Send feedback QuitQuick quit Skip to content

Våld mot män

Våld föder våld, och att tiga om det föder också våld. Om upplevelsen inte bearbetas genom att tala om det, kan våldet hitta ett nytt mål. Det kan riktas mot oss själva eller mot andra. Genom att tiga upprätthåller vi denna cykel. Vi kan sätta stopp för det genom att tala med en vän eller en professionell hjälpare.

Våld kan drabba vem som helst, och att söka hjälp är ett viktigt steg på vägen mot återhämtning. Brottsofferjouren erbjuder stöd och praktiska råd i rättsprocessen för alla, oavsett kön och sexuell läggning.

Om du möter våld, tala ut, sök hjälp, gör en brottsanmälan. Tystnad gör ingen bättre.

Som man och offer för våld

Våld tar sig många olika uttryck och har många olika effekter. Män kan bli offer för både fysiskt och psykiskt våld. Enligt en enkätundersökning från Miessakit rf, Normaalia väkivaltaa – Miehet katuväkivallan kokijoina (2021), kan våld orsaka psykiskt och fysiskt lidande för den som upplever det. Nästan hälften av de som svarade på enkäten uppgav depression, ångest och försämrad självkänsla som följd av våldet.

En undersökning av Statistikcentralen, Könsspecifikt våld och våld i nära relationer i Finland 2021, visar att våld är vanligt i Finland: 46 procent av männen har någon gång i sitt liv upplevt fysiskt våld, hot eller sexuellt våld. 18 procent av männen har upplevt liknande våld från en nuvarande eller tidigare partner. Mäns upplevelser av våld är ofta engångsföreteelser och sker typiskt utanför relationer, som fysiskt våld utfört av en okänd person eller en bekant. Mäns erfarenheter av våld i nära relationer handlar oftare om psykiskt än fysiskt våld. Även psykiskt våld får konsekvenser för offret, och det är också något man bör söka hjälp för.

Att söka hjälp och egna rättigheter

Ta reda på om det finns vittnen

Ta reda på identiteten på eventuella ögonvittnen och andra som kan ha gjort observationer, ifall du inte kallat på polisen eller om polisen inte hunnit komma till platsen ännu.

Uppsök läkare

Uppsök läkare, även om skadorna inte kräver läkarvård. Det är viktigt att även små blåmärken och blessyrer dokumenteras av en läkare. Om det handlar om sexuellt våld, uppsök ett SERI-stödcenter, som finns på flera håll i Finland. Tvätta dig inte och byt inte kläder innan du går till läkaren. Berätta för läkaren vem som orsakade skadorna och när. Berätta även om ditt psykiska tillstånd. Ett läkarutlåtande är viktigt som bevis senare, om du gör en brottsanmälan.

Gör en brottsanmälan så snart som möjligt

Att göra en brottsanmälan är ett viktigt steg, eftersom det hjälper polisen att utreda brottet och säkerställer din rättssäkerhet.

I de allvarligaste brotten som riktar sig mot liv och hälsa lönar det sig att göra en brottsanmälan på närmaste polisstation så att brådskan i ditt fall kan bedömas snabbare. Du kan också göra en brottsanmälan online.

I vissa fall kan polisen komma för att förhöra brottsoffret på sjukhuset om hen är patient där.

En brottsanmälan kan göras även om det inte finns några vittnen.

Spara bevisen

Allt som har med händelsen att göra, såsom meddelanden, bilder och kvitton, kan vara viktiga bevis i en rättegång. Spara alla dokument som har med saken att göra.

Ansök vid behov om besöksförbud

Om du känner dig hotad kan du ansöka om besöksförbud. Detta kan hindra gärningspersonen från att ta kontakt med dig på något sätt. På sidan om besöksförbud får du mer information om hur du ansöker om besöksförbud och vad det innebär.

Lämna inte ensam

Att bli offer för ett brott väcker många olika känslor och tankar. Att reagera på upplevelserna är normalt. Tala om händelsen, de känslor den orsakat och andra konsekvenser med dina närstående. Du kan också söka dig till olika stödtjänster där du får hjälp både i juridiska frågor och med din psykiska ork.

Stöd finns till exempel hos Brottsofferjouren, Miessakit och Nollinjen

Brottsofferjouren (RIKU) erbjuder avgiftsfritt och konfidentiellt stöd till alla brottsoffer och deras närstående, även till män:

Alla tjänster är gratis, och du kan även kontakta oss anonymt. Du kan fråga oss om mer information bland annat om brottsanmälan, förhör, besöksförbud och ersättningsfrågor samt andra ärenden i rättsprocessen.

Miessakit erbjuder särskilt stöd för män som hjälper dem att bearbeta våldsupplevelser.

Nollinjen hjälper alla som upplevt våld i nära relationer eller hot om våld. Nollinjen betjänar dygnet runt alla dagar på telefonnummer 080 005 005. Du kan också samtala med en våldshandläggare via Nollinjens chattjänst.

 

Upplevelsen av våld kan vara tung, och återhämtningen kan kräva tid. Att tala med en betrodd vän eller en professionell kan vara ett steg framåt. RIKUs kampanj ”Att öppna sig lönar sig” påminner om att även om våldsupplevelser inte är ditt fel, är återhämtningen och kontrollen över ditt liv i dina händer.


Läs mer