikokset, jotka kohdistuvat tietotekniikkaan ja tietoverkkoihin
  2. Rikokset, jotka on tehty tietotekniikkaa ja tietoverkkoja hyväksi käyttäen. Rikokset eivät kohdistu tietoverkkoon, mutta tietoverkko mahdollistaa rikoksen teon.

Kyberrikollisuuden jaottelua

Suuri osa kyberrikollisuudesta on niin sanottua perinteistä rikollisuutta kuten petoksia, huumausainerikollisuutta ja rahanpesua, mutta tietoverkot tuovat uusia tekotapoja niiden toteuttamiseen.

Kyberrikollisuutta voidaan jaotella esimerkiksi näin:

Tietotekniikkarikokset, jotka kohdistuvat tietotekniikkaan ja tietoverkkoihin

  • Tietomurrot
  • Haittaohjelmien avulla tehdyt tietojen kaappaukset
  • Verkkohyökkäykset, kuten palvelunestohyökkäykset
  • jne

Tietotekniikkaa ja tietoverkkoja hyväksi käyttäen tehdyt rikokset

Koska internet ja muut digitaaliset tietoverkot toimivat riippumatta fyysisestä sijainnista, kyberrikollisuus on luonteeltaan usein kansainvälistä. Rikoksen tekijä ja uhri voivat olla esimerkiksi eri maissa. Tämän vuoksi kyberrikoksista merkittävä osa ei koskaan tule poliisin tietoon. Niinpä paljon kyberrikollisuutta jää selvittämättä ja moni uhri jättää hakematta apua.

Lue lisää