Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Nepalilaisia ravintoloita käsitellyt kirjoitus näkyy Rikosuhripäivystyksen yhteydenotoissa

Helsingin Sanomissa julkaistiin 30.3. toimittaja Paavo Teittisen nepalilaisravintoloiden mahdollisia työvoiman hyväksikäyttörikoksia käsitelevä laaja selvitys. Tämän jälkeen Rikosuhripäivystykseen on tullut runsaasti sekä uusia hyväksikäytöstä kertovia asiakkaita että yhteydenottoja omaa tilannettaan pohtivilta työntekijöiltä.

Rikosuhripäivystyksessä ihmiskaupan uhrien auttamistyön erityisasiantuntija Pia Marttila kertoo, että yhteydenotoissa on yhtenevä viesti. Artikkelin seurauksena ravintoloiden työntekijät eivät enää elä niin vahvassa pelossa ja he ovat huomanneet, että heidän tilanteensa kiinnostaa myös muita.
– Monet ovat kokeneet, että he eivät olekaan ainoita, jotka kärsivät hyväksikäytöstä ja pohtivat omia mahdollisuuksiaan päästä irti tilanteestaan. Jotkut ovat tuoneet myös esille, että työolot ovat artikkelin julkaisun jälkeen osittain parantuneet työpaikoilla, kertoo Pia Marttila.

On yleisesti tiedossa, että hyväksikäyttö ei koske pelkästään nepalilaisia ravintoloita.
– Toivomme erittäin paljon, että artikkelin seurauksena viranomaisille osoitettaisiin kipeästi tarvittavat resurssit työolojen valvontaan ja rikosten tutkintaan, Marttila jatkaa.

Helsingin Sanomat on julkaissut artikkelin suomen lisäksi myös englanniksi ja nepaliksi (17.4.). Nepalissa ilmestyvä Kathmandu Post julkaisi Helsingin Sanomien kirjoituksen lähes sellaisenaan 19.4.

Pitkä vuoro (HS 30.3.2019)
Englanniksi
Nepaliksi