Nopea poistuminen Siirry sisältöön

Tule vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi ihmiskaupan uhreille

Etsimme motivoituneita vapaaehtoisia tukihenkilöiksi ihmiskaupan ja sen kaltaisen hyväksikäytön uhreille.

Tällä kerralla etsimme tukihenkilöitä erityisesti pääkaupunkiseudulta sekä Oulun, Turun, Kuopion, Lappeenrannan, Mikkelin, Vaasan/muun Pohjanmaan ja Jyväskylän seuduilta.

Asiakkainamme on tällä hetkellä yhteensä noin 700 erilaisen hyväksikäytön uhriksi joutunutta henkilöä. Heistä suuri osa on ulkomaalaistaustaisia aikuisia, jotka ovat joutuneet Suomessa työperäisen ihmiskaupan tai muun työvoiman hyväksikäytön uhriksi. Sen lisäksi asiakkainamme on myös useita seksuaalisen hyväksikäytön tai pakkoavioliiton uhreja sekä rikollisessa toiminnassa hyväksikäytettyjä asiakkaita.

Tukihenkilö toimii työntekijän työparina ja voi auttaa rikoksen uhria olemalla tukena esimerkiksi poliisilaitoksella, oikeudenkäynnissä ja muissa asiakkaan tilanteen kannalta tärkeissä asioissa.

Poliisikuulustelut ja oikeudenkäynnit tapahtuvat pääosin virka-aikana ja kestävät yleensä puoli päivää tai koko päivän. Tieto niistä saattaa joskus tulla lyhyellä varoitusajalla.

Etsimmekin tukihenkilöitä, joiden elämäntilanne mahdollistaa joustavasti myös virka-aikana tapahtuvan tukityön.

Toiminta sopii avarakatseiselle ja joustavalle mutta vastuulliselle aikuiselle, jolla on tasapainoinen elämäntilanne, sujuva suomen ja englannin kielen taito sekä digitaidot, jotka mahdollistavat esimerkiksi tavallisimpien viestintäsovellusten käytön. Vapaaehtoiset toimivat etunimellään eivätkä luovuta henkilökohtaisia yhteystietojaan asiakkaille. Rikosuhripäivystys (RIKU) korvaa vapaaehtoistoiminnasta syntyvät kulut ja tarjoaa vapaaehtoisilleen säännöllistä koulutusta, työnohjausta ja virkistystä.

Tukihenkilönä toimiminen edellyttää Rikosuhripäivystyksen koulutukseen osallistumista. Koulutus on noin 50 oppitunnin mittainen. Koulutus suoritetaan pääosin verkkokurssina ennen lähiopetuspäiviä ja niiden välissä.

Kurssi alkaa kick off-verkkotapaamisella ti 20.9 klo 16-18. Lähiopetusviikonloput, joihin osallistuminen edellyttää verkkotehtävien palauttamista, järjestetään Helsingissä 8-9.10 ja 29-30.10. Kickoff-tapaamiseen sekä molempiin koulutusviikonloppuihin osallistuminen on välttämätöntä kurssin suorittamiseksi. Matka- ja majoituskulut korvataan muualta saapuville.

Mikäli kiinnostuit tehtävästä, täytä 28.8 klo 18.00 mennessä hakulomake verkossa.
Valitse palvelupisteluettelosta kohta ”Ihmiskaupan uhrien erityistukipalvelu”.

Merkitsethän lisäksi odotuksia ja toiveita koskevaan kohtaan, minkä paikkakuntien alueella sinun on mahdollista toimia tukihenkilönä.

Kutsumme osan hakijoista henkilökohtaiseen haastatteluun 29.8 ja 5.9 alkavilla viikoilla.

Lisätietoa kurssista ja vapaaehtoistoiminnasta voi hakuaikana kysyä osoitteesta ihmiskauppa@riku.fi.