Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Etsimme motivoituneita vapaaehtoisia tukihenkilöiksi ihmiskaupan ja sen kaltaisen hyväksikäytön uhreille

Tällä kerralla etsimme tukihenkilöitä erityisesti pääkaupunkiseudulta sekä Pohjanmaalta, Etelä-Karjalasta ja Tampereen, Turun, Porin ja Mikkelin seuduilta.

Asiakkainamme on tällä hetkellä yhteensä noin 1200 erilaisen hyväksikäytön uhriksi joutunutta henkilöä. Heistä suuri osa on ulkomaalaistaustaisia aikuisia, jotka ovat joutuneet Suomessa työperäisen ihmiskaupan tai muun työvoiman hyväksikäytön uhriksi. Sen lisäksi asiakkainamme on myös useita seksuaalisen hyväksikäytön tai pakkoavioliiton uhreja sekä rikollisessa toiminnassa hyväksikäytettyjä asiakkaita.

Tukihenkilö toimii työntekijän työparina ja voi auttaa rikoksen uhria olemalla tukena esimerkiksi poliisilaitoksella, oikeudenkäynnissä ja muissa asiakkaan tilanteen kannalta tärkeissä asioissa. Tukihenkilö voi olla asiakkaaseen yhteydessä myös puhelimitse, viestitse tai kasvotusten virallisten tapaamisten ulkopuolella. Käytämme tarvittaessa tulkkia.

Poliisikuulustelut ja oikeudenkäynnit tapahtuvat pääosin virka-aikana ja kestävät yleensä puoli päivää tai koko päivän. Tieto niistä saattaa joskus tulla lyhyellä varoitusajalla.

Etsimmekin tukihenkilöitä, joiden elämäntilanne mahdollistaa säännöllisesti myös virka-aikana tapahtuvan tukitoiminnan.

Toiminta sopii avarakatseiselle ja joustavalle mutta vastuulliselle aikuiselle, jolla on tasapainoinen elämäntilanne, sujuva suomen ja englannin kielen taito sekä digitaidot, jotka mahdollistavat esimerkiksi tavallisimpien viestintäsovellusten käytön. Vapaaehtoiset toimivat etunimellään eivätkä luovuta henkilökohtaisia yhteystietojaan asiakkaille. He saavat käyttöönsä asiakasyhteydenpidon mahdollistavan puhelimen. Rikosuhripäivystys (RIKU) korvaa vapaaehtoistoiminnasta syntyvät kulut ja tarjoaa vapaaehtoisilleen säännöllistä koulutusta, ohjausta ja virkistystä.

Tukihenkilönä toimiminen edellyttää Rikosuhripäivystyksen koulutukseen osallistumista. Koulutus on noin 50 oppitunnin mittainen. Koulutus suoritetaan pääosin verkkokurssina ennen lähiopetuspäiviä ja niiden välissä.

Kurssi alkaa kick off-verkkotapaamisella ti 15.2. klo 17–19. Lähiopetusviikonloput, joihin osallistuminen edellyttää verkkotehtävien palauttamista, järjestetään Helsingissä 2.–3.3 ja 16.–17.3.

Sekä kickoff-tapaamiseen sekä molempiin koulutusviikonloppuihin osallistuminen on välttämätöntä kurssin suorittamiseksi ja vapaaehtoistoiminnan aloittamiseksi.

Mikäli kiinnostuit tehtävästä, katso alla oleva video ja täytä sen jälkeen 21.1.2024 klo 18.00 mennessä hakulomake verkossa. Valitse palvelupisteluettelosta kohta ”Ihmiskaupan uhrien erityistukipalvelu”.


Jos video ei näy, katso se tästä

Merkitsethän lisäksi odotuksia ja toiveita koskevaan kohtaan, minkä paikkakuntien alueella sinun on mahdollista toimia tukihenkilönä.

Kutsumme osan hakijoista henkilökohtaiseen haastatteluun 22.1. ja 29.1. alkavilla viikoilla.

Lisätietoa kurssista ja vapaaehtoistoiminnasta voi hakuaikana kysyä osoitteesta ihmiskauppa@riku.fi.

Hae vapaaehtoiseksi