Brottsofferjourens (RIKU) tjänster användes föregående år av 28 300 klienter, vilket är ungefär sex procent mer än året innan. Onsdag 22.2.2023 uppmärksammas den internationella brottsofferdagen. Temat för Brottsofferveckan är olika bedrägerier.
På Brottsofferjouren ser vi att olika typer av bedrägerier blir allt vanligare. År 2022 tog 1900 klienter kontakt gällande bedrägeri eller förskingring, största delen gällde bedrägerier. År 2021 var motsvarande klientantal 1700. Till detta antal räknas nuvarande långvariga klientskap och enskilda kontakter i olika tjänster.
”Att falla offer för ett bedrägeri kan orsaka stora ekonomiska förluster, vilka är svåra att få tillbaka. Offren kan känna skuld och skam över att de fallit offer för bedrägeri. Brottsofferjouren kan hjälpa praktiskt med att till exempel göra brottsanmälan och fungera som stöd under rättsprocessen”, säger Brottsofferjourens verksamhetsdirektör Leena-Kaisa Åberg.
Bedragarna lockar med löften om exempelvis pengar eller kärlek. Olika bedrägerityper är bland annat romansbedrägerier, investeringsbedrägerier, nätfiske och andra former av bedrägier som sker på nätet. Identitetsstöld kan leda till många former av bedrägerier. De olika typerna av bedrägerier skiljer sig från varandra och offren drabbas på olika sätt, vilket innebär att offrens stödbehov också är olika.
Statistiskt sett är det kvinnliga klientantalet (67%) mindre när det kommer till bedrägier, jämfört med andra typer av brott som vi möter på Brottsofferjouren. I romansbedrägerier är kvinnornas andel 78 procent och i investeringsbedrägerier 54 procent. Detta kan tyda på att kvinnor lättare söker stöd från Brottsofferjouren.
”Vi vill påminna om att Brottsofferjourens tjänster är till för alla, och även män behöver stöd vid brottsutsatthet. Det finns så många olika former av bedrägerier i den digitala världen, att vem som helst kan falla offer för denna typ av brott oavsett ålder och kön. Även män blir utsatta för romansbedrägerier”, säger Åberg.
Våld i nära relationer och sexualbrott är fortfarande den vanligaste orsaken till att bli klient hos Brottsofferjouren
- År 2022 var den totala klientmängden i olika tjänster 28 300, en ökning på 6 procent från år 2021
- Vanligaste orsaken till klientskap var våld i nära relation (6100 klienter), sexualbrott (4500) och egendomsbrott (2800)
- Polisen har hänvisat 6800 klienter till Brottsofferjouren, vilket är 15 procent mer än året innan.
- Klienter i de olika tjänsterna:
- Brottsofferjouren 116 006 -telefontjänst: 6600
- RIKUchat: 4100
- Juridiska telefonrådgivningen: 850
- Stödrelationer: 9400
- Av statistikförda klienter är 76 procent kvinnor och 24 procent män
- Andelen människohandelsklienter ökade märkbart under fjolåret
Alla Brottsofferjourens tjänster är kostnadsfria för klienten. Brottsofferjourens verksamhet grundar sig på professionellt koordinerat frivilligarbete, ungefär 560 frivilliga stödpersoner fungerar runt om i Finland.
Internationella brottsofferdagen uppmärksammas årligen under brottsofferveckan (vecka 8) den 22 februari. I år är det nationella temat bedrägerier. I Finland är syftet med brottsofferdagen att förbättra offrens ställning och öka medvetenheten om offrens stödtjänster.