Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Länsi-Suomen toiminnan koordinaatio muuttuu 2019 alusta

Rikosuhripäivystyksen Länsi-Suomen alueen koordinaatiosta vastaa Suomen Punainen Risti. Alueen hallintoa on hoitanut vuoden 2018 loppuun Vaasan suomalainen osasto ja vuoden 2019 alusta aluekoordinaatio siirtyi osastolta Länsi-Suomen piirille. Alueeseen kuuluvat Keski-Pohjanmaa, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Ahvenanmaa.

– Rikosuhripäivystys tuottaa sekä ammatillista- että vapaaehtoisapua. RIKUn toiminta on hyvin lähellä piirimme auttamistyötä ja täydentää sitä hienolla tavalla, SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala iloitsee.

Mitä RIKUn aluekoordinointi tarkoittaa?

Länsi-Suomen piiri hallinnoi RIKUn toimintaa Länsi-Suomen alueella. Piiri toimii työnantajana osalle alueen työntekijöistä ja tukee omalla toiminnallaan RIKUn työn kehittymistä alueella. Avunsaajalle tärkeää on RIKUn mahdollisimman suuri tunnettavuus: mitä paremmin RIKU tunnetaan, sitä paremmin rikoksen uhri osataan ohjata tukipalveluihin. Piirin tärkeänä tehtävänä onkin RIKUn toiminnan tunnetuksi tekeminen Länsi-Suomessa.

– Kun Punainen Risti on hallinnoijana, toivomme saavamme sisällöllistä tukea etenkin valmiuteen liittyvissä kysymyksissä. Punaisella Ristillä on paljon annettavaa siihen, kuinka rikoksen uhrien asema ja tukipalveluihin ohjaaminen huomioidaan valmiustoiminnassa, kertoo Rikosuhripäivystyksen toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg.

Länsi-Suomen alue vastaa ruotsinkielisten palveluiden kehittämisestä

Vuoden 2018 aikana Rikosuhripäivystyksen toiminta käynnistyi myös Ahvenanmaalla Maarianhaminassa. Ahvenanmaan palvelupiste vahvisti ruotsinkielisiä palveluita. Ahvenanmaan lisäksi henkilökohtaista palvelua ruotsiksi on lisätty etenkin Vaasan, Länsi-Uudenmaan, Porvoon ja Turun palvelupisteissä. Vuonna 2018 käynnistyi myös Rikosuhripäivystyksen Auttavan puhelimen päivystys ruotsiksi. Tällä hetkellä maksuton puhelin päivystää ruotsiksi keskiviikkoisin klo 13–17. Vaasassa aloitti viime vuonna kaikkien aikojen ensimmäinen ruotsinkielinen vapaaehtoisryhmä.

– Rikosuhripäivystyksen palveluita voi myös käyttää koko maassa tulkin välityksellä. Rikosuhridirektiivin myötä Rikosuhripäivystykselle on tullut entistä paremmat mahdollisuudet palvella ihmisiä omalla äidinkielellään. Rikosuhridirektiivi velvoittaa meitä tarjoamaan neuvontapalveluita myös muille EU-kansalaisille, jotka joutuvat Suomessa rikoksen uhriksi, kertoo Rikosuhripäivystyksen Länsi-Suomen aluejohtaja Sari Somppi.

Tutustu Rikosuhripäivystyksen organisaatioon.

Lisätietoja
Leena-Kaisa Åberg, toiminnanjohtaja, Rikosuhripäivystys, 050 337 8703.
Sari Somppi, aluejohtaja, Rikosuhripäivystys Länsi-Suomi, 050 5729 265.