Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Discord kohtaa poikia verkossa

Sekasin Gaming tarjoaa nuorelle vertaistukea 24/7 Sekasin-Discordilla, jota voi kutsua eräänlaiseksi verkon chat-sovellukseksi. Taustalla on MIELI Suomen Mielenterveys ry:n yhteisöllisyyteen ja yksinäisyyden vähentämiseen tähtäävä hanke.

Teksti: Selina Sassila

Aluksi Discord-hankkeen tarkoituksena oli auttaa lähinnä syrjäytymisvaarassa olevia yläasteikäisiä poikia, mutta nyt siitä on muodostunut ajanviettopaikka tuhansille nuorille, sekä tytöille että pojille. Sekasin-Discord koostuu kymmenistä eri kanavista, joissa keskustellaan eri aihealueista. Auttaisiko tämä chat-sovellus synnyttämään luottamusta, jotta poikiin kohdistuvia rikoksia tulisi enemmän ilmi ja heidät pystyttäisiin ohjaamaan avun ja tuen piiriin?

Osaavatko pojat puhua rikoksen uhriksi joutumisesta?

Sekasin-Discord on pojille oiva matalan kynnyksen mahdollisuus ottaa puheeksi rikostapahtuma, sillä Discord on vahvasti kytköksissä pelimaailmaan, jonne pojat löytävät helposti. Sekasin-serverille on kaikille avoin pääsy osoitteessa discord.gg/sekasin. Täältä voi löytää vertaistukea muista nuorista tai keskusteluseuraa Sekasin-Discord-tiimin ammattilaisista.

Rikostapahtuman puheeksi ottaminen voi tuntua pojille isolta askeleelta, mutta tätä edesauttaa se, että Discordilla esiinnytään itsekeksityn nimimerkin takana, eikä IP-osoite näy muille. Profiilikuvaksi ei vaadita kasvokuvaa, jos haluaa pysyä tunnistamattomana. Pojan henkilöllisyys ei paljastu muille millään tavalla. Palvelimelle liittyminen vaatii kuitenkin tilin rekisteröimistä ja vahvistamista. Tämän johdosta rikoksistakin syntyy keskustelua turvallisessa ympäristössä. Suositumpi puheenaihe lienee kuitenkin paha olo.

Jutteluseuraa pelaamisen rinnalle

Discord on tuttu monille nettipelaajille, mikä madaltaa kynnystä osallistua keskusteluun. Pelimaailman rankkojen ja synkkien teemojen ohella Sekasin-Discordilla voi pohdiskella eri ilmiötä ja keskustella mieltä askarruttavista asioista. Tekeekö tämä pelimaailmasta astetta turvallisemman?

Discord ei sinänsä tee pelaamisesta turvallisempaa, mutta voi auttaa löytämään itsellensä peliseuraa ja ystäviä. Discord-serverillä meillä on kuitenkin 24/7 moderointi, Sekasin Gaming tiimipäällikkö Joosua Valkonen toteaa.

Valkonen kertoo myös, että poikien puheessa näkyy yhä maskuliininen miehen malli, jonka mukaan ikävätkin asiat tulee vain kestää ja pitää pysyä miehenä.

Poikien Talo tarjoaa monipuolisempaa mieskuvaa

Moninaisempaa mieskuvaa edistetään esimerkiksi Poikien Talossa, jonka toiminta on sukupuolisensitiivistä sosiaalista nuorisotyötä 10–28-vuotiaiden poikien ja nuorten miesten parissa. Toiminnassa korostetaan, että omat arvot ja mielipiteet ovat täysin sallittuja ja kaikilla on lupa olla juuri sellainen poika kuin itse haluaa. Poikien Talo tarjoaa mahdollisuuden tarkastella kriittisesti sukupuolta ja kyseenalaistaa vallitsevia sukupuolirooleja rauhassa aikuisen kanssa. Myös itsereflektoinnille on tilaa.

Poikien on mahdollista päästä yksilötapaamisiin keskustelemaan kahden kesken turvallisesti ja luottamuksellisesti. Poikien Talon vastaavan ohjaajan Kimmo Saastamoisen mukaan tämä on työskentelyä, joka mahdollistaa haavoittavien ja traumaattisten kokemusten käsittelemisen. Näissä tapaamisissa käy toisinaan ilmi mahdollisia poikiin kohdistuneita rikoksia kuten kaltoinkohtelua tai lähisuhdevakivaltaa. Tarpeen mukaan pojat ohjataan Rikosuhripäivystyksen palveluun.

Mikä Discord?

  • VoIP-sovellus videopeliyhteisölle
  • 87 miljoonaa käyttäjää ympäri maailmaa
  • Sekasin Gamingillä oma eri teksti- ja puhekanavia sisältävä serveri
  • Sekasin Gamingin ylläpitäjät voivat vinkata apupalveluista huolen herätessä
  • Mahdollisuus päästä keskustelemaan ammattilaisen kanssa yksityisviesteillä
  • Vapaaehtoiset moderaattorit valvovat keskustelun asiallisuutta

 

Lue koko lehti (pdf)

Kirjoitus on julkaistu RIKU-lehdessä 3/2019