Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Kuinka toimia koulukiusaamistilanteissa

Koulukiusaaminen näyttäytyy eri muodoissaan. Haukkuminen, nimittely, uhkaaminen, mitätöiminen, eristäminen, uhkailu, töniminen, lyöminen tai toisen omaisuuden tuhoaminen on osa tuhansien koululaisten arkea. Arviolta n. 15 % lapsista ja nuorista kohtaavat koulussa erilaista kiusaamista ja väkivaltaa. Väkivallan käyttäminen, uhkaaminen toisen kunnian loukkaaminen tai omaisuuden tuhoaminen eri muodoissaan on lailla kiellettyä ja se voi täyttää myös rikoksen tunnusmerkit. Rikoksen tekijä voi joutua siten rikos- ja vahingonkorvausvastuuseen teostaan. Alle 15-vuotias ei joudu vastaamaan rikoksesta oikeuteen, mutta hänkin voi joutua vahingonkorvausvastuuseen. Kiusatut lapset ja nuoret joutuvat sietämään jännitystä, pelkoa ja ahdistusta päivittäin. Kiusaamisen ja väkivallan aiheuttamat negatiiviset tunteet jättävät nopeasti jälkensä lapsen itsetuntoon ja mieleen. Pahimmillaan kiusaamiskokemus vaikeuttaa elämää vielä aikuisenakin. Toistuva kiusaaminen on väkivaltaa – ja väkivalta jättää aina jäljen. Väkivalta vaikuttaa jollain tavoin kaikkien osapuolten elämään.

Meistä jokainen voi toimia kiusaamisen ja väkivallan vähentämiseksi.

Kiusaaja käyttää väkivaltaa vallan välineenä. Väkivaltaiset teot tai niiden uhka estää kiusattua toimimasta. Usein kiusattu kokee jäävänsä yksin ja ulkopuoliseksi. Kiusaaminen lisää häpeän tunnetta, joka nostaa kynnystä pyytää apua. Kiusattu uskaltaa valitettavasti vain harvoin kertoa asiasta kenellekään.

Sen vuoksi meitä kaikkia, ystäviä, opettajia ja vanhempia tarvitaan avuksi ja tueksi.

Jokainen on velvollinen ottamaan ensimmäisen askeleen. Voimme aloittaa siitä, että rohkenemme sanoa, että kaikenlainen väkivallalla uhkaaminen tai sen käyttö on väärin. Voimme puuttua kiusaamiseen ja puolustaa kiusattua. On tärkeää kuunnella kiusatun tarinaa ja ottaa sen todesta. Voimme lähteä pohtimaan yhdessä väkivallan uhrin kanssa sitä, miten olisi hyvä toimia ja mistä saisi apua. Pienin askelin meistä jokainen voi luoda omaan lähipiiriinsä välittämisen kulttuuria ja väkivallan vastaista ilmapiiriä.

Neuvoja sinulle, jota kiusataan

Älä jää kokemuksesi kanssa yksin. Kerro kiusaamisesta kotona, koulussa ja kaveripiirissä. Kertomalla asiasta avoimesti vähennät kiusaajan mahdollisuuksia käyttää valtaa ja jatkaa kiusaamista.

Hae apua ja tukea. Pyydä, että lähipiirisi luotettava aikuinen varaa aikaa keskusteluun kanssasi. Se aikuinen voi olla oma vanhempi, opettaja, koulukuraattori, kouluterveydenhoitaja, nuorisotyöntekijä tai muu luotettava aikuinen. Vaadi, että aikuinen puuttuu asiaan. Jos näin ei tapahdu, kerro huolestasi jollekin toiselle aikuiselle.

Tee yhdessä ystävien kanssa suunnitelma, miten he parhaiten voivat tulla tueksesi, jos kiusaamista tapahtuu.

Jos avun hakeminen tuntuu vaikealta tai koet, ettei sinua oteta todesta, voit tulla juttelemaan RIKUchatiin kahdenkesken. Halutessasi voit asioida myös nimettömänä. Chatissa on mahdollista pohtia erilaisia vaihtoehtoja tilanteeseesi. Chat löytyy RIKUn verkkosivujen oikeasta alalaidasta. Chat palvelee arkisin klo 9-15 ja lisäksi ma iltaisin klo 17-19.

Neuvoja kiusattujen lasten ja nuorten vanhemmille ja ystäville

Kuuntele ja ota todesta, jos lapsesi tai ystäväsi kertoo, että häntä kiusataan. Ole kiusatun lapsen tai nuoren saatavilla. Kuuntele rauhassa ja hermostumatta. Monesti lapsi tai nuori ei halua kertoa kiusaamisesta kenellekään, koska pelkää kuulijan voimakkaita reaktioita.

Lähde jämäkästi toimimaan kiusaamisen lopettamiseksi. Ota tarvittaessa yhteyttä kouluun ja huolehdi että koulussa tehdään suunnitelma kiusaamisen lopettamiseksi ja että sen toteutumista myös seurataan.

Järjestä riittävästi aikaa lapsen, nuoren tai ystäväsi kanssa keskusteluun. Pohtikaa yhdessä, miksi kiusaajat kiusaavat ja mikä heidän käyttäytymisessään on väärin. Vahvista puheessasi kiusatun hyviä ja vahvoja ominaisuuksia.

Keskustelkaa siitä, miltä kiusaaminen tuntuu ja pohtikaa mitä kunkin tunteen vallitessa olisi hyvä tehdä.

Opeta lasta tai nuorta rauhoittumaan. Konkreettisesti voitte yhdessä harjoitella hengittämään syvään, vaikka pelottaa tai jännittää. Kerro, että kuka tahansa voi joutua kiusaamisen kohteeksi. Jos kiusattu oppii rauhoittumaan, hänen voi olla helpompi sisäistää ajatus siitä, ettei suostu enää kiusattavaksi.

Muista, että vaikka kiusaaminen saadaan loppumaan, on siitä voinut jäädä jälkiä lapsen tai nuoren itsetuntoon. Auta kiusattua vahvistamaan itsetuntoaan ja nauttimaan arjestaan. Tarvittaessa hae ammattiapua.

Lähde: Helsingin Sanomat 7.8.2014 ja MLL

Lue lisää

Koulukiusaaminen