Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Tietomurto järkyttää, mutta apua on tarjolla

Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakastietojen hakkeroiminen, julkistaminen ja uhrien kiristäminen ovat erittäin vakavia rikoksia. Ne järkyttävät perusturvallisuuden tunnetta sekä koskettavat uhreja, heidän läheisiään ja koko yhteiskuntaa.

Tilanne koetaan erityisen haavoittavana, koska siinä on saatu haltuun asiakkaiden henkilökohtaisia arkaluontoisia asioita henkilötietojen lisäksi. Epätietoisuus siitä, ettemme voi tietää, mihin henkilötiedot päätyvät ja mitä vahinkoa niillä voidaan aiheuttaa, saattavat synnyttää lisäahdistusta, turhautumista ja kiukkua.

Tilanne voi tuntua hallitsemattomalta, mutta se ei ole toivoton. Älä hätäänny. Hallinnan tunnetta voit saavuttaa tekemällä tarvittavia suojaustoimia, joita verkkosivuillamme opastetaan: Toimi näin, jos tietojasi on vuodettu verkkoon

Niiden avulla voit välttyä lisähaitoilta. Tee itsellesi listaa, mitä olet jo tehnyt suojataksesi henkilötietojasi ja mitä vielä on tehtävänä. Voit myös pyytää Vastaamolta kopiot kaikista niistä tiedoista, joista sinusta on kirjattu heidän tietojärjestelmään, jolloin voit arvioida kuinka vakavasta asiasta omalla kohdallasi on kyse. Lue rauhassa ohjeemme ja myös yhteistyökumppaneidemme linkit. Saat niistä arvokasta tietoa jatkon kannalta.

Kun olet tehnyt itsesi kannalta tärkeät toimenpiteet, on aika huolehtia omasta hyvinvoinnistasi. Jos mahdollista, yritä irrottautua asiasta ja keskittyä tavallisiin arkiasioihin. Et voi tehdä enempää. Muista, että et ole yksin ja apua on tarjolla!

Tilanteesta puhuminen läheisten tai ammattiavun kanssa auttaa usein. Vaikka tilanne saattaa aiheuttaa epäluottamusta ammattilaisia kohtaan, silti on tärkeää puhua asiasta. Monissa palveluissa voit asioida myös anonyyminä. Keskusteluissa on hyvä pyrkiä tunnistamaan, mikä on pahinta, mitä tästä voi sinulle seurata ja kuinka sen asian kanssa voit pärjätä.

Saatat myös olla huolissasi siitä, kuka voi lukea yksityisiä potilastietojasi, jos ne julkaistaan. Tosiasiassa ne kiinnostavat vain harvoja, ja monet ovat sosiaalisessa mediassa ilmoittaneet, että kunnioittavat uhrien yksityisyyttä olemalla lukematta tai jakamatta potilastietoja. Ei ole mitään syytä myöskään hävetä terapiapalvelujen käyttämistä. Päinvastoin – on vastuullista ja rohkeaa hakea apua, kun sitä tarvitsee!

Lue lisää