Siirry sisältöön

Mistä saa oikeudellista apua ja mitä se maksaa?

Rikoksen uhriksi joutunut lapsi tarvitsee oikeusavustajan, joka voi tarvittaessa toimia myös hänen edunvalvojanaan. Avustaja kannattaa hankkia heti rikosilmoituksen teon jälkeen. Hän voi olla joko yksityinen asianajaja asianajajat.fi, julkinen oikeusavustaja oikeusaputoimistosta tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. Valtion oikeusaputoimistot sijaitsevat yleensä samoilla paikkakunnilla kuin käräjäoikeudetkin

Seksuaalirikoksen, läheisväkivallan tai vakavan väkivallan uhrin avustajan palkkio maksetaan valtion varoista riippumatta siitä, onko asianomistajalla tuloja tai varallisuutta. Muissa rikoksissa lapsi voi saada tuloista ja varallisuudesta riippuvaista oikeusapua, jolloin valtio voi maksaa hänen avustajansa palkkion kokonaan tai osittain. Lapsen tuloja ja varallisuutta laskettaessa ei oteta huomioon vanhempien tuloja ja varallisuutta.

Rikosuhripäivystyksestä lapselle ja hänen läheisilleen voidaan osoittaa maksuton tukihenkilö, joka on mukana rikosprosessin kaikissa vaiheissa oikeusavustajan lisäksi. Tukihenkilöä voi pyytää lähimmästä Rikosuhripäivystyksen palvelupisteestä tai täyttämällä oheinen yhteydenottopyyntölomake.

Lue lisää

Rikosprosessitietoa nuorelle rikoksen uhrille
Opas vanhemmille: Lapsi rikoksen uhrina