Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Kuntayhtiö Sarastian tietomurto 

Kuntayhtiö Sarastiaan on kohdistunut tietomurto, jossa murtautuja on voinut saada haltuunsa noin tuhannen henkilön ja 72 asiakasorganisaation palkanmaksuun liittyviä identiteetti-, osoite- ja pankkitietoja. Sarastia on julkisomisteinen talous- ja henkilöstöhallinnon palveluita tarjoava konserni. 

Se aikoo toimittaa lisätietoja ja toimintaohjeet henkilöille, joiden tiedot ovat vaarantuneet. 

Sarastian tiedote asiasta 

Uhrit voivat saada Rikosuhripäivystyksestä käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua: 

  • Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton. 
  • RIKUchat on auki arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantaisin klo 17–19. RIKUchat 

Toimi näin, jos saat ilmoituksen, että tietosi ovat vuotaneet

Jos saat Sarastialta tai oman organisaatiosi tietosuojasta vastaavalta ilmoituksen, että tietosi ovat vuotaneet tietomurrossakannattaa tehdä tarvittavat suojaustoimet petosten ehkäisemiseksi. Toisen ihmisen henkilötunnuksen avulla on mahdollista tehdä petoksia, joten on hyvä tarkkailla muun muassa omia tilitietoja ja postia. Jos sinulle tulee laskuja asioista, joita et ole itse tilannut tai ostanut, ole välittömästi yhteydessä laskuttavaan yritykseen ja omaan pankkiisi sekä tee rikosilmoitus poliisille. 

Tee rikosilmoitus

Voit tehdä sähköisen rikosilmoituksen poliisin verkkosivujen kautta. Sähköinen rikosilmoitus on käytössä kello 6.00-22.45. Sähköisessä rikosilmoituksessa voit valita rikosnimikkeeksi esimerkiksi muut rikokset ja tekopaikaksi internet. 

Poliisi.fi: Tee rikosilmoitus 

Tee luottokiellot

Luottokieltojen avulla voit ehkäistä henkilötietojen väärinkäytöllä tehtäviä petoksia. Henkilötunnuksella ja muilla tiedoilla rikoksen tekijä voi onnistua tekemään esimerkiksi osamaksukauppoja tai ottamaan muuta luottoa. Luottokielloilla voi ehkäistä näitä petosrikoksia. Omaehtoinen määräaikainen luottokielto ei estä sinua itseäsi tekemästä osamaksukauppaa tai ottamaan muuta luottoa. Saat erillisen tositteen, jolla osoitat luottokelpoisuutesi omaehtoisesta luottokiellosta huolimatta. Luottorekistereitä ylläpitää Suomessa kaksi eri tahoa, suosittelemme tekemään luottokiellon molempiin: 

Asiakastieto: Oma luottokielto -turvamerkintä (19,95 €, voimassa kaksi vuotta kerrallaan) 

Bisnode: Oma luottokielto (9,90 €, voimassa vuoden) 

Tee rekisteröintikielto Patentti- ja rekisterihallitukselle

Rekisteröintikiellolla voit ehkäistä sitä, että henkilötiedoillasi sinut merkittäisiin esimerkiksi kaupparekisteriin jonkun yrityksen vastuuhenkilöksi. Kun teet rekisteröintikiellon Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH), sinua ei saa merkitä henkilötiedoillasi minkään yrityksen tai yhteisön vastuuhenkilöksi. 

Patentti- ja rekisterihallitus: Rekisteröintikielto 

Tee muuttosuojaus Postille sekä Digi- ja väestötietovirastoon

Voit estää henkilötiedoillasi tehtävät osoitteenmuutokset pyytämällä muuttosuojauksen sekä Postilta että Digi- ja väestötietovirastosta. Jos esimerkiksi henkilötiedot on varastettu, voit pyytää tätä muuttosuojausta. Suojatulle ei voi tallentaa osoitteenmuutosta tai jakelunkeskeytystä niin kauan kuin suojaus on päällä. Näin sinun nimissäsi ei voida tilata tavaraa toiseen osoitteeseen. Postin muuttosuojauksen voi tehdä Postin verkkosivuilla. 

Digi- ja väestötietoviraston muuttoeston voi tehdä sähköisesti Suomi.fi-viestien kautta. Lisää viestipalvelussa tyhjään laatikkoon: pyyntö muuttoestosta, nimi, syntymäaika, osoite. Voit myös tehdä eston käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa. Muuttoesto tehdään aina sekä Digi- ja väestötietovirastolle että Postille: 

Postin ohje Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon liittyen: Näin teet muuttosuojauksen ja lomake-eston   Digi- ja väestötietovirasto: Muuttoesto 

Tee tietojen luovuttamisen kielto Väestötietojärjestelmään

Harkitse myös tietojen luovuttamisen kieltämistä Väestötietojärjestelmään. 

Digi- ja väestötietovirasto: Tietojen luovuttamisen kieltäminen 

Poista tietosi laskutuspalveluista ja kiellä niiden käyttö

Klarna ja muut laskutuspalvelut saattavat sallia vähäisillä tiedoilla tuotteiden oston laskua vastaan. Pyydä laskutuspalveluja poistamaan tietosi vetoamalla tietosuoja-asetuksen unohtamisoikeuteen. 

Klarnalle voi tehdä pyynnön sähköpostiosoitteeseen tietosuoja@klarna.fi tai lomakkeella. Muiden laskutuspalveluiden yhteystiedot löytyvät usein heidän verkkosivuiltaan, vähintäänkin tietosuojaselosteesta.

Harkitse omaan pankkiisi ilmoittamista

Jos pankkitiedoista on vuotanut pelkkä tilinumero, ei pitäisi olla taloudellista riskiä. Omaan pankkiin voi kuitenkin varmuuden vuoksi ilmoittaa tietomurrosta, jos henkilötiedot ovat vuotaneet.