Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Tietomurto Tena-tuotteiden kotiinkuljetuspalvelun asiakasrekisteriin

Päivitetty 3.11.2023 klo 8.00

Useat hyvinvointialueet ovat tiedottaneet tietomurrosta, jossa on viety heidän asiakkaidensa tietoja. Muun muassa Tena-inkontinenssituotteiden kuljetuspalvelusta vastaava Westlog on joutunut tietomurron kohteeksi elokuussa.

Lue lisää: MTV-uutiset: Virtsankarkailusuojien kuljettajan tietomurron uhriluku kasvaa – yli 84 000 henkilötiedot vaarantuneet

Tietomurto on voinut vaarantaa kymmenientuhansien ihmisten henkilötiedot Suomessa. STT:n mukaan tiedot ovat voineet mennä yli 84 000 ihmiseltä. Inkontinenssituotteiden kotiinkuljetusasiakkaiden lisäksi murrossa on voinut mennä diabetestuotteita saavien henkilötietoja.

Esimerkiksi asiakkaiden nimet, yhteystiedot ja tilaushistoria ovat voineet altistua hyökkäyksessä. Joidenkin asiakkaiden kohdalla tietomurto on koskenut myös henkilötunnuksia, jolloin on tärkeä tehdä asianmukaiset suojaustoimenpiteet. Näin voi välttää esimerkiksi henkilötietojen avulla tehtävien petosrikosten uhriksi joutumisen.

Erityisesti henkilötunnusten päätyminen vääriin käsiin on haitallista. Silloin tärkeitä suojaustoimenpiteitä ovat esimerkiksi omaehtoisten luottokieltojen tekeminen, rekisteröintikielto Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) sekä muuttosuojaus.

Suomi.fi-palvelun opas: Jouduitko tietovuodon tai tietomurron kohteeksi?

Neuvoja tietomurron tai tietovuodon uhriksi joutuneille

Uhrit voivat saada RIKUsta käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua:


Omaehtoisen luottokiellon hakeminen onnistuu myös kirjallisesti (sähköpostilla tai tavallisella postilla) ja tarvittaessa toisen henkilön tekemänä valtakirjalla tai edunvalvontatodistuksella. Puhelimitse pyynnön tekeminen ei onnistu. Omaehtoisia luottokieltoja tarjoavien yritysten asiakaspalveluista (Asiakastieto ja Dun & Bradstreet) saa tarkemmat ohjeet.

Poikkeustilanteissa myös PRH:n rekisteröintikieltopyynnön voi tehdä paperilomakkeella ja valtakirjalla. Kysy tarvittaessa lisätietoa PRH:sta: Miten ilmoitat rekisteröintikiellon?