Nopea poistuminen Siirry sisältöön
Vastaamo-tietomurron kuulustelu – neuvoja ja tukea poliisin lomakkeen täyttämiseen

Vastaamo-tietomurron kuulustelu – neuvoja ja tukea poliisin lomakkeen täyttämiseen

Päivitetty 17.11.2022 klo 11.45

Vastaamo-tietomurron seurauksena rikoksen uhriksi joutuneiden asianomistajien poliisikuulemiset ovat käynnissä. Tietomurrosta epäilty on vangittu poissaolevana ja etsintäkuulutettu.

Rikosilmoituksen tehneitä on yli 22 000, joten poliisi ei kuule kaikkia uhreja yksitellen, vaan lausunnot annetaan sähköisellä kuulustelu- eli lausumalomakkeella poliisin verkkosivujen kautta. Poliisi.fi

Rikosuhripäivystys 116 006 tarjoaa puhelimessa maksutonta neuvontaa kuulustelulomakkeen täyttöön ja keskusteluapua. Voit myös keskustella asiasta RIKUchatissa. Jos tarvitset henkilökohtaista apua kasvotusten, voit jättää yhteydenottopyynnön lomakkeella. Jätä yhteydenottopyyntö

Jos otat yhteyttä RIKUn palveluihin, niin tutustu ensin rauhassa poliisin kuulustelulomakkeen esikatseluversioon (pdf) ja ohjeisiin. Näin saat ohjeita kaikkiin askarruttaviin kysymyksiin samalla kerralla. Puhelinpalvelussa saattaa välillä olla ruuhkaa, joten odota rauhassa ja kokeile tarvittaessa myöhemmin uudestaan. Lomake on auki toistaiseksi.

Uhri eli asianomistaja kertoo kuulustelulomakkeella rangaistus- ja korvausvaatimuksistaan.

Tämä kuulusteluvaihe koskee niitä, jotka ovat tehneet poliisille rikosilmoituksen ja joiden kohdalla tutkinnassa on kiristys, kiristyksen yritys ja yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen. Lomakkeella kysytään myös korvausvaatimuksista koskien tietosuojarikosta, johon ovat voineet syyllistyä jotkut vastuulliset Vastaamon työntekijät. Jos sinuun on myöhemmin kohdistunut muita rikoksia tietomurron seurauksena, tee niistä erillinen rikosilmoitus.

Jos asiakas ei ole vielä tehnyt rikosilmoitusta, niin se kannattaa tehdä nyt. Esitutkinnan päättymisen jälkeen (eli syyteharkintaan siirtämisen jälkeen) rikosilmoituksia asiaan ei oteta enää vastaan. Sähköisen rikosilmoituksen kirjaamisessa saattaa mennä kolme viikkoa, joten ennen sitä ei välttämättä pääse täyttämään sähköistä kuulustelulomaketta.

HUOM: Poliisi ei lähetä erillistä kutsua kuulustelulomakkeen täyttöön, vaan sinun on itse mentävä täyttämään kuulustelulomake poliisi.fi-verkkosivujen kautta, joten varo huijausviestejä.

Ohjeita kuulustelulomakkeen täyttämiseen

Poliisin sähköiselle kuulustelulomakkeelle pääset menemällä poliisin sähköiseen asiointipalveluun ja kirjautumalla sisään: asiointi.poliisi.fi

Ennen täyttämistä tutustu ohjeisiin rauhassa ja lue kaikki lomakkeessa oleva teksti.

Voit keskeyttää kuulustelulomakkeen täytön ja palata jatkamaan myöhemmin. Jos lomakkeen viimeisimmästä muokkauksesta on kauemmin kuin 14 vuorokautta, lomake tyhjenee ja voit aloittaa alusta.

Poliisin ohjevideo lomakkeen käytöstä:

Poliisin ohjeet Vastaamo-tietomurron uhreille

Pääset lomakkeelle menemällä osoitteeseen asiointi.poliisi.fi ja valitsemalla Kirjaudu > Yksityishenkilö
ruutukaappaus poliisin sähköisen asioinnin sivulta

Voit tutustua kuulustelulomakkeeseen etukäteen RIKUn sivuilla. Kuulustelulomakkeen esikatselu pdf-tiedostona

Jos vaadit vahingonkorvauksia tekijältä

Jos haluat vaatia vahingonkorvauksia tapahtuneesta rikoksen tekijältä, on tärkeää merkitä rasti kohtaan “Vaadin korvausta”. Siinä tapauksessa lomakkeessa pyydetään ruksaamaan ”ajan vaatimukseni itse” tai ”pyydän, että syyttäjä ajaa tässä lausumassa esittämäni korvausvaatimuksen”.

Riippumatta kumman valitset, sinun on kirjattava euromääräinen kokonaiskorvausvaatimus sekä perusteltava se. Lisäksi sinun on liitettävä korvausvaatimuksiin liittyvät tositteet aiheutuneista kuluista. Kaikista vaatimuksista voi laittaa alustavan summan ja mainita kohdassa “selvitys korvausvaatimusten perusteista”, että kyseessä on alustava summa, joka tarkennetaan lähempänä oikeudenkäyntiä. Mikäli asia käsitellään oikeudenkäynnissä ja saat siitä tiedon, silloin kannattaa hyödyntää lainopillista neuvontaa korvausvaatimusten tarkentamisessa.

Koska tässä rikoskokonaisuudessa on suuri joukko uhreja, on hyvä varautua siihen, että syyttäjät eivät esitä uhrien korvausvaatimuksia heidän puolestaan, vaan uhrien on esitettävä mahdollisessa oikeudenkäynnissä vaatimuksensa itse tai oikeudenkäyntiavustajansa välityksellä.

Jos vaadit vahingonkorvauksia, sinun tulee arvioida niiden kokonaismäärää itse tai mahdollisen oikeusavustajan tuella henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan (HEVA) ohjeisiin perustuen.

Jos rikosasia käsitellään oikeudenkäynnissä, vasta siellä ratkaistaan mahdolliset vahingonkorvauksen perusteet ja niiden euromäärät tapauskohtaisesti jokaisen uhrin osalta erikseen.

Lue lisää vahingonkorvauksista tietomurtotapauksissa: Juristi vastaa: Millaisissa tilanteissa syyttäjä käytännössä ajaa vahingonkorvauksia tietomurto-oikeudenkäynnissä?

Kysymyksiä ja vastauksia Vastaamo-kuulustelulomakkeesta

Lue lisää

Miten Vastaamo-tapaus etenee uhrin näkökulmasta?
Vastaamo-tietomurron uhrit ehtivät vielä tehdä rikosilmoituksen ja täyttää kuulustelulomakkeen
Uutinen: Vastaamon entistä toimitusjohtajaa syytetään tietosuojarikoksesta (syyskuu 2022)
Vastaamo-tietomurron uhrien sähköinen kuuleminen alkaa – KRP ja RIKU tekevät yhteistyötä uhrien oikeuksien toteutumiseksi
Poliisin blogi: ”Rikolliset kohdistavat Vastaamo-tietovuodon uhreihin raukkamaisia rikoksia”